neděle 11. srpna 2019

Nedělní miniglosy č.502

Po drobném vykolejení z ustáleného rytmu, které bylo spojené s velkým jubilejním 500. vydáním Nedělních miniglos, se navracíme do běžného miniglosového režimu, takže přichází další, už standardní 502. číslo svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".

V tomto týdnu jsem psal o docela pozoruhodné výstavě slavného fotografa Helmuta Newtona (ano, Newton nebyl jen slavným fyzikem a matematikem, o kterém jsme se učili ve škole a po kterém se jmenuje jednotka ubývající síly, ale i kontroverzním fotografem) v pražském Museu Kampa. Jde o můj vůbec první blogový článek, který má dvě rozdílné a na různých místech uložené verze: tu umírněnější zde na blogu a pak o něco drsnější, necenzurovanou, kterou by obrazově poněkud prudérní blog.cz nemusel unést - v blogovém prostoru mého fotowebu. Tak schválně jestli poznáte dva podstatné rozdíly mezi oběma články :-).
 
Druhým v týdnu publikovaným článkem pak byly informace k výsledkům soutěže k jubileu Nedělních miniglos s několika statistickými čísly z více než desetileté historie tohoto blogového nedělníku. Z minulého týdne si pak ještě dovolím připomenout článek o návštěvě krásné a tajemné staroměstské rotundy Nalezení sv. Kříže v článku O románských reproduktorech.

Z archivního přítmí tentokrát vynáším na přechodné světlo devět let starou úvahu O starých podpisech - o tom, jak jsem kdysi jako puberťák svůj podpis obráběl a ladil, aby vypadal (podobně jako já sám) dospělejší, než ve skutečnosti byl. A ještě zde jednou ponechám odkaz na fotoreportáž ze svého těžko zapomenutelného - poctivého a moderními prostředky nijak nezkráceného - výstupu na japonskou posvátnou horu Fudžisan: Fudžisan - po stopách dávných poutníků, který jsem podnikl právě před pěti lety. Někdy mi připadne, že od té doby uplynul nejméně jeden celý lidský život (a v jistém smyslu to přesně tak je), a někdy zase, že jsem se odtud zrovna včera vrátil a jsem ještě plný úplně čerstvých fascinujících zážitků, není to podivné?

V dnešním 502. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg mimo jiné zjistíme, že proti zrušení silvestrovského ohňostroje v Praze neprotestují jen profesionální ohňostrůjci a pohádkoví ohniví mužíčci, poznáme překvapivou skutečnost, která profese je ve zdejších podmínkách také vystavena neobyčejně velkému riziku vyhoření, a nakoukneme i za doposud neprostupnou zeď tajemné Vatikánské banky.

Děkuji za přízeň, přeji všem čtenářům krásné srpnové dny, ať už jste právě na dovolené, doma nebo v práci, a těším se na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo raději ještě dříve :-).


K nemalému překvapení českých ornitologů, kteří se s podobným chováním v ptačí říši ještě nesetkali, sepsali zástupci Sdružení pražských masochistických ptáků při příležitosti své aktivní účasti na víkendovém festivalu Prague Pride, petici proti chystanému zrušení tradičního pražského silvestrovského ohňostroje.
----------------------
Mezi nejvyššími českými politiky, podnikateli a manažery vypukla doslova panika v okamžiku, kdy skupina univerzitních zoologů informovala veřejnost, že jed, kterým mají být plošně tráveni přemnožení hraboši, může ohrozit i životy vrcholových predátorů.
----------------------
Z plzeňské ZOO utekl tříletý samec vzácné pandy červené. Tiskové oddělení Pražského hradu již oznámilo, že pokud bude i tento další sympatický a inteligentní uprchlík dopaden, je prezident připraven mu na základě četných žádostí rebelových fanoušků jako obvykle udělit milost.
----------------------
Kominické odbory požadují po vzoru učitelů i pro kominíky každých deset let celý rok placeného volna. "Máme zjištěno, že prakticky neustálý kontakt se sazemi a častá konfrontace s nejrůznějšími typy vyhaslých ohnišť podporují právě u této profese v nebývalé míře pocit vyhoření," řekl Nedělním miniglosám jeden z odborových předáků. "A to ani nemluvím o nešťastné české tradici požadovat po kominících kromě jejich běžných profesionálních úkonů i zajištění osobního štěstí, což by většinu lidí při pohledu na běžného učitele ani nenapadlo."
----------------------
Bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová konečně udělala pořádnou důstojnickou kariéru, když byla jmenována maršálkou pochodu hrdosti na pražském festivalu Prague Pride. I díky jejím nesporným velitelským schopnostem tentokrát pochod proběhl bez výstřelků a celkem v klidu s výjimkou tradičních drobných rozmíšek se skupinkou extrémistických konformistů. Povýšení paní Šlechtové však také přispělo k neblahému trendu, na který poukázal detailní armádní audit konstatováním, že česká armáda má o cca 1200 důstojníků více, než by bylo u podobně velkého a podobně vytíženého vojska třeba, zatímco chybí několik tisíc prostých pěšáků, kteří v případných konfliktech budou opravdu bojovat. Velení armády tuto skutečnost připustilo, namítlo ovšem, že čeští důstojníci jsou připraveni nabídnout potenciálním nepřátelům místo nemoderního a dávno překonaného boje na život a na smrt pro rozhodnutí potenciální války soutěž ve vyhlašování tendrů na vojenskou výstroj a výzbroj s využitím dotací z Evropské unie.
----------------------
Hradní uklízečka Marie Jonášová uvedla ve svém oficiálním tiskovém prohlášení uklidňující ale za daných okolností docela překvapivou informaci, že ona - aspoň tedy prozatím - svůj vlastní zábavní pořad na TV Barrandov nechystá.
----------------------
Papež František definitivně schválil nové stanovy Vatikánské banky, čímž završil více než šestileté období změn a reforem této instituce. "Ano, podle nových stanov se teď staneme úplně standardní bankou s univerzální produktovou nabídkou od úvěrů na odpustky až po penzijní připojištění pro případ posmrtného života," řekl nám nový tiskový mluvčí této doposud dost tajuplné instituce opředené mnoha legendami. "V oblasti komerčního bankovnictví ovšem teprve začínáme a náš obchodní model budeme postupně ladit na základě získaných praktických zkušeností, takže se obáváme, že s extrémně výhodnými úvěry zajištěnými pouze duší žadatelů, které jsou kvůli nepochopitelné benevolenci bankovních regulátorů již dlouho nejžádanější položkou v nabídce našich největších konkurentů na zdejším trhu, nebudeme ještě dlouho schopni plnohodnotně soutěžit."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.