neděle 4. srpna 2019

Nedělní miniglosy č.501

Odečítání před velkým jubilejním 500. vydáním Nedělních miniglos se jeho vydáním minulý týden opět proměnilo v obyčejné přičítání, takže po krátkém období oslav je na světě další standardní 501. vydání svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Moc mě těší, že společně otevíráme už šestou stovku, vážím si vaší dlouhodobé čtenářské podpory a děkuji vám za ni.

Jak jsem slíbil, již dnes je možné vyhlásit hlavní výsledek soutěže k vydání jubilejního čísla. Zájemci měli spočítat nebo odhadnout, kolik vlastně za celou dobu vydávání týdeníku s tradiční značkou NMg těch různých glos vůbec vyšlo. Všech devět účastníků soutěže ve svých odhadech správný výsledek dost přestřelilo, což je ale podle mne zcela logicky vysvětlitelné, jak si ukážeme příští týden ve speciálním článku s podrobnými daty a taky s mým zcela laickým "psychologickým rozborem" :-). Když už jsem totiž během několika večerů ve společnosti České televize odpovědně vysčítal správný výsledek 2636 miniglos, domnívám se, že některé zjištěné zajímavosti za napsání speciálního článku stojí. Nejméně se od správného výsledku odchýlila Axina, která ho odhadla na 3211 miniglos, ostatní odhady a tipy se pohybovaly ještě o něco výše, přičemž nejvyšší číslo bylo 3465. Axina si tedy může pomalu vybírat svou cenu - jednu z mých autorských fotek ve formátu 30x40cm, na přesnějším postupu se dohodneme e-mailem.
 
V tomto týdnu jsem využil nedávné možnosti podívat se do interiéru tajemné románské rotundy Nalezení svatého Kříže na pražském Starém Městě a napsal jsem článek o další zajímavé pražské drobnůstce - o tamějších nenápadných "románských reproduktorech". Z předchozího týdne pak ještě můžu připomenout vzpomínkový článek O šplhání po tyči - o tom, jak se můj otec kdysi rozhodl aktivně (a taky úplně marně) bojovat proti mé školní pětce ze šplhu. Mimochodem, když vše dobře dopadne, pro příští týden pro vás chystám i článek o pražské výstavě slavného fotografa Helmuta Newtona, k jehož módním a často neskrývaně erotickým fotkám sice jen obtížně hledám cestu, ale když se člověk o fotky víc zajímá, asi jen těžko může tak významnou výstavu úplně pominout.

Nedávno jsme si připomněli 50. výročí historického prvního přistání člověka na Měsíci, což je událost, kterou jsem před deseti lety "soukromě oslavil" malou povídkou O měsíčních prázdninách, tak mi nedá, abych tenhle archivní kousek při této příležitosti opět nepřipomněl. A když jsme u těch výročí - právě před pěti lety jsem si výstupem na japonskou posvátnou horu Fudžisan od jejího úpatí splnil jeden ze svých snů (a to jsem ještě netušil, že se mi na druhé straně zeměkoule právě začíná plnit další), takže mohu i v tomto archívním bloku připomenout reportáž z první poloviny docela náročného výstupu (skoro tříkilometrové čisté převýšení přece jen neabsolvuje "sportovec" mého ražení zrovna každý den) Fudžisan - po stopách dávných poutníků.

V dnešním 501. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg mimo jiné odhalíme, že ve vyčištění posprejovaného Karlova mostu mají přece jen prsty nadpřirozené síly, prozkoumáme potenciál pro vznik specializovaných vegetariánských klenotnictví a zjistíme, jak důležité je, aby se jména českých politiků dobře vyslovovala Japoncům.

Děkuji za přízeň, přeji všem čtenářům krásné srpnové dny, ať už jste právě na dovolené, doma nebo v práci, a těším se na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo raději ještě dříve :-).


Investigativní oddělení Nedělních miniglos zjistilo, že i když se to pražský magistrát zdráhá oficiálně přiznat, za odstraněním sprejerského nápisu na Karlově mostu stojí ve skutečnosti proslulá Bílá paní komonická. Paní Perchtu nechtěně aktivoval jeden z památkářů, kteří původně měli pětimetrový nápis za pomoci zubního kartáčku a koktejlu rozličných rozpouštědel během několika měsíců odborně odstranit, když se nadýchal nebezpečného ředidla a ve stavu omezeného vědomí bezděčně vyřkl magickou formuli: "Věř, ale komu věříš, měř!" Bílá paní komonická se ale po odstranění nápisu vymkla kontrole a začala zdarma napravovat jeden pražský nedodělek a letitý hřích za druhým, což magistrátní úředníky i místní policisty oprávněně děsí. "Potíž je, že jednou probuzená bílá paní se nemůže jednoduše vrátit zpět do obrazu do stavu nečinnosti, protože k tomu je třeba, aby zakokrhal kohout, kterého ale v centru Prahy dnes již nikdo nechová," řekl Nedělním miniglosám jeden z dobře informovaných magistrátních úředníků. "Spisovatel Pavel Kohout se bohužel kvůli jednomu zakokrhání, které by ho navíc mohlo podle jeho mínění znevážit v očích jeho čtenářů, zdráhá přijet z Vídně, a tak bílá paní, která mezitím stihla vyřešit problémy s pražskými taxikáři, s vozítky segway, se znečišťováním ulic psími i lidskými výkaly a s krátkodobými pronájmy bytů v centru města turistům, se z nedostatku jiné práce pustila do výstavby rychlodráhy na letiště Václava Havla."
----------------------
Jeden z atletů startujících na nedávném mistrovství České republiky je vyšetřován policií kvůli podezření ze zpronevěry, protože prý si pro sebe ulil pár startů.
----------------------
Francouzská policie vyšetřuje neobvyklou krádež klenotů ženou, která se v pařížském klenotnictví vydávala za princeznu z rodiny dubajského emíra, nechala si asi hodinu předvádět diamantové šperky, pak odvedla pozornost prodejce a v nestřeženém okamžiku nahradila vzácné klenoty v ceně asi 1.5 mil. EUR kostkami bujónu. Na krádež přišel jeden z dalších klientů známého obchodu, který nedokázal pochopit, že tak luxusní podnik na prestižní adrese má v nabídce jen hovězí a slepičí bujón a nemá žádnou zeleninovou alternativu pro bohaté vegetariány.
----------------------
Z výsledků rozsáhlého průzkumu mezi uživateli placených sexuálních služeb vyplynulo, že těmto klientům v oblasti placeného sexu nejvíce ze všeho schází kvalitní věrnostní program.
----------------------
Francouz Franky Zapata úspěšně přeletěl Lamanšský průliv na svém futuristickém dopravním prostředku Flyboard Air a bezpečně přistál v Saint Margaret's Bay blízko Doveru na britském pobřeží. Česká asociace flyboardistů v rozhovoru pro Nedělní miniglosy odmítla, že by čeští individuální vzduchoplavci za Zapatou nějak výrazně zaostávali, a potvrdila, že nejlepší z jejích řad se už v příštím roce chystá přeletět Botič.
----------------------
Japonci, kteří mají velmi rádi pohádkové postavičky, si v poslední době zamilovali především českého Ferdu mravence, který jim dobře vyhovuje svou dobrosrdečnou povahou a houževnatou pracovitostí. Bohužel, jméno šikovného mravenečka se Japoncům špatně vyslovuje, a tak vydavatel, který plánuje Ferdou v podobě manga komiksů v nejbližší době zaplavit japonský trh, oficiálně požádal českou stranu, aby mohl pro své lokální potřeby přejmenovat mravenečka na Feriho. S tím ovšem zásadně nesouhlasí český prezident, který už oznámil, že - pokud tedy vůbec někdy někoho jmenuje - jmenuje na post českého ministra kultury jen takového kandidáta, který zabrání tomu, aby se tak tradiční pracovitá postavička jmenovala právě podle nevyzrálého politika, který dostal v demokratických volbách jen mizivý počet hlasů českých voličů a který ve svém věku na rozdíl od jiných a mnohem pracovitějších českých poslaneckých mravenečků, jejichž jména by navíc měla znít Japoncům úplně přirozeně, jako by ani nebyla typicky česká, zatím ještě vůbec nic nedokázal.
----------------------
Během prvního týdne obyvatelé Bratislavy rozkradli polovinu sdílených elektrických koloběžek, jejichž provoz se začal v ulicích slovenské metropole testovat. Zmizení většiny koloběžek se vyšetřuje jako běžná krádež, zatímco zmizelá Werichova Kráĺovná Kolobežka z představení Bratislavského bábkového divadla je vyšetřována přímo zpravodajskými specialisty kvůli podezření na možnost jejího zapojení do vzniku ilegální slovenské loutkové vlády.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.