úterý 5. května 2009

O tom, co jsme všechno nezavinili

Populismus je cesta k srdcím občanů jejich řitním otvorem. (V.Renčín)

"Krize nesmí dopadnout na ty, kteří ji nezavinili." Zvykejme si na tu větu. V permanentní volební kampani, která už začala a potrvá nejméně do podzimu, ji ještě uslyšíme mockrát. Skvělé heslo, většina lidí se jistě bude cítit oslovena, i když na ně samotné často krize nijak nedopadla a nebýt novin a televize, neměli by o ní dodnes ani tušení. Teď, přesvědčeni nekonečným opakováním, že se jim má vést špatně, ve všeobecné nejistotě a obav z budoucnosti, vykrystalizovala jediná jistota: "My jsme přece tu hrůzu nezavinili. To Voni!" Kdo je v tomto případě "Voni" se i mezi nejučenějšími ekonomy a politology vedou spory. Malý člověk má ale jasno: "Voni jsou všichni, který se maj líp než já. A to sou skoro všichni, protože já se mám blbě!"

Když se podívám do historie, těžko se zbavuji dojmu, že se nám nadmíru dobře daří vecpat se do pozice obětí: Trpěli jsme za Habsburků, pak jsme byli obětí Němců, pak přišli únoroví komunisti, pak nás zašlápli Rusové, pak zase normalizační komunisti, pak ekonomičtí kovbojové (a kdoví, čí obětí jsme vlastně teď, ale on se jistě taky někdo najde). Ale v mluvě lidí jsou to vždycky tajuplní "Voni", tj. někdo, před kým naoko ohýbám hřbet, abych na něj za to na oplátku kromě jeho chyb mohl hodit i ty své vlastní. My nic, to Voni! My jsme nic nezavinili, tak na tom přece nebudeme škodní!

Jak pěkně se to poslouchá: "Milí voliči: Jste hodní. Jste rozumní. Jste nevinní. Ó jak jste chytří!" Tedy vychytralí. Ale proč by se to mělo vztahovat jen na krizi? Co všechny ty ostatní věci, které jsme nezavinili a doplácíme na ně: Proč mají na špatné počasí doplácet ti, kteří ho nezavinili! Proč máme vlastním duševním vypětím doplácet na náladovost našich fotbalistů, kterou jsme nezavinili. Zavinili jste snad někdy zpoždění vlaku? No vidíte, a přesto jste to byli vy, kdo přišel pozdě, to je přece nepřípustné! To by si všechno měli odnést Voni. A že si to odnesou Voni a ne Vy, o to se už My postaráme. Stačí nás jenom zvolit, a to přece tak rozumní lidé, jako jste Vy, musíte nutně udělat.

Risknu to a zkusím tyhle mezi lidem oblíbené rektální přičinlivce opět nevolit. A budu doufat, že až se zase jednou budu před televizní obrazovkou stydět za svou vládu, budu si moct říct: Já jsem to nezavinil, takže za to přece nemůžu pykat!

Jen jestli mi to bude něco platné!

2 komentáře:

  1. Jenomže víš, jak to chodí: Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán a kdo nic nezavinil, ten si to vypije i s úrokama. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viníci často úspěšně používají dvě dětské výmluvy: 1) To už bylo a 2) To samo :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.