neděle 3. května 2009

Nedělní miniglosy č.11

Počet domácností, které na státní svátek vyvěšují českou vlajku, nedosahuje podle průzkumů ani 1%. Vyvěšování českých vlajek je dokonce méně četné než vyvěšování vlajek tibetských. Nejčastěji byly letos na prvního máje vyvěšené vlajky supermarketu Lídl, které majitelům zajišťují při nákupu v tomto řetězci 1% slevu. Přesto v řadě domácností jsou lidé na sounáležitost s českým státem hrdí a českou vlajku vlastní. Šetří si ji ovšem pro případ, že bychom se zase stali mistry světa v hokeji.
-----------------------------------
Odborníci upozorňují na to, že Český statistický úřad se může dostat do nepříjemné situace díky angažmá svého šéfa jako premiéra úřednické vlády. Existuje totiž nebezpečí, že Český statistický úřad bude podezříván z účelového zkreslování údajů ve prospěch nové vlády, a statistická data tak budou znevěrohodněna. Naštěstí do kauzy vstoupil Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Jeho šéf Martin Pecina zveřejnil výsledky analýzy úřadu, která takový střet zájmů jednoznačně vylučuje. "Ještěže máme náš nezávislý antimonopolní úřad, který dokáže i tak složitou kauzu rozplést," řekl Pecina.
------------------------------------
Kaplického Chobotnice nakonec nebude stát v Praze na Letné, ale překvapivě v hlavním městě Arménie, v Jerevanu. Projekt od Kaplického firmy Future Systems odkoupila jerevanská radnice. "Ano, je to pravda ," potvrdil jerevanský primátor. "Stavba se ovšem nebude stavět přesně podle Kaplického projektu, nebude ve tvaru chobotnice ale langusty, nebude stát, ale bude ležet na boku, a nebude v ní knihovna, ale sídlo zdejšího rozhlasu."
------------------------------------
Nejčtenější český deník zveřejnil šokující zprávu, že Václav Klaus nevyloučil svou kandidaturu do Evropského parlamentu. Tuto zprávu hned okomentovalo několik desítek českých politologů, kteří - jak se zpětně ukazuje - tuto pro laiky překvapující skutečnost již dlouho očekávali. "Od toho jsme politologové - tedy studovaní odborníci, abychom se v té spleti názorů správně orientovali. Václav Klaus samozřejmě o tento post stojí již dávno. Ne nadarmo se říká, že co se škádlívá, rádo se mívá," řekl nám sám rektor Politologické univerzity v Zásmukách. I podle našeho dobře informovaného hradního zdroje je zveřejněná informace pravdivá. "Pan prezident svou kandidaturu skutečně nevyloučil, protože se ho na to novináři neptali."
------------------------------------
Recesistická Balbínova poetická strana navrhla jako svého kandidáta do nové úřednické vlády Spejbla. Premiér Fischer Spejblovu kandidaturu vážně zvažuje. "Chtěli jsme jen s humorem zdůraznit loutkovou povahu této vlády, vůbec jsme netušili, že to premiér Fischer vezme vážně," komentoval konání designovaného předsedy vlády překvapeně jeden ze tří členů Balbínovy strany. Názory na Spejblovy šance se různí: Jeho zastánci poukazují na to, že Spejbl je odborníkem v řadě oblastí, není dnes spojen s žádnou politickou stranou a má dlouholeté zkušenosti s tím, jak se nechat ovládat, což některým jiným ministrům může zpočátku dělat potíže. Pesimisté ale uvádějí, že jsou dva hlavní důvody, proč Spejbl nakonec ministrem nebude: Nikdy nebyl v komunistické straně a znají ho i obyčejní lidé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.