neděle 28. května 2023

Nedělní miniglosy č.685

Dnešní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a který vychází už patnáctým rokem, budou trochu specifické. Vznikají totiž netradičně na břehu Iónského moře, kde se snažím co nejvíc času věnovat dovolenkovým aktivitám a naopak vůbec se nechci nořit do žabomyších politických a společenských sporů kdesi v odtud tolik vzdáleném středu Evropy. Píšu tedy tohle vydání víceméně kvůli tradičnímu shrnutí vydaných článků, protože těch se od posledních NMg objevilo docela dost. Hlavní část vydání, vlastní miniglosy, naopak odfláknu, abych měl rychle hotovo a mohl zase ke krásnému jarnímu moři :-). Toto vydání tedy bude minimalizované a bude sestávat z drobných nápadů, které se mi podařilo nashromáždit cestou na jih a během pobytu zde a ještě jsem si je navíc stihl poznamenat, protože co si hned zatepla nezapíšu, to propadne peklu :-).

Ještě z Čech jsem zveřejnil článek Nakouknutí mezi profíky o zajímavé zkušenosti z fotosoutěže Color Photography Contest v rámci ambiciózního programu ReFocus Awards. Pak už jsem vyrazil na dvoudenní cestu, jejíž lodní částí, tedy cestou trajektem z Benátek do řecké Igoumenitsy, se zaobíral článek Olejovkou na trajektuPak jsem se vám svěřil, Jak jsem měl strach z pláže Agiofili, takto jedné z nejkrásnějších pláží, kterými tu na ostrově Lefkada disponují. Protože je Lefkada v květnu krásně rozkvetlým koutem země, což by letní prázdninový návštěvník rozhodně netipoval, pár kytiček jsem vám ukázal v článku Lefkadský květinový den. Tentokrát jsme si tu na blogu nečekaně střihli i jeden horor, který si můžete připomenout v článku Kostel svatého Antonína aneb Kde prší housenky. Tradičním jiholefkadským rybářům byl věnovaný článek Rybáři z ranního přístavu. No a na (prozatímní) závěr si přišly na své i poetičtější duše, kterým byla určena básnička Ledová káva a jeden černý čaj, která by rovněž nemohla vzniknout v Praze, protože tam nemá božský Zeus, bohužel, ani jen přechodné bydliště :-). Nu, myslím, že těch článků je dnes tolik, že si exkurze do dřívějšího období i tradiční nakouknutí do blogového archívu necháme na příště, aby toho nebylo najednou příliš. Sedm článků, myslím, pro dnešek bohatě stačí.
 
Věřím, že první červnové miniglosy budou již normální, i když z malebného řeckého ostrova se pošetilost takových soukromých blogových aktivit jeví jako obzvlášť veliká. Ale od toho jsme lidmi, že si občas můžeme dovolit dělat pošetilé věci, čistě pro své potěšení, pro dobrý pocit anebo prostě jen tak. Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům dobrý a úspěšný poslední květnový týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Jako děsivě necitlivé vnímá vedení Poslanecké sněmovny skutečnost, že zástupci veřejnosti rozdali některým českým politikům ručně malované diplomy s prasátky. "Taková forma veřejné negativní zpětné vazby je podle většiny psychologů hodně za hranou," řekla Nedělním miniglosám předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová. "Copak takový Benda, ten se s tím nějak vyrovná, ale musíme si uvědomit, že zejména politici, kteří jsou ve Sněmovně svoje první volební období, jsou ještě psychicky velmi křehké bytosti a mohu potvrdit, že někteří z nich po obdržení diplomu s prasátkem dokonce i plakali."  
----------------------
Český prezident Petr Pavel jmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku poprvé brigádním generálem. "Vzhledem k tomu, že můj předchůdce Miloš Zeman pana Koudelku odmítl jmenovat celkem sedmkrát, rozhodl jsem se, že jako plné odškodnění morální újmy, která panu Koudelkovi opakovaným odmítáním vznikla, ho teď musím do hodnosti brigádního generála jmenovat ještě šestkrát."
----------------------
Česká vláda se pragmaticky rozhodla nahradit připravovanou novou daň z výher v sázkách a loteriích mnohem výdělečnější daní z prohraných sázek, kterých je logicky mnohem víc, a většina herních závisláků si podobně jako kuřáci či ochlastové nemalého zvýšení ceny svého pravidelného potěšení ani nevšimne.
----------------------  
České sdružení vlasteneckých organizací oficiálně vyzvalo v České republice hodně rozšířenou kopřivu dvoudomou, aby si laskavě už jeden domov konečně vybrala, ale pokud to nebude Česká republika, budou vlastenci požadovat vyškrtnutí kopřivy ze seznamu léčivých rostlin.
----------------------
Opět se rozběhla politická debata o tom, zda mají být tradiční a funkčně prozatím plně vyhovující česká rodná čísla, ve kterých je ovšem nestoudně obsaženo i datum narození a dokonce pohlaví dotyčné osoby, konečně nahrazena systémem několika bezvýznamových identifikátorů. Politici a české celebrity se většinou domnívají, že bezvýznamové identifikátory by lépe odpovídaly převážně bezvýznamným životům běžných českých občanů. Naproti tomu proti zrušení rodných čísel protestují především starší pánové, pro které je jejich rodné číslo často posledním hmatatelným úředním důkazem o tom, že jsou muži.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

20 komentářů:

  1. Ti politici, už nevědí, co by. Místo aby byli rádi, že dostali drobný upomínkový předmět, tak ještě budou plakat. :-)

    Pana ředitele Koudelku neznám, ale troufla bych si tvrdit, že se spokojí s jedním jmenováním do funkce a jako odškodnění s šestinásobným finančním ohodnocením.

    Nechci se vládě to toho plést, ale aby se daní z proher nestřelila do vlastní nohy. Mohlo by se totiž stát, že by daň z prohraných sázek odradila spoustu závisláků od hazardu. On je to úplně jiný pocit, když si člověk svoje prachy za nějaké to potěšení utratí sám, než když je má odvést do státní kasy. Kór, když už je nemá, páč prohrál. :-)

    Chudák kopřiva, teď aby se přetrhla! :-)

    Držím palce starším pánům, aby jim aspoň ta čísla zůstala, když už nic jiného. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co by prostý český farmář dal za pořádné prasátko!

      Vymazat
  2. Ad #4) Kopřiva dvoudomá vzkazuje vlastencům, ať ji nechají na pokoji nebo že na ně poštve svoji sestřenici kopřivu kulkonosnou (viz zde https://botany.cz/cs/urtica-pilulifera/).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vývoz téhle kopřivy, myslím, podléhá speciálnímu povolení ministerstva obrany.

      Vymazat
    2. Od 1.5.2023 je urtica pilulifera členem NATO, takže povolení nepotřebuje.

      Vymazat
  3. Rodne cislo je vubec takova nestastna velicina, na lidi to pak pusobi neosobne. Ta me by kazdy mel mit spis rodnou prezdivku slozenou z nejruznejsich presmycek jmen ceskych kralu, politiku, hlavnich hrdinu ze starych povesti ceskych a textu hymny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych byl pro indiánská jména. Kdyby zase unikla osobní data, aspoň bychom se pobavili :-).

      Vymazat
  4. A dvoudomy ker rakytnik, citron severu, si uz jako lecivka ani jako ovoce uz neskrtne...Vymytit a vykorenit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom, co je v tomto případě přesně míněno severem. Jak říká s oblibou část našich vlastenců: Nová země, taky země!

      Vymazat
  5. České sdružení flašteneckých organizací se nadále chystá zakázat vaření maďarského guláše, chození o francouzských holích a důslednou deratizací odstranit všechny německé myši!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže česká vyčůranost a české trdlo nám zůstanou :-).

      Vymazat
  6. Lezarts

    Vidím, že i na dovolené v zahraničí se najdou náměty k zasmání👍

    OdpovědětVymazat
  7. Chudáci poslanci a poslankyně, asi by potřebovali ve svém úřadu zřídit psychologickou poradnu a pohotovost pro zvlášť citlivé jedince.
    K nápadu vyškrtnout rodná čísla asi přispívá i to, že teď těch pohlaví je snad několik desítek a bylo by obtížné do číselného kódu všechna začlenit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad by to šlo nějak vyřešit i s nějakou rezervou do budoucna - třeba rozšířením RČ z deseti na patnáct znaků :-).

      Vymazat
  8. Daň z prohraných sázek, to je ovšem slovo do pranice! Jestli ony by Nedělní miniglosy neměly začít pořádně za inkasovat za nějaké to poradenství :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cožpak o to, Nedělní miniglosy by inkasovaly rády, ale druhé strany obchodního vztahu se jaksi nehrnou :-).

      Vymazat
  9. Což o to, starší pánové ještě vypadají jako muži, horší je to někdy u těch mladších, vypadají a chovají se jako bezpohlavní. Tam už to nezachrání žádná čísla.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou většinou pěkná čísla sama o sobě :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.