neděle 25. listopadu 2018

Nedělní miniglosy č.470

Tento týden jsem využil mizernou listopadovou povětrnost a trochu jsem popracoval na svých nových webových stránkách, jejichž standardní součástí je mimo jiné i vlastní blog. Blog však nepovažuji za nijak zvlášť důležitý pro chystanou změnu, ostatně v začátcích nejspíš tuhle funkci úplně zaslepím; jde mi hlavně o kvalitnější a modernější prezentaci svých vybraných fotek, která bude mít mnohem bohatší možnosti dalšího rozšiřování, než je tomu u mého stávajícího fotowebu. V příštím týdnu bych rád ukázal testovací verzi nových webovek i tady na blogu, abyste mi jako potenciální návštěvníci stránek měli možnost říct, co se vám na nové podobě webu líbí a co bych měl ještě vylepšit nebo nejlépe úplně smazat :-).
 
Od minulého vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", jsem na blogu publikoval další kapitolu z jedné ze svých připravovaných knížek, text O čtyřech cylindrech pro tři mušketýry o tom, jak snadné je zkazit si jinak docela fajn prázdniny, a několik závěrů z listopadových sedmi dnů strávených mezi fotografy a zájemci o fotografie Inspirace z nedávného FotoŠkodaFestu. Naposledy zde pak ještě připomenu dva týdny starý článek Sto let od narození pana Miroslava Horníčka.

A právě na počest pana Horníčka si tentokrát dovolím ze sklepa s archivními články povytáhnout ještě závěrečné páté Hovory přes obrazovku ze žhavého srpna 2015, protože tehdejší pětidílný cyklus odpovědí na otázky zdejších návštěvníků samozřejmě nemohl nebýt inspirován slavnými Horníčkovými Hovory. A k hovorům, které v odpovědích vyžadují většinou velkou zkratku, přidám pro vyvážení naopak jednu starší rozsáhlejší povídku, jednu z mála, které jsem tu na blogu publikoval, protože jsou svou délkou již na hraně běžné "blogové snesitelnosti". Povídka, které někteří moji známí - nevím proč, protože můj vztah k masu je víceméně přátelský - přezdívají povídka vegetariánská, má ovšem původní název Strážný jelen.

V dnešním 470. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. podíváme, jak malý Cipísek nebezpečně zahýbal s dříve pevnou politickou pozicí oblíbeného dobrotiska - loupežníka Rumcajse, odhalíme, jak dění na politické scéně ovlivňuje podobu tradičního svatebního obřadu a společně s ornitology si vysvětlíme, co stojí za navenek nepochopitelným názorovým rozdělením ptačího světa.

Přeji všem čtenářům krásnou neděli a úspěšný a s radostí prožitý příští týden.


Loupežník Rumcajs rezolutně odmítl, že by někdy sám odstoupil z funkce správce jičínské pokladny, a vyzval všechny pomatence, kteří by rádi měli z Řáholce zase úplně obyčejný les, aby ho napřed porazili v poctivé soutěži ve střelbě od pasu nebo aspoň v množství cvičených včel v plnovousu: "Když u mě ti prolhaní nýmandi neuspěli, zkoušeli se mi dostat na kobylku přes Cipíska, který, chudák, ještě nerozezná čápa od bývalé Krakonošovy sojky, kterou jsem nedávno shodou okolností přijal do svých služeb. Tak se prosím, nedivte, když v odpovědích na zákeřné otázky všech těch mediálních žoldáků udělal Cipísek jako prostý ševcovský synek sem tam nějakou tu botu."
----------------------
Ústavní soud zamítl stížnost podnikatele, který v roce 2005 absolvoval během dvou prázdninových měsíců studium na plzeňské právnické fakultě a teď si stěžoval na to, že mu byl takto pracně získaný titul školou odebrán. Podnikatel se snažil přesvědčit Ústavní soud, že získal svůj titul v dobré víře, že na fakultě se takto studuje normálně, aby měli mladí lidé dost času na zábavu. Po vynesení rozsudku podnikatel pohrozil, že ještě nevyčerpal všechny prostředky a bude se snažit aspoň dostat odškodnění za to, že studoval o prázdninách, což pro něj bylo velmi nekomfortní, protože bylo jako na potvoru pěkné počasí a on nestíhal chodit se spolužačkami na koupaliště.
----------------------
Čeští ornitologové objevili u strnadů obývajících území České republiky sedm odlišných druhů strnadího nářečí: "Celkem jasně jsme prokázali, že např. strnadi z Prahy zpívají úplně jinak než strnadi z Ostravy, takže nejenže se nemůžou domluvit v přímém kontaktu, ale problém mají i s dorozuměním na sociálních sítích a mají zcela odlišné volební preference. Jediné, na čem se obě skupiny strnadů podle průzkumů naprosto shodují, je poťouchlá radost ze zrušení letošního ročníku ankety Český slavík, protože mezi strnady a slavíky je už od dob neobyčejného a podle českých strnadů naprosto nezaslouženého úspěchu Matuškovy písně Slavíci z Madridu velká mezidruhová řevnivost.
----------------------
Protože běžní zaměstnanci v České republice začínají být pro firmy kvůli zvyšujícím se nákladům na mzdy příliš drazí, rozhoduje se stále více firem nahradit skutečné zaměstnance levnějšími roboty. Nedělní miniglosy se trochu obávají, jestli podobně nebudou vbrzku nahrazeni i voliči, budou-li politici odpovědně řídit stát jako firmu.
----------------------
Oddávající úředníci z celé České republiky hlásí, že v posledním týdnu ženichové a nevěsty z řad podporovatelů České strany sociálně demokratické často zjišťují, jestli je možné při svatebním obřadu za sebe neříct výslovné ANO, ale umožnit bezproblémové pokračování a dokončení obřadu pouze tím, že před hlasováním odejdou ze sálu.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.