neděle 18. srpna 2019

Nedělní miniglosy č.503

Sice ještě trochu doznívají oslavy jubilejního 500. vydání Nedělních miniglos, ale ozývají se ze stále větší vzdálenosti, protože dnes je na řadě už běžné 503. číslo svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".

V tomto týdnu se na mém blogu objevila epická básnička o mých snových zkušenostech z vrcholu řeckého Olympu, kde je možné zažít věci jinde opravdu nevídané: Partička na Olympu. No a pak jsem se tady svěřil se svým prvním malým fotografickým úspěchem v zahraničí v článku Drobná mezinárodní radost. Z předchozího týdne mohu ještě jednou připomenout své zážitky ze zajímavé výstavy slavného fotografa Helmuta Newtona.

Před osmi lety touto dobou jsem byl těsně před odletem na svou první velkou japonskou cestu, tak není divu, že jsem ještě na poslední chvíli nacvičoval užitečné nové postupy, které jsou nezbytné pro přežití v jiné kultuře. Výsledkem byl pak např. článek O hůlkovém coming-outu o tom, jak jsem se poprvé předvedl české veřejnosti s jídelními hůlkami. A z minulého týdne tu ještě jednou ponechám odkaz na úvahu O starých podpisech, ve které na základě již zapomenutého archivního materiálu a vlastních nijak zvlášť spolehlivých vzpomínek zpětně konstruuji, jak jsem kdysi jako puberťák svůj podpis obráběl a ladil, aby vypadal (podobně jako já sám) dospělejší, než ve skutečnosti byl.

V dnešním 503. vydání týdeníku se podíváme na nenápadný incident, který se odehrál v Praze při vystoupení světoznámé provazochodkyně, odhalíme důvody, proč se Miloš Zeman a Michal Šmarda pořád nemohou shodnout v otázce dalšího směřování české kultury, a řekneme si, co je pravdy na tom, že po záplavě hrabošů a náletech obřích čapích hejn aktuálně do České republiky směřují i hadi z celé Evropy.

Děkuji všem čtenářům a návštěvníkům za přízeň, přeji moc pěkné, stále ještě prázdninové dny, ať už jste právě na dovolené, doma nebo v práci, přeji krásný svátek jednomu jménu, které je pro mě obzvlášť drahé, a těším se na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě dříve :-).


Celý široký tok Vltavy přešla v Praze po laně ve výšce 35 metrů akrobatka Tatiana-Mosio Bongonga. Během jejího vystoupení byl pro výtržnictví zadržen zmatený senior, který se snažil provazochodkyni z lana setřást se slovy: "Slezte dolů, pane Krištůfku! Slezte dolů a nepokoušejte prozřetelnost! Natlučete si a nikdo vám nic nedá!" Policie se zatím drží několika vyšetřovacích verzí: Podle jedné z nich se jedná o dalšího popleteného důchodce sympatizujícího s SPD, který se podobně jako nedávno pan Balda snažil svůj čin svést v očích veřejnosti na muslimské spoluobčany, podle druhé jde o psychicky narušeného bývalého majitele zkrachovalého lanového centra, který se chtěl za svůj smutný podnikatelský osud nějak pomstít nepřátelskému světu, a podle třetí verze se prostě muž jen chtěl za každou cenu podobat nějakému neznámému literárnímu nebo filmovému akčnímu hrdinovi a zatím policistům z nějakého podivného rozmaru odmítá sdělit jeho jméno.
----------------------
Podle policejních zdrojů se poslední dobou mezi lidmi rozmáhá zlozvyk vydávat své psy za psy vodicí, a mít tak možnost se s nimi pohybovat i v místech, kam běžní psi nesmějí. "Lidé, kteří své psy milují, jsou stále méně ochotní se s nimi rozloučit na chvíle, kdy třeba nakupují v obchodním centru nebo jsou v kině na filmovém představení, proto je pro ně jednodušší sehnat příslušné vybavení pro vodicí psy a zfalšovat průkaz," řekl Nedělním miniglosám předseda neziskové organizace Starostlivé tlapky. "Tato nová móda se provalila v okamžiku, kdy z ulic prakticky zmizeli jiní než vodicí psi a začaly se naopak objevovat i vodicí kočky."
----------------------
Mezinárodní spolek Hraboši bez hranic podal u Mezinárodního soudu v Haagu žalobu kvůli genocidě, které jsou podle právníků spolku vystaveni nebozí přemnožení hraboši v České republice. České úřady podle Hrabošů bez hranic zcela přehlížejí jatka způsobená migrujícími čápy zejména na Moravě: "Krvežízniví čápi jsou v České republice na rozdíl od roztomilých hebounkých hrabošů bůhvíproč chráněni zákonem a někteří Češi jim dokonce za nemalé dotace z Evropské unie stavějí moderní hnízda," postěžoval si Nedělním miniglosám mluvčí žalující strany. "A to ani nemluvím o tom, že kromě čápů se teď do Čech a na Moravu chystají i tisíce hadů z celé Evropy, když se mezi nimi rozkřiklo, že v Čechách existují kromě obrovského množství hraboší potravy i speciální lázeňské programy pro hady - poté, co bývalý ministr kultury Staněk zbavil statutu kulturní památky teplické Hadí lázně.
----------------------
Americký prezident Donald Trump vyloučil, že by v dohledné době chtěl od Dánska odkoupit ostrov Grónsko. "Ano, původně jsem z anglického názvu Greenland pochopil, že ostrov je doslova zemí zaslíbenou pro hráče golfu, protože jsou tu optimální podmínky pro stavbu a udržování golfových greenů, což mne jako investora pochopitelně zaujalo," řekl prezident při své poslední neoficiální návštěvě v redakci Nedělních miniglos. "Když mi ale řekli, že k tomu, abyste se dostali do písečného bunkru, se musíte prokopat tlustým ledovcovým příkrovem a navíc je nepraktické hrát s mými oblíbenými zářivě bílými míčky, můj zájem o tento malý ostrůvek povážlivě ochladl.
----------------------
Prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat ministrem kultury kandidáta ČSSD Michala Šmardu, protože prý nemá pro práci v oblasti kultury na rozdíl od svého předchůdce, primátora Olomouce Antonína Staňka, dostatečné odborné znalosti. "Abyste si nemysleli, že v tomto směru spoléhám pouze na svůj - jakkoli skvělý - úsudek, konzultoval jsem své stanovisko v této věci se skutečnými experty a všeobecně uznávanými českými kulturními kapacitami," potvrdil český prezident svou osobní nezaujatost v televizním pořadu Kultura Jaroslava Soukupa, "takže mohu s potěšením oznámit, že i takoví titáni české kultury jako Jiří Krampol, Zdeněk Troška, Michal David, Ivan Vyskočil ml., Luděk Sobota, Karel Sýs a stejně tak jen nějakým administrativním nedopatřením dosud nevyznamenaní Eva a Vašek, mi můj názor na to, že pan Šmarda se v opravdové tradiční české kultuře vůbec nevyzná, jen potvrdili."
----------------------
Oprava Prašné brány se posouvá o další rok. S pražskými památkáři je napřed nutné vyjasnit, zda po odstranění letitých nánosů prachu při rekonstrukci nebude nutné známou památku přejmenovat.
----------------------
Berlínský správní soud ke značné nelibosti Nedělních miniglos, které se už už těšily, že budou mít bezpracný námět na glosy i do dalších let vydávání týdeníku, odmítl žalobu rodičů devítileté dívenky, která nebyla přijata do místního tradičního chlapeckého sboru, což byl podle rodičů ukázkový příklad nepřípustné diskriminace podle pohlaví. Zastání našli žalobci pouze na straně Filharmonického sboru berlínských hlemýžďů, podle jehož zástupců je lpění na pohlaví dávno překonaným přežitkem, takže by soudy měly šetřit svůj drahocenný čas bezúčelně trávený nad podobnými nesmyslnými spory a zaměřit se na to, co přináší opravdové problémy, např. na diskriminační charakter skladeb, které jsou napsané v rychlejším tempu než "andante".


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.