neděle 1. září 2024

Nedělní miniglosy č.744

 

Dneškem začíná září, které by pro mě mělo být vůbec nejrušnějším obdobím letošního roku. Rozjel se poslední měsíc mé fotografické výstavy POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře a začínám propagovat pověstný "pátek třináctého" jako příští - možná poslední řádný termín svých komentovaných prohlídek v Chotěšově, s čímž by ještě nějak mělo být spojeno moje vlastní chotěšovské focení. Zároveň se co nevidět (15. září) rozjede i velká společná výstava České federace fotografického umění v ambitu u Panny Marie Sněžné přímo v centru Prahy, kde bude k vidění i mých sedm fotek. Také bych se měl na pár dní vydat fotit do podhůří Alp za speciální "zakázkou", o které zatím netuším, jestli ji budu schopen naplnit, protože opravdu nejsem fotograf "zakázkového typu", ale může to být tak zajímavá zkušenost, že jsem neodolal a aspoň to zkusím. Všelikých dalších drobností je na září plánováno plno a v tomhle měsíci u mě bude fakt nouze o termíny a rozhodně nestihnu všechno, co bych rád. Jak to bude v té době s Nedělními miniglosami, naším svérázným blogovým týdeníkem, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti, to zatím nevím. Příští týden by snad, uvidíme, vyjít ještě měly, ten další, 15. září, nevyjdou zcela určitě, protože se bude instalovat a slavnostně otevírat pražská výstava, a "v ohrožení" bude jistě i poslední zářijová neděle, kdy budu pro změnu uzavírat výstavu chotěšovskou. Nu, ono to nějak dopadne. Jistota je aspoň v tom, že vás dnes mohu srdečně přivítat u 744. čísla, tak si toho važme :-).
 
V tomto týdnu jsem stihl (a i to jen tak tak) publikovat jediný článek, nový příspěvek do rubriky Příběhy mincí, text Parvus - středověký haléř. Aspoň tedy připomenu několik článků z předchozího období, např. Pozdrav z poolympijské Paříže s přehledem všech osmi svých fotografií, které byly letos oceněny na velké fotografické soutěži v Paříži, povídečku A pak že pohádky dobře končí...  a na závěr přidám speciální dárek pro všechny, kteří se nemůžou dostat na moji fotovýstavu, ač by si ji rádi prohlédli - virtuální prohlídku reálných výstavních prostor, kde si můžete chodit a prohlížet si fotky podle své libosti, aktuální nálady a časových možností, protože tahle výstava je otevřena nepřetržitě. 
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu třináct let starý článek s podivným názvem O pudvici v modrém obalu, který se nakonec stal základem názvu mé knížky blogových črt a fejetonků Hledá se pudvice v modrém obalu, kterou si můžete pořád ještě stáhnout na speciální stránce mého webu. A přidávám o rok mladší básničku Šťastná čísla, která je sice drobná rozsahem, ale pro mě je z mnoha důvodů zásadní. Ostatně to tak často bývá, že nejpodstatnější jsou pro nás věci na pohled nenápadné, jejichž nepatrný viditelný rozměr jim nic neubírá na schopnosti určovat našim životům další dlouhá léta směr.

Kdo chce tedy ještě dorazit na komentovanou prohlídku mé fotografické výstavy v chotěšovském klášteře, prosím, poznamenejte si termín pátek 13.9., kdy budu opět na místě k dispozici pro všechny zájemce od 11 hodin, abych vás po své výstavě provedl (celé to zabere asi hodinku až hodinku a půl podle toho, jak moc mě necháte rozpovídat). Aktuální informace se snažím stále průběžně udržovat na webové stránce https://www.petrvapenik.cz/chotesovnews. Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší první postprázdninový týden a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Podle české policie horské lesy čelí nebývalým nájezdům organizovaných skupin sběračů borůvek. Sběrači využívají moderní komunikaci přes skupiny na sociálních sítích a když jsou zadrženi, brání se s využitím vychytralého argumentu, že místem jen projíždějí při cestě na hudební festival speciálně věnovaný hře na hřeben.
--------------------
Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že hodlá do konce příštího roku osadit všechny vstupní body do českých lesů bezpečnostními rámy, protože se podle průzkumů lesní zvěř necítí v bezpečí před přemnoženými myslivci.
--------------------
Vláda využila skoro do poslední minuty zákonem stanovený čas a zveřejnila návrh státního rozpočtu na rok 2025 poslední srpnový den jen malou chvilku před půlnocí. Z dobře informovaných neoficiálních vládních zdrojů se Nedělní miniglosy dozvěděly, že se skupina ministrů české vlády v čele s premiérem do poslední chvíle snažila probudit bílou paní komonickou s jejímž příspěvkem cca 250 mld. Kč poslední verze státního rozpočtu počítá v blíže neupřesněné položce "ostatní rozpočtové příjmy", ale - nejspíš vzhledem k posunu hodiny duchů kvůli letnímu času - zatím rýmovaná magická formule probudila místo bílé paní jen členku ostrahy, která - místo toho, aby konala zázraky pro blaho státu - ministry jen prozaicky vyzvala, aby se rozešli.  
----------------------
Česká armáda zjišťuje, zda by za určitých podmínek nemohla na svůj provoz využít evropské zelené dotace.
----------------------
Řidič nákladního automobilu, v jehož přívěsu policie odhalila kompletní moderní varnu pervitinu, se brání tím, že si objednal nákladní vůz s plnou výbavou a TOHLE mu přišlo. Řidič zároveň připustil, že protože měl v okamžiku objednávky neblahou shodou okolností v oku nezvladatelný tik, mohla si dodavatelská firma jeho objednávku špatně vysvětlit, tím spíš že před tím už dodávala nákladní vozy pro Poslaneckou sněmovnu.
----------------------
Ministerstvo financí prošetřuje, jak se v ceně nových emisí českých bankovek projeví  nová pravidla spojená s emisními povolenkami.
-----------------------
Na Vysočině se řeší zvláštní případ zcizení dvou starých smírčích kamenů, z nichž jeden se během několika dnů po odcizení na své místo vrátil. Podle zpravodajů lokálních novin zatím není jasný další postup pátrání po druhém, větším kameni, jisté je jen to, že smírčím kamenům se kvůli vzájemné podezřívavosti místních obyvatel podařilo během pár dnů rozhádat celou nedalekou vesnici.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Ad #1) Offšem, nemají-li s sebou balíček skládaného toaletního papírů, spadne jim hřebínek a pokutu schlíple zaplatí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pořádném fesťáku mají jistě půjčovnu toaletního papíru :-).

      Vymazat
  2. Ad #2) A někteří myslivci jsou i nakaženi mysliveckou latinou, která je horší jak mor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen nevím, jestli bezpečnostní rámy konstruovali latiníci.

      Vymazat
  3. Ad 5) Doufám, že Policie řidičovu obhajobu bystře prohlédla, jelikož nezvladatelný tik v synergii s firmou dodávající vozidla pro sněmovnu, by vyústil spíše v nález dvacetikilového balíku kokeše, ne varny pervitinu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zasílatelská firma Kokeš & syn prostě rozšířila sortiment :-).

      Vymazat
    2. O tom budou kolegové z protidrogovýho jistě něco vědět... ;-)

      Vymazat
  4. Bohužel, u státního rozpočtu nestačí nápis Pozor schodek! ale musí být Pozor schod!

    OdpovědětVymazat
  5. To, jak se přemnožili myslivci, je prd proti tomu, jak se přemnožili rybáři. U některých českých řek už je problém dostat se k vodě pro šňůry karavanů a stanů.
    U myslivců je navíc výhoda, že stavy by se daly regulovat povoleným samoodstřelem.

    OdpovědětVymazat
  6. Lezarts
    Nebylo by divu, kdyby se v současné atmosféře světového dění a konfliktů, nedohodly ani smírčí kameny. Asi si od sebe potřebovaly odpočinout:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co teprve když se do sebe smírčí kameny pustí na facebooku! :-)

      Vymazat
  7. Tentokrát se tedy miniglosy obzvlášť vydařily. Hra na hřeben mě pobavila moc, nad zelenými dotacemi jsem si málem poprskala telefon a smírčí kameny, to je vyloženě klenot! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ostatně kdovíco vlastně ve skutečnosti je ten neustále omílaný Green Deal :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.