neděle 18. dubna 2021

Nedělní miniglosy č.586

Po velikonočním svátečním vykolejení se už Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", vrátily plně do osvědčeného týdenního rytmu. Je klika, že tento asi nejdéle (víc než 12 let) vydávaný český blogový nedělník vychází právě v teplotně vlídné nížině Dobřichovic a ne v Beskydech nebo v Jeseníkách, kde by si redaktoři k sobě navzájem napřed museli proházet cestu metrem čerstvě napadaného aprílového sněhu. Ale upřímně - na to, že jaro už oficiálně vládne skoro měsíc, zatím situaci v zemi ještě plně pod kontrolou nemá a zima proti němu vede - zvlášť ve výše položených odlehlých regionech - docela úspěšnou partyzánskou válku. Pevně věřím, že do příští neděle se situace zlepší, a čerstvě rozkvetlé dobřichovické sakury a o kousek dál ve startovních blocích zakleknuté magnolie mě v mém přesvědčení utvrzují.

V době od vydání zatím posledních Nedělních miniglos se na mém blogu objevil jen jeden kraťoučký článek, čtyřveršová miniatura Nekrolog barda. Tím spíš si ale můžeme připomenout články z předchozího týdne: Za prvé výběr deseti různorodých písní mé oblíbené australské hudební dvojice Dead Can Dance v článku Dead Can Dance - výběr do Hudební abecedy a za druhé ukázku, jak se vyvíjely oběžné korunové mince od těch prvních rakousko-uherských až po ty, co nám cinkají po kapsách dnes, v článku Korunka ke korunce. No a protože zrovna v tomto týdnu se za přítomnosti oficiální kurátorky výstavy i kunsthistorika Jakuba Syneckého uskutečnila zatím největší "individuální prohlídka" mé malé fotovýstavy v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, přikládám i odkaz na Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla právě kurátorka výstavy, kunsthistorička Lucie Váchová. 
 
V našem dnešním archivním výdejním okénku připomenu jeden obzvláště vykutálený článek z doby před sedmi lety, kdy jsem zvažoval, jak nejlépe využít nezanedbatelný obnos, který mi nečekaně zaslala samotná Česká pošta (přece jen - rentiérem se člověk nestává každý den!) - O vykutáleném pokladu 
 
I když se situace kolem nás přece jen po dlouhé době trochu zlepšuje, přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a taky dostatek trpělivosti. Myslím, že obojí se nám při čekání na normálnější fungování společnosti i při čekání na jaro bude ještě hodit. 
 
 
Jak to zatím vypadá, nezůstane odhalení vazeb sedm let starého výbuchu ve vrbětickém muničním skladu na nekalé operace ruských tajných služeb na českém území jediným překvapivým výsledkem intenzivního vyšetřování ze strany českých zpravodajců. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos se vláda v příštím týdnu chystá veřejně odhalit další související a neméně šokující skutečnosti, tentokrát o pravých příčinách požáru Národního divadla z roku 1881.
----------------------
Skupina historiků sympatizujících s vládním hnutím ANO objevila v Rakouském státním archivu dosud neznámý tajný dopis císaře Františka Josefa I. který se svěřuje císařovně Sisi se svou odvěkou touhou řídit rakousko-uherské mocnářství jako firmu.
----------------------
Zrovna v době, kdy loni roztál na horách poslední sníh, napadl na hřebenech Beskyd a Jeseníků přibližně metr nového sněhu. "Zpočátku jsme zvažovali, že na boj s mokrem, který logicky nastane poté, co nečekaná sněhová nadílka roztaje, převedeme prostředky již dříve vyčleněné na boj se suchem i příslušné environmentální experty," řekl Nedělním miniglosám ministr životního prostředí Richard Brabec, "nakonec jsme se ale shodli, že obě expertní komise mohou pracovat paralelně a nezávisle na sobě, přičemž "suché reporty" bude vláda projednávat v liché týdny a "mokré reporty" v týdny sudé."
----------------------
Ruská strana přijala s politováním informaci, že vicepremiér české vlády Jan Hamáček, který měl původně jet na začátku příštího týdne do Moskvy vyjednávat o nákupu vakcíny Sputnik V, nakonec upřednostnil pravidelné jednání české vlády před důležitou zahraniční cestou. "Plně chápeme, že pan vicepremiér je již na pravidelném premiérově hubování do značné míry závislý a bez hlasitého "kartáče" na jednání vlády se neobejde, a mrzí nás, že se nám nepodařilo pana Hamáčka přesvědčit, že jsme v tomto ohledu připraveni premiéra Babiše plnohodnotně zastoupit," řekl Nedělním miniglosám mluvčí ruské vlády. "Navíc jsme měli pro pana vicepremiéra připravený jako osobní dar zbrusu nový červený svetr se zlacenými iniciálami Я.B.Г., což tedy nejspíš byly - jak tak sledujeme české předvolební průzkumy - zbytečně vyhozené peníze."   
----------------------
Čeští komunisté oznámili, že i když vládu premiéra Babiše již nadále nejsou ochotni podporovat, poslední, s čím jí ještě pomůžou, je zajištění návratu žáků a studentů do škol nejpozději do začátku května, aby se všichni mohli zúčastnit obnovených prvomájových průvodů.
----------------------
Podle nových pravidel regulujících reklamu na zdravotnické prostředky již nebudou smět v těchto reklamách vystupovat lékaři a celebrity. Zděšení konzumentů reklam, kterých se tato opatření zásadním způsobem dotknou, trochu mírní někteří zákonodárci, kteří uklidňují pobouřené občany, že podle připravované kompromisní dohody snad v reklamách budou moct vystupovat alespoň celebrity, které prozatím nikdo nezná.  
----------------------
Proti záměru EU zcela zrušit v dohledné době oběh hotovosti v podobě bankovek a mincí se ostře ohradila Mezinárodní asociace kapsářů, která se obává, že poté, co na kapsáře už tak dost tvrdě dopadne skutečnost, že lidé budou mít po covidové krizi hluboko do kapsy, by toto tradiční poctivé řemeslo mohlo následkem takového neuváženého kroku zcela zaniknout, a někteří kapsáři by se tak z nedostatku jiných pracovních příležitostí mohli dát i na nežádoucí cestu zločinu. 
 
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

31 komentářů:

  1. On nynějška smí léky v reklamě propagovat pouze doktor Cvach

    OdpovědětVymazat
  2. Ad #5) Na reklamu na obvazové prostředky je Káhira ochotna zapůjčit několik mumií bezvýznamných faraónů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byli asi ti faraóni, co se do nového muzea stěhovali vedlejšími uličkami :-).

      Vymazat
  3. Ad #2) Off šem, z jeho plánu se mu podařilo zrealizovat jen dotaci na SISINKY.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejdřív sklad ve Vrběticích, pak Národní divadlo... myslím, že nepotrvá dlouho a dozvíme se, kdo ve skutečnosti financoval Hérostrata!

    OdpovědětVymazat
  5. Tento týden je událostmi nabitý. Zkraje mě pobavil ministr Zaorálek tím, že raději na kultuře zůstane, protože instalovat tam pan Birkeho byl "příliš odvážný plán".
    A teď je zase docela pozoruhodné, že ti dva ruští agenti mají tak univerzální využití, nejdřív Vrbětice a pak Skripal. Ani bych se nedivil, že také sundali to malajské letadlo nad Ukrajinou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tihle ruští Doyle a Bodie mají dost velký akční rádius. Myslím, že si státní vyznamenání určitě zasloužili.

      Vymazat
    2. Ale aspoň se ukázalo, že má Rusko u nás tak obrovské množství upřímných přátel, soudě podle ohlasů na internetu. Ať žije Slávy dcera. :-)

      Vymazat
    3. Celkem chápu postoj kovaných komunistů - ti vždycky dávali přednost souvěrcům před rodáky a jsou v tom konzistentní. Ti ostatní, kteří berou Rusy jako rodné bratry, na které je ve všem podstatném jako na jediné spolehnutí, mě udivovali ve všech dobách a zdá se, že jejich přesvědčení je nevymýtitelné a zcela nezávislé na jakýchkoli skutcích a faktech.

      Vymazat
    4. No, jak to tak sleduju, na sociálních sítích vládní verzi zpochybňují především Babišovi příznivci. Tak nevím...

      Vymazat
    5. Vládní verzi zpochybňuje Babiš sám, už tím, že ji zastává :-).

      Vymazat
  6. My sme tu mali na pár mesiacov zrušenú hotovosť, kôli Kovidu. Nič to v podstate nezmenilo. Strácali sa karty 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako člověk nerozhodný jsem si zkoušel místo korunou hodit platební kartou. Sice to jakžtakž funguje, ale rozhodně to není ono :-).

      Vymazat
  7. Pravidla regulující reklamu by se mohla rozšířit i do dalších sfér. Jágr nám pravidelně vjíždí na kole do obýváku. Stěna proti televizi dosud odolává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co by někteří dali za Jardu Jágra v obýváku! :-)

      Vymazat
  8. Asociaci kapsaru by snad mohlo uklidnit, ze se v dohledne dobe nebudou rusit zetonky do nakupnich kosiku ve tvaru mince. Kdo nechce nechat tradicni remeslo upadnout, mel by jich nosit hrst v kapse, aby kapsari meli aspon na cem trenovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc dobrý nápad, prsty je třeba cvičit. Určitě na mnohem širší používání žetonků vznikne nějaký oficiální dotační program :-).

      Vymazat
  9. Ad #2) V odpovědi prý Alžběta doporučila císaři, aby si nechal ušít nové šaty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Pokud vím, v lehce uštěpačné Alžbětině odpovědi se přesně psalo: "Měl byste si pořídit nové šaty, dokud jste ještě trochu k světu."

      Vymazat
  10. Císařovy nové šaty u mě vedou ☺

    OdpovědětVymazat
  11. Ruská vláda by mohla udělat pěkné, vstřícné gesto a červený svetr panu Hamáčkovi zaslat poštou. Jistě by byl potěšen :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen doufat, že mu ČP vloží do schránky oznámení o uložení zásilky, protože s doručením se vůbec neobtěžuje. Mně teda nedává ani to oznámení.

      Vymazat
  12. Nejezte boršč ani ruskou zmrzlinu, dejte najevo okatý nezájem vůči mužikům!

    OdpovědětVymazat
  13. Ad #1) Andrej Blekota opětně zaperlil.

    OdpovědětVymazat
  14. Co miniglosa, to perla, nevím, co dřív! Červený svetr? Suché a morké reporty? :D

    OdpovědětVymazat
  15. To jsem se veselila na svatbě a jak koukám, ještě že můžu číst zpětně, protože tohle je teda jedna perla za druhou....!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc rád, jestli to funguje i s mírným časovým odstupem :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.