čtvrtek 8. srpna 2019

Výsledek soutěže k jubileu Nedělních miniglos

K nedávné jedinečné příležitosti vydání jubilejního 500. čísla mého blogového týdeníku Nedělní miniglosy jsem vyhlásil soutěž o jednu ze svých autorských fotek: Soutěžící měli spočítat nebo odhadnout co nejpřesněji, kolik různých glos bylo celkem publikováno ve 499 číslech, která předcházela jubilejním Nedělním miniglosám č.500. Protože jsem tohle číslo sám neznal, musel jsem ho nejprve přesně spočítat, abych mohl soutěž odpovědně vyhodnotit, takže jsem několik večerů při puštěné televizi (kterou při takové činnosti lze kupodivu docela dobře a pozorně sledovat) jedno po druhém postupně otevřel všechna čísla (dokonce i blogem zcenzurované a smazané NMg č.34 jsem dohledal u sebe v počítači v soukromém archivu, aby bylo na výsledek opravdu spolehnutí) a sčítal a sčítal a sčítal.

Popravdě, on ten odhad zase nebyl tak náročný. Déle než polovinu svého života vycházely totiž Nedělní miniglosy v celkem pevném formátu pěti glos v každém vydání a jiný počet byl jen zcela výjimečný. Z prvních 300 vydání jich pouhých 9 mělo nestandardní počet glos (5x po 6 glosách, 3 jubilejní výběry, které žádné nové glosy nepřinesly, jen výběr z těch již publikovaných, a našel jsem dokonce jedno ryzí dvojčíslo s 10 glosami; na tenhle mimořádný formát už jsem po víc než osmi letech dočista zapomněl). V jednom z čísel jsem se dokonce čtenářům omlouval za to, že glos je tentokrát výjimečně šest :-). Jak to vypadá, čtenáři proti takovému výstřelku nic podstatného nenamítali, jelikož se postupně "vícečetné" NMg se šesti, sedmi nebo dokonce osmi glosami objevovaly stále častěji a v poslední době už jde téměř o standard, takže když se mi nedejbože podaří vymyslet jen pět glos a hlava si řekne "dost!!", čtenáři si mohou připadat téměř ošizeni.

Právě to trochu zmátlo většinu soutěžících, kteří odvozovali své odhady celkového počtu glos logicky spíš ze zkušeností z poslední doby, takže všem vycházela čísla o něco vyšší, než byla skutečnost. Ale - ač se mi to zdá být skoro neuvěřitelné - Nedělní miniglosy vycházejí už déle než 10 let, takže jejich setrvačnost v tomto ohledu může trochu připomínat obří loď, které taky na volném moři chvíli trvá, než se jí podaří výrazněji změnit směr.

Když tedy všechny miniglosové archeologické poznatky shrnu:

365x vyšly NMg s 5 glosami
84x vyšly NMg s 6 glosami
32x vyšly NMg se 7 glosami
8x vyšly NMg s 8 glosami
po jednom vydání NMg mělo 9 a 10 glos
8x vyšla jubilejní výběrová čísla, která nové glosy nepřinesla

Suma sumárum: Kýžené celkové číslo je 2636 glos, tedy necelých pět a půl glosy na každé nedělní vydání.

Jak už jsem ohlásil v úvodníku k NMg č501, nejblíže se ke správnému výsledku dostala svým odhadem Axina (3211 glos), která se tak stala vítězkou soutěže. Mimochodem, jak jsem překvapeně zjistil, úvodníky k Nedělním miniglosám, shrnující každý blogový týden, které - jak jsem si myslel - píšu už tak stráááááááááášně dlouho, se poprvé objevily až se začátkem páté stovky vydání, vychází tedy jen asi tak dva roky z deseti.

Musím říct, že pro mě ten výlet proti proudu času (začínal jsem v současnosti a postupně jsem se propracoval až k číslu 1 z 22. 2. 2009) byl velmi poučný z toho pohledu, jak se Nedělní miniglosy postupně proměňovaly i jak se měnilo jejich přijetí čtenáři (to je dobře vidět na komentářích i na počtu otevření). Řekl bych ale, že asi nejméně ze všeho se za tu dlouhou dobu proměnily miniglosy samotné, jejich styl, jejich (snad to není příliš nadnesený výraz) svérázná poetika i jejich neodbytná snaha transmutovat četné vlastní stesky a rozčilení ze světa kolem nás na humor. Někdy se to povede lépe, jindy hůř, ale nějak se snad stále vede :-).

Takže ještě jednou děkuji vám, čtenářům NMg, ať už jste štamgasty nebo si chodíte počíst jen občas. Minulou neděli jsme společně otevřeli šestou stovku a já už pomalu začínám věřit, že pěkně baňaté 555. číslo bychom třeba ještě dát mohli, co myslíte? Nejlíp i s nějakou soutěží, samozřejmě, tak už teď se těším na dalších pár večerů strávených u televize. Co bychom v naší miniglosové jednomužné redakci pro naše čtenáře neudělali, že? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.