středa 10. května 2023

Nakouknutí mezi profíky

Fotografických soutěží je - pro ty, kdo se chtějí poměřovat s ostatními,  zkoušet získávat "ostruhy" v obrovité mezinárodní konkurenci a taky objevovat pro sebe zajímavé autory - na světě na výběr jako máku. Nicméně slíbil jsem i zde na těchto blogových stránkách, že v roce 2023 budu uvážlivě volit, kdy a zda vůbec se zase pustím do nějakého toho fotosoutěžení. Po loňských košatých a dost neuvěřitelných zkušenostech, o kterých jsem i zde průběžně referoval, si chci letos opravdu vybírat jen akce, které mě budou něčím hodně motivovat. I proto trvalo skoro čtyři měsíce, než se objevila první letošní taková soutěž: Přihlásil jsem šest svých fotek do soutěže Color Photography Contest v rámci ambiciózního programu ReFocus Awards. Možná to bylo částečně dáno i tím, že poslední dobou mě o něco víc lákaly černobílé fotky, tak jsem si v tomto případě naopak dal za úkol naopak se na barvy speciálně soustředit. A co už by mělo člověka v tomto ohledu pořádně nastartovat než velká soutěž, která má barvy přímo v názvu?

Zajímavé na této soutěži je i to, že má oproti většině ostatních soutěží jinak definovaný profesionální a amatérský status účastníků: Zatímco běžně se za profesionála považuje ten, kdo má nadpoloviční většinu svých příjmů z fotografování, tahle soutěž je na amatéry přísnější a do kategorie profesionálů řadí všechny, co v posledním období získali z focení aspoň nějaké peníze. A tak se dosud oficiálně amatérský Čerf poprvé ocitl v jednom koši s profíky, což je podobné, jako když se judista ze střední váhy najednou ocitne v soutěži "bez rozdílu vah" a po jeho stopách vyrazí smečka dvoumetrákových hromotluků. Naštěstí to ve fotooblasti není tolik otázka fyzického fondu; se soupeři nehrajete "páku" ani neboxujete, ale v soutěži místo vlastních pěstí nastavíte - obraz.

Jak už jsem bez dalších podrobností hlásil na facebooku, v minulém týdnu mi přišla zpráva, že dvě moje fotky porota vybrala do finále v jednotlivých kategoriích. Z finalistů se právě teď vybírají fotky oceněné porotou a všechny nominované snímky byly rovněž zveřejněny na webu, kde budou ještě do konce týdne sbírat hlasy veřejnosti ve vložené divácké soutěži.

V kategorii Nature zabodovala fotografie Azalea, která se dostala mezi 47 finalistů, jejichž vybrané fotky si v případě zájmu můžete prohlédnout na odkazu pod azalkou. A jen pro připomenutí doplňuji, že tahle fotka měla na blogu svou premiéru právě loni v květnu v článku Kouzelná zahrada od azalky k azalce.  


 

 

Jen o dva měsíce starší než Azalka je noční fotka pěkně seřazených a osvětlených stavebních jeřábů na tehdejším staveništi na holešovickém břehu Vltavy u Trojského mostu (na blogu měla fotka premiéru ve fotočlánku Večer u Trojského mostu), které porota přisoudila finále v kategorii Architektura. Jen pár dní po tomhle záběru dva z původních čtyř jeřábů odvezli pryč, takže se ztratila ta "přehlídková" symetrie a dnes už je na místě všechno hotovo, a Trojský most tak ve své barevné noční světelné nádheře osaměl. No a pod fotkou je pro informaci opět seznam všech finalistů, kterých je v profesionální kategorii Architektura celkem 30. 

 

Výběr fotografií v kategorii Architecture (30 snímků)


Nu, představoval jsem si, že amatéři to mají v profesionálním světě drsnější a ne že hned napoprvé se něco takového povede. Ale asi je to takové pravidlo, že když po něčem toužíte opravdu moc, cestička k tomu bývá nejvíc zarúbaná a nejde se k tomu dostat sebenápaditější oklikou, zatímco když spíš jen lehkovážně zkoušíte, o co vlastně jde, brány se před vámi divže ne samy otvírají. Ale jsem zvědavý, takže neodolám nakouknutí, co se skrývá za dveřmi. A děkuji za vaši neutuchající průběžnou blogovou podporu, které si moc vážím a která mě na mých toulkách fotografickým světem povzbuzuje k ustavičnému přemýšlení a kdoví, snad v důsledcích i k nějakému tomu zlepšování.

 

P.S.: I když to s "barevnou soutěží" v rámci ReFocus Awards věcně nijak nesouvisí, ještě chci ohlásit, že od dubna jsem konečně oficiálně vedený jako "fotoživnostník", což vzhledem ke své pověstné liknavosti ve všech úředních záležitostech beru jako velký pokrok. Tak kdybyste si ode mne někdy chtěli koupit autorský tisk některé z mých fotografií (nalijme si čistého vína: Vánoce jsou za rohem :-)), už se vůbec nemusíte obávat, že byste mi tím snad nadělali nějaké daňové problémy :-). 

 

 

32 komentářů:

  1. Donedávna se za profesionálního fotografa ten, kdo šel po Karlově mostě se stativem a na hlavě měl placatou čepici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadlo mi sloveso považoval.

      Vymazat
    2. Ano, stativ je důležitý jako správné rozřazovací kritérium. Aby ochranka cechu výtvarníků na Karlově mostě věděla, kdo je zlej :-).

      Vymazat
  2. Ten most je perfektni! Staci ho obratit a jw z nej raketa:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvažoval jsem i to "raketové otočení". Ale nakonec tentokrát u mě vyhrála klasika :-).

      Vymazat
  3. A jinak samozrejme velka gratulace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. Ony oba ty obrázky vlastně původně vznikly jako dárky. Vlastně nemám ani to správné povolení, aby mohly soutěžit :-).

      Vymazat
  4. No, že půjdeš do živnosti, tak to v dnešní době považuju jako velkou odvahu. Jako bývalý živnostník vím o čem mluvím, protože já bych už do tohodle dobrodružství podruhé nešla. Hlavně potom, co se dál na živnostníky chystá.... o fotkách mohu říct jen že jsou skvělé a že si to zaslouží postoupit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to jako vedlejší živnost k normálnímu zaměstnání, to se zatím dá snést. Mám teď pár objednávek i od firem a to mi nestojí za potenciální spory, co je ještě možné a co už ne.

      Vymazat
    2. Tak to mi je jasné, že ses ještě naplno nevrhnul do kalných vod soukromého podnikání, nicméně i tak po všech těch nově plánovaných odvodech na všem co živnostníci odvádí bych už do toho nešla ani na vedlejšák. Ale to že si od tebe lidé objednávají je skvělá věc a moc ti to přeju!

      Vymazat
  5. Hezky! Moc gratuluju, pane profesionální fotografe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám velmi kladný vztah k amatérům, už jen kvůli původu toho slova :-). Určitě zapáleným amatérům dávám přednost před sotva doutnajícími profesionály :-).

      Vymazat
  6. Petře, obě fotky jsou nádherné a já moc držím ✊✊, aby ve finále uspěly, když už jsi ten profík. 😀
    Můj muž pracoval na živnostenský list, když přišel o práci. A jak rád šel do důchodu. A to se nemusel starat o účetnictví a administrativu, měl na to mně, bývalého odborného ekonoma. ŽL si ponechal, ještě občas něco malého udělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, účetnictví a administrativa, to mě taky čeká. Ne, že bych se na to dvakrát těšil, ale aspoň se něco přiučím, to není nikdy na škodu :-).

      Vymazat
  7. Lezarts

    Každá zpráva o úspěchu mě potěší! Držím palce a kochám se!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za držení palců a ještě víc za kochání :-).

      Vymazat
  8. Vida mezi smaterem a profesionalem je hranice neurcita, neni to jen specialita amateru a "amateru've sportu za byvsleho rezimu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo bere slovo "amatér" spíš pejorativně, jiný podobně přistupuje ke slovu "profesionál" :-).

      Vymazat
  9. Ať je to jak chce, tvoje fotky tomu titulu naprosto odpovídají, tak se mu nebraň a ať se ti i nadále daří, Profesionále! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejradši mám ryzí amatéry, kteří mají profesionální výsledky :-).

      Vymazat
  10. Velikou gratulaci posílám k obojímu, jak k fotoživnostníkovi, tak k úspěchu tvých fotografií. Palce nahoru u tvých fotografií mě magneticky přitahovaly, snad jsem neudělala špatně, že jsem na ně klikla :).

    OdpovědětVymazat
  11. Mně jako laikovi se víc líbí druhá fotka, je to ale jen pocit, neumím to nijak zdůvodnit.
    Nakonec i posuzování jakéhokoliv umění bychom se prý měli víc řídit hlediskem líbí/nelíbí, než se snažit vysvětlovat, co jím tvůrce chtěl vyjádřit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správný expert nikdy nepřipustí, že by se řídil něčím tak nízkým, jako je prostý pocit libosti či nelibosti. Proto nutno objektivizovat. Čím víc "objektivních" faktů, tím víc adidas :-)

      Vymazat
  12. Mně se líbí azalka, je jako neřízená střela plná energie, tomu rozumím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Neřízená střela plná energie..." to je lahodná hudba pro můj sluch, moc děkuji :-).

      Vymazat
  13. Tak on jako cvaká foťákem a nechá si za to platit? CO se divíte, paní Müllerová, kdo umí tak umí! Super! Gratulace ke krásným fotografiím i postupu na "next" level, tedy z amatéra na profesionála. Budu ti držet i dál tlapky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já teď budu nejspíš v kategoriích alternovat podle pravidel konkrétní akce. Což je samozřejmě jen sprostá výmluva, protože profíci mají většinou vyšší účastnický poplatek :-).

      Vymazat
  14. Te most je úchvatný, pro mě jsi profesionál už od první výstavy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to děkuji, Míšo. Ještě je tam taky stupeň "fotograf", se kterým jsem se taky obtížně vyrovnával, ale to už se snad po létech podařilo :-).

      Vymazat
  15. Petře, to je moc krásný snímek mostu, už jsem ho obdivovala, když jsi o svém focení tam psal. Přeji ti, ať ti živnost vynáší a hlavně, tobě i ostatním dělá focení jen radost.
    Nu a ten berňák, to víš...ten z toho chce taky něco mít.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Daňové přiznání si dělám už dlouhá léta sám, i když pro to nemám vlastně žádný věcný důvod, jen chci přesně vědět a sám spočítat, kolik dávám státu, a musím říct, že je to vždy velmi ošklivé prozření.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.