neděle 25. srpna 2019

Nedělní miniglosy č.504

Z dětství si pamatuji, že prázdninový čas letí - zvlášť ke konci - jako splašený. Asi to platí, i když už člověk není školou povinný, protože od napohled nedávného jubilejního 500. vydání Nedělních miniglos, už zase uplynul skoro celý měsíc, takže dnes klepe na pomyslné dveře 504. číslo svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".

V tomto týdnu jsem na svůj blog přidal další vzpomínku z dávných dob, tentokrát na to, Jak můj Asterix přežil Brežněva. Že netušíte, co mají ti dva společného? Tak to je, myslím, nejvyšší čas se to konečně dozvědět :-). Když vyrazí člověk fotit na největší pražský hřbitov, může se mu snadno stát jako nedávno mně, že na jeho fotkách nebudou zdaleka jen neživé hroby, ale objeví se na nich třeba i nadmíru živý Rozzlobený čínský znak. A z minulého týdne ještě jednou připomenu svůj "starořecký karbanický epos" Partička na Olympu, o tom, že náš Bůh sice možná (aspoň podle Einsteina) nehraje v kostky, ale řečtí bohové tak úzkoprsí nejsou a "čertovy obrázky" se v jejich rukách občas - aspoň ve snu - proměňují v obrázky božské.

Taky občas narážíte na škodolibé e-mailové skřítky, kterým dělá radost nedopravit vaši urgentní zprávu k těm správným (a navíc i moc krásným) očím? Před osmi lety jsem jim dal pracovní jméno a napsal o nich článek O dezorientačnících. Mimochodem, myslíte si, že se po přečtení mého článku skřítci zastyděli a šli do sebe? Kdepak! Dokonce svou - dříve jen nahodilou - poťouchlou aktivitu povýšili na nelichotivou normu, mršky! No a jako připomínku toho, že právě před pěti lety jsem se vrátil ze své druhé cesty po Japonsku, přikládám odkaz na malý a velice, velice zhutněný sumář z tohoto putování: Ohlédnutí za japonskou cestou.

V dnešním 504. vydání týdeníku se zamyslíme nad tím, jestli neodbytná chuť na zmrzlinu, která vás popadne na oběžné dráze, může být soudem vyhodnocena jako polehčující okolnost pro nečestné jednání, odpovíme si na otázku, proč byl čínskými úřady nečekaně zrušen program tradičního Mezinárodního filosofického kongresu, a dáme dobré doporučení všem čtenářům, kteří by rádi udělali kariéru na Ministerstvu kultury a oddechu.

Děkuji všem čtenářům a návštěvníkům za přízeň, přeji moc pěkné, stále ještě prázdninové dny, ať už jste právě na dovolené, doma nebo v práci, a těším se na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě dříve :-).


Americká astronautka Summer Wordenová je vyšetřována kvůli podezření, že během svého pobytu na mezinárodní vesmírné stanici ISS neoprávněně vstoupila z vesmíru do bankovního účtu své bývalé manželky. Astronautka se brání, že na oběžné dráze neměla k dispozici žádné vlastní finanční prostředky, a když kolem stanice na své tradiční trase prolétala žlutá dodávka Family Frost, dostala obrovskou chuť na vanilkovou zmrzlinu, kterou potřebovala něčím zaplatit. Banka se brání, že nebyla nijak porušena její interní pravidla, navíc - jak Nedělním miniglosám mimo záznam potvrdil nejmenovaný bankovní úředník - převod prostředků byl prý proveden na pokyn shora.
----------------------
Lékárenská komora s potěšením a s notnou dávkou hrdosti konstatovala, že délka příbalových letáků s popisem vážných a často smrtelných následků v případě požití léčivého přípravku překonala u některých zvlášť prospěšných léčiv délku příbalového letáku k muchomůrce zelené.
----------------------
Poté, co se čínské úřady rozhněvaly na Prahu kvůli její snaze odstranit ze smlouvy o spolupráci mezi Prahou a Pekingem odstavec uznávající politiku jedné Číny, odmítají všechny rozjednané projekty s institucemi, které mají ve svém názvu cokoli "pražského". Po Pražském filharmonickém orchestru na to nyní doplatilo zrušením čínského turné i Pražákovo kvarteto, i když nemá fakticky s Prahou vůbec nic společného. "Dokud se nám Praha neomluví, žádný Pražák si u nás prostě ani neškrtne, o to už se naše umělá inteligence postará," potvrdil Nedělním miniglosám zdroj z čínského velvyslanectví, který zároveň oznámil, že v jednom z čínských přístavů byla zadržena velká zásilka pražené kávy Jihlavanka a zrušen byl i šanghajský Mezinárodní filosofický kongres, který si za své letošní hlavní téma poněkud nešikovně zvolil Dějiny pragmatismu.
----------------------
Pomník maršála Koněva v Praze - Dejvicích se stal znovu terčem útoků vandalů, kteří sochu - jako už v minulosti několikrát - opět polili červenou barvou. Pomník z počátku 80. let 20. století budí již delší dobu vášně a rozpory mezi těmi, co sovětského maršála vnímají především jako osvoboditele Prahy, a těmi, co připomínají jeho neblahou roli při zásazích vojsk Rudé armády v Maďarsku 1956 a Československu 1968. Nedělní miniglosy se nyní pokoušejí smířit obě znesvářené strany vleklého konfliktu kompromisním návrhem, který počítá se zachováním sochy na území Prahy, ovšem navrhuje její přestěhování na příhodnější místo, kde bude maršálovo slavné jméno v lepším souladu s místními podmínkami a tradiční zástavbou, např. do Velké Chuchle.
----------------------
Novým ministrem kultury bude pravděpodobně jmenován bývalý ministr zahraničních věcí a předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. "Popravdě, už se mi po ministrování trochu stýskalo, je to jako droga," řekl Nedělním miniglosám v euforii sociálnědemokratický politik. Byť byla nejspíš zmínka o drogách míněna v nadsázce, pro jistotu prověřovala Zaorálkovu způsobilost k výkonu vládní funkce Bezpečnostní informační služba. "Mohu potvrdit, že podle našich zjištění je pan Zaorálek čistej, takže nic nebrání tomu, aby se stal opět ministrem, "uvedl mluvčí BIS. "Navíc při zevrubné prohlídce jeho ledničky jsme našli několik druhů jogurtových kultur, což pana Zaorálka přímo předurčuje, aby byl dobrým ministrem kultury, stejně jako jeho předchůdce Antonín Staněk, který je pro změnu z města, kde sídlí výrobce jogurtů OLMA. Naproti tomu pan Šmarda sice možná věděl leccos o české literatuře, hudbě a divadlech, ale v našem speciálním testu odborných předpokladů neuměl odpovědět ani na tak jednoduchou otázku, jako co je to bifidus esencis."
----------------------
Političtí komentátoři si všímají, že původně trochu nejistý a sebevědomí teprve postupně nabírající pražský primátor Hřib v poslední době notně povyrostl, což mykologové dávají do souvislosti s vydatnými dešti ze začátku týdne.
----------------------
Český prezident Miloš Zeman v doprovodu několika ministrů české vlády a vysokých představitelů oborových organizací zopakoval ve svém krátkém projevu k zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích populární a často opakovanou myšlenku Jana Wericha "kde je blbec, tam je nebezpečno", načež dosud celkem pokojně přihlížející návštěvníci začali v panice opouštět výstavní areál.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.