neděle 7. května 2023

Nedělní miniglosy č.684

Sám jsem zvědav, jak to v dalších týdnech bude s Nedělními miniglosami, naším svérázným blogovým týdeníkem, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a který vychází už patnáctým rokem. Výhled mám totiž zatím jen na příští neděli, kterou skoro celou strávím na trajektu z Benátek do Igoumenitsy, takže příští týden zcela jistě NMg nevyjdou. Jak to bude dál, záleží na tom, jestli budu mít na Lefkadě bezproblémový nebo omezený přístup k internetu a jaký si sestavím program fotovýletů ostrovem, které by tentokrát v místech, která už celkem dobře znám, měly zaplnit většinu ze tří jarních řeckých týdnů. Zatím mám v úmyslu dvěma Nedělními miniglosami rozdrolit monolit lefkadských příspěvků, ale jak to bude ve skutečnosti, záleží na řadě věcí, tak si nedělám žádné pevné plány. Dnes je každopádně (v květnu naposledy) ještě celkem normální situace, takže si můžeme nadělit několik "naprosto vážných" zpráv z politiky a společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích. Ale nebojte, opravdu jen maličko :-).

Byť to tak dlouho nevypadalo, od minulé neděle jsem zveřejnil opět dva nové články: Prvním byl další příspěvek do oblíbené rubriky Pražské drobnůstky, který ukázal, že i na ryze renesanční pražské památce může pozorné oko najít nenápadný vzkaz z excitované doby stalinistických 50. let 20. století - O renesanční pětiletce. Druhý článek se tentokrát objevil až v sobotu a je jím na konkrétních příkladech postavené stručné pojednání O úskalích slušného vychování. Z předchozího období ještě připomenu, že je v centru Prahy možné vidět živého úhoře - O úhořích Pepíčcích z pojišťovny.
 
Protože máme za sebou první máj, ještě jednou připojím odkaz na osobní svědectví o drsných podmínkách prvomájových průvodů z druhé poloviny 70. let O uškrceném pionýrovi z prvomájového průvodu, ve kterém jsem si s dovolením vystřihl titulní roli. A nově z archivu povytáhnu třeba drobnou úvahu O tom, co jsme všechno nezavinili, což je text, který by se asi dal s minimem změn napsat i dnes, po dlouhých 14 letech. 
 
Následující týden budu mít asi docela narvaný, protože před odjezdem do Řecka budu muset ještě stihnout hodně pracovních věcí a je to taky poslední šance udělat kus práce pro chystanou červnovou plzeňskou výstavu, která se zatím skoro nehýbá z místa a jako člověk, který má rád vše promyšleno a připraveno předem, začínám být trochu nervózní, jak to celé dopadne. Ale jeden článek by se tu objevit měl, i když zatím netuším, o čem bude pojednávat. Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům dobrý a úspěšný týden a pěkné sváteční pondělí. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Jak se vyjádřilo několik ministrů, vláda se chystá spustit velké škrty ve státním rozpočtu. Svého předčasného odchodu nyní lituje bývalý ministr školství Vladimír Balaš, který si i podle médií na svém vládním postu za celý rok ani neškrtl.
----------------------
Mezinárodní biatlonová federace souhlasí s návratem loni vyřazených ruských a běloruských sportovců do kolotoče závodů světového poháru, ovšem pod pochopitelnou podmínkou, že během soutěží nebudou střílet.
----------------------  
Princ Harry při sobotní královské korunovaci svého otce Karla III. seděl až ve třetí řadě hostí, což podle mluvčího Buckinghamského paláce přesně odpovídá zakoupenému last minute turistickému balíčku sestávajícího z obousměrné letenky v ekonomické třídě, místenky do třetí řady sedadel ve Westminsterském opatství (v chodbičce) se slevou za omezený výhled přes klobouk princezny Anny, výběru ze dvou teplých a dvou studených nápojů a voucheru na dvě použití toalety. Princ Harry se hned po obřadu vydal na cestu zpět do USA, protože - jak uvedl v krátkém rozhovoru pro BBC - čtvrté narozeniny jeho syna jsou jen jednou za život, zatímco korunovace britského panovníka bývá každých cca 70 let. 
----------------------
Důchodce Arpád Konvička obvinil všechny spisovatele, kteří v posledních 50 letech psali ve svých knihách o neopětované lásce, že zneužili jeho vlastní životní příběh, a žádá od všech zpětně podíl na výnosech z prodeje a navrch ušlé úroky.
-------------------- 
Kvůli nedostatku pohonných hmot byly prvomájové oslavy v kubánském hlavním městě Havaně přesunuty z pondělka na pátek a účastníci z řad obyvatelstva byli vyzváni, aby na místo oslav přišli pěšky. Byla rovněž zrušena tradiční soutěž o nejkrásnější alegorický vůz, která byla aspoň narychlo nahrazena soutěží o nejkrásnější alegorický trakař.
---------------------- 
Zajímavý právní spor musí rozhodnout české soudy: Nejmenovaná česká textilní firma, která je kvůli pokračujícímu obchodování s ruskými partnery obviněna z flagrantního porušování evropských protiruských sankcí, se brání nařčení argumentem, že Moskvě dodává výhradně kvalitní bílé vlajky.
--------------------
Klíčová postava korupční kauzy Dozimetr, stíhaný lobbista Michal Redl, byl spatřen ve VIP sekci na stadionu Sparty Praha, kde sledoval finálový zápas českého fotbalového poháru mezi Spartou a Slavií. Experti nyní vedou spor, zda Redlova přítomnost na zápasu byla dána kombinací jeho drzosti a nepochopitelné blahosklonnosti českých úřadů, nebo - jak se domnívají především zdroje blízké plzeňské fotbalové Viktorii - bylo sledování pohárového derby již součástí trestu.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

30 komentářů:

  1. Zajimave, ja myslel ze tentokrat ty meziclanky byly tri...Asi to.posunuti terminu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě v sobotu ráno to moc nevypadalo ani na dva, ale nakonec se podařil jeden trochu v duchu textů, kterými jsem na blogu kdysi před léty začínal :-).

      Vymazat
  2. A to bile vlajky vyhradne z neprilnaveho vlakna, na kterem se zadna barva neudrzi...Tradicni sovetske vlajky vyrabi take, ale prodava je vylucne domacim demonstrantum...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem míjel na Staromáku proud demonstrantů, který mi připomněl dávné času, protože v davu byly pěkně napůl naše vlajky a vlajky sovětské.

      Vymazat
  3. On si pan Balaš ještě určitě škrtne. I když na postu ministra skončil ze zdravotních důvodů, poslanecký mandát si ponechal. A tam může škrtat o sto šest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už není ono, tam už se jen schvaluje, co škrtnou jiní :-).

      Vymazat
  4. Ad #1) Solo Sušice operativně od května zvýšilo výrobu škrtátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, po erárních škrtátkách teď bude na ministerstvech sháňka :-).

      Vymazat
  5. Dneska se tedy nálož obzvlášť povedla! Alegorické trakaře válejí a co se fotbalu za trest týče, za mě by to bylo perfektně funkční :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně tam byly alegorické žebřiňáky, ale nakonec rozhodlo to, že do trakaře se jen těžko zapřahuje tažná zvěř :-). Já bych si fotbal nechal líbit, copak o to, ale trest by pro mě byl potkávat tam všechny ty celebrity :-).

      Vymazat
  6. I kdyby alegorické trakaře z nebe padaly, prvomájový průvod si zkazit nenecháme!

    OdpovědětVymazat
  7. Důchodce Konvička si bude muset na podíly ze zisku drzých spisovatelů vystát frontu. Není sám, koho pisálci takto hanebně zneužili. :-)

    Tak jednou za život a každých 70 let, to už vyjde skoro nastejno. Je pěkné, že Prince Harry stihnul obojí.

    Škoda, že zvláštní zpravodaj Nedělních MiniGlos v Havaně ten vítězný alegorický trakař nevyfotil. Ráda bych ho viděla (ten trakař). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že špionážní družice vítězný trakař zabraly detailně :-).

      Vymazat
  8. Miniglosa s princem Harrym je naprosto dokonalá! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harry si zjevně odmítl připlatit za účast na společné balkónové scéně :-).

      Vymazat
  9. Korunovacni balicek prince Harryho byl top:) Vsadim, ze z cire zlomyslnosti bude pristi korunovace na jejich vyroci s Meghan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lahůdka! Mohla bys psát scénáře drobných královských pomst :-)

      Vymazat
  10. Ministr Balaš si asi ani škrtnout nechtěl. Na stížnosti univerzitních učitelů z humanitních oborů na malé platy zřídil jakousi komisi, která se problémem měla zabývat, když se však blížil termín, kdy měl přijít s nějakým řešením, raději to zabalil. Ocenit se dá alespoň to, že sám pochopil svou nekompetenci k výkonu funkce ministra, což mnoha jeho kolegům je vzdálené.

    Na další korunovaci britského krále už asi nebude třeba čekat 70 let. Tu bratrovu si třeba mnohem víc užije :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na 70 let to tentokrát opravdu nevypadá. Ale jisté genetické předpoklady tam jsou :-).

      Vymazat
  11. Nejmenovaná textilní firma se tím snažila zamaskovat, že ve skutečnosti dodává ruské armádě rozpočtově redukované stejnokroje - maskovací bederní roušky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není špatné, takoví dva v jednom: Když se právě nechci vzdát, mohu aspoň zahalit svá bedra :-).

      Vymazat
  12. Lezarts

    Dobrá průprava humorem na cestu za sluncem😁.
    Ať se vše vydaří a dovolená proběhne v pohodě!

    OdpovědětVymazat
  13. Ještě, že mám nedělní miniglosy, okénko do života doma i ve světě.
    Takový výcuc z důležitých událostí. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, jestli půjdou napsat plnohodnotné Nedělní miniglosy od Iónského moře :-).

      Vymazat
    2. Tak udělej miniglosy netradiční, popiš a vyfoť jídlo a pití z Řecka, ať z toho něco taky máme. Dala bych si voňavé rajče.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. To udělám asi tak jako tak, ale nedám tomu hlavičku NMg :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.