čtvrtek 21. května 2009

O nechutné evoluci

"Lidi sou hnusný!" řekl zlomeným hlasem a přihnul si z pivní lahve. Byl tady na lavičce zjevně doma a já mu právě přes obývák i ložnici (a nechtěl jsem ani domýšlet, co ještě jiného) spěchal na vlak. Zaskočen tak hutným odsudkem, rozhlédl jsem se kolem sebe. Ve vlně teplého vzduchu od jihu rozkvétaly především ženy do nečekané krásy, neměl jsem tedy na první pohled důvod s velmi nedbale elegantním mužem na lavičce souhlasit.
"Lidi sou nechutný!" dodal muž tónem, který nepotřeboval pro takové tvrzení důkazů. Byl přesvědčen a měl pro to jistě své dobré důvody. A dodal ještě do třetice poslední charakteristiku lidí, poslední, ale nejsilnější, nejvyhraněnější a před dvaadvacátou hodinou těžko publikovatelnou. Ta tři tvrzení byla jak tři kříže, které nad lidstvem udělal. Co dělat - jeho zkušenosti asi nebyly nejlepší. Ale ta tři slova mi celou cestu zněla v uších: Hnusný, nechutný a pak ještě to třetí, které jako podstatné jméno s těmi předchozími dvěma adjektivy utvořilo pěkně rozvitý větný člen.

I já jsem si vzpomněl na několik lidí, které jsem považoval za nechutné. Kupodivu - všichni byli na vyšších postech. Je to proto, že pro vyšší posty mají nechutní lidé lepší předpoklady? Nebo nechutnost u níže postavených lidí jen doutná, protože zatím neměla ty správné podmínky, jak se projevit, což ale neznamená, že by jí bylo méně, jen je na ni hůř vidět.

A pak jsem se začetl do novin. Vida, podle názorů některých archeologů měli naši předci prsty (nebo možná ještě lépe - zuby) ve vyhynutí neandrtálců. Prý se našly důkazy, že naši předci své neandrtálské příbuzné zabíjeli (což není v dějinách zas až taková zvláštnost) a poté pojídali (což na západ od Nové Guineje už docela zvláštnost je). Co je k tomu vedlo? Proč to nebylo obráceně? Snad proto, že byli neandrtálci slabší? Snad proto, že byli na nižším stupni rozvoje duševních schopností? Asi ani jedno. Ale třeba to bylo proto - svitlo mi - že byli prostě chutnější. To je ono! Byli chutnější než naši nechutní předci!

Pokud je to tedy celé pravda (odborníci totiž opatrně připouštějí, že to celé mohlo být i obráceně a naopak neandrtálci mohli pojídat lidi moderního typu, anebo oba typy hominidů uzavřely "pakt o nepojídání" a spásaly z nouze jen trávu a praobilniny, takže nakonec málem vyhynuli všichni), je, myslím, docela dobře, když naši prapradědečkové vyjedli neandrtálce včas. Neumím si totiž představit, jak bychom si dnes chodili do obchodů třeba pro neandrtálské marinované řízečky nebo pro neandrtálského uzenáče a občas bychom - jen tak pro potěchu hostů na naší garden party, opekli nějaký pěkný exemplář vcelku jen tak nad otevřeným ohněm, zatímco v televizi by nám erudovaní ekonomové vysvětlovali, kolik neandrtálců bychom měli "vyrobit", porazit a zpracovat, abychom odvrátili hospodářskou krizi. Děkuji pěkně!

Nechutní lidé jsou tedy něco jako importovaní jižní slimáci, o které rozmazlený český ježek nezavadí jazykem. Před predátory a soupeři v bezpečí, vyvíjejí se klidně, mírně, dlouhodobě - na rozdíl od turbulencí postihujících chutnější druhy. Nechutnost jako evoluční výhoda, jako způsob přežití! Kdo chce přežít, měl by být co nejnechutnější. Pěkně to do sebe zapadá!

Nadšen z holmesovsky vydedukovaných souvislostí jsem se vítězoslavně podíval po spolucestujících. Proč jen se ten statný muž na protější sedačce na mne tak upřeně dívá? Je ve tváři dost podobný muži z lavičky. Ano i jeho nadočnicové oblouky jsou oproti průměru populace nadměrně vyvinuté a teď... Teď jsem měl dojem, jako by se při pohledu na mne trošičku olízl!

2 komentáře:

  1. Jo jo, tváříš se málo nechutně a pak se divíš. Dej na mou radu a polepši se, jinak spláčeš nad výsledkem. To víš, hlad je bestie a s nikým se nemazlí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V atlasu by stálo: "Čerf - jedlý a výtečný!" :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.