neděle 11. listopadu 2018

Nedělní miniglosy č.468

Tento týden jsem prakticky celý strávil fotografickými přednáškami a workshopy, takže si myslím, že pár zajímavostí, které jsem se dozvěděl, a pár pozoruhodných tvůrčích lidí, se kterými jsem se díky tomu setkal, popíšu v některém z následujících článků, abyste z toho taky něco měli. Ve čtvrtek večer jsem se navíc ještě zastavil na vernisáži v dobřichovickém zámku, kde je ve velkém sále k vidění nová výstava fotografa Alfréda Šupíka, se kterým jsme teď na zámku až do 20. prosince sousedi, protože jeho fotky obývají sál a ty moje přilehlou chodbu. Protože do chodby se ale samozřejmě vešla jen část mé původní velké výstavy (22 fotek z původních 52), můžete si kompletní kolekci (dokonce rozšířenou o 16 bonusových fotek, které nakonec na zámku vůbec nebyly) prohlédnout nejen u mne doma za skříní v originále, ale o dost pohodlněji v kompletním E-katalogu této výstavy.
 
Od minulého vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", jsem se vám svěřil s tím, jak jsem si do obýváku vybíral novou televizi, ukázal jsem vám pár obrázků z mého malého víkendového potloukání po Smíchově v článku Když se do Prahy vypraví opravdový venkovský balík a včera jsme si připomněli sté výročí narození pana Miroslava Horníčka. Na to že jsem v týdnu pořád někde seděl na přednáškách nebo jsem se hrabal ve svém foťáku, abych přišel na kloub jeho různým a mně dosud neznámým možnostem, jsou tři články mezi vydáními Nedělních miniglos nečekaně velká blogová porce; spíš jsem měl původně obavu, že se možná k blogu vůbec nedostanu. Nakonec se ale ukázalo jako velmi efektivní občas si v přestávce mezi akcemi zaskočit do kavárny a něco přece jen napsat.

Tradicí už se tu v neděli stalo i nakouknutí do sklepa s archivními články. Protože jsem si tento týden dovolil poznamenat několik svých názorů k jednomu zajímavému blogu s poezií (nechávat své upřímné názory v komentářích jinde než právě na zajímavých blozích se už několikrát ukázalo jako velmi neefektivní :-)), asi je férové vytáhnout něco z rubriky V řeči mírně vázané; protentokrát to je šest let stará básnička Objetí. A protože jsem se ve svém komentáři navážel mimo jiné do laciných rýmů, tak chci jen ukázat, že se jim taky nevyhýbám; důkazem mi může být "kosmologická balada" (snad ovšem podaná s trochou nadsázky) s hawkingovským názvem Stručná historie povidlového času :-).

V dnešním 468. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. podíváme, dajli hodnostáři Svazu bojovníků za svobodu medaili nebo nedajli medaili, zkusíme se zamyslet nad možnými cestami, jak omezit stárnutí českých lékařů, a zjistíme, na jakou podřadnou šarži byl degradován bývalý první místopředseda českých sociálních demokratů.

Přeji všem čtenářům krásnou neděli a úspěšný a s radostí prožitý příští týden.


Člen gardy ostrostřelců Anton Špelec se po návratu ze sekretariátu Českého svazu bojovníků za svobodu svěřil Nedělním miniglosám, že je tentokrát docela rád, že na něj při slavnostním předávání pamětních medailí svazu žádná nezbyla.
----------------------
Ve státě Nevada byl do tamní sněmovny zvolen kandidát, který nedlouho před volbami zemřel a jehož posmrtné zvolení jeho strana podporovala, aby za něj mohl po skončení voleb do zákonodárného sboru nastoupit stranický náhradník. Podle bleskového průzkumu pro Nedělní miniglosy voliči v Nevadě pozitivně hodnotlili především skutečnost, že se tento kandidát jako jediný nemohl po volbách zpronevěřit svým předvolebním slibům.
----------------------
Česká lékařská komora se na svém víkendovém sjezdu kromě volby vedení zabývala hlavně tématem stárnutí lékařů. Podrobné vyšetření u východu ze sjezdového sálu ale potvrdilo obavy skeptiků, že stárnutí lékařů se sjezdu zastavit nepodařilo, protože všichni během víkendu zestárli nejméně o dva dny. Staronový předseda Milan Kubek jako jedinou osvědčenou metodu zastavení stárnutí navrhoval podle teorie relativity členům komory pohybovat se alespoň během ordinačních hodin rychlostí srovnatelnou s rychlostí světla, ale to odmítly lékařské odbory s vysvětlením, že je to metoda příliš náročná na cenu pohonných hmot a navíc v Německu něco takového po doktorech nikdo nechce.
----------------------
Český premiér Andrej Babiš se během své návštěvy ve Francii nečekaně setkal s Milanem Kunderou. Předseda vlády nabídl slavnému spisovateli, že se přimluví, aby dostal zpět české občanství, když mu pomůže s kvalitním překladem jeho knihy O čem sním, když náhodou spím do francouzštiny, protože francouzský prezident Macron při osobním jednání vedeném v angličtině hlavním převratným myšlenkám popsaným v knize bohužel nedokázal porozumět.
----------------------
Čeští stomatologové chtějí víc peněz ze státního rozpočtu, jinak se hospodaření vlády podívají na zoubek.
----------------------
Saúdská Arábie poté, co se na jedné nejmenované škole v Rijádu ztratila třídní kniha a místní policejní úřady začaly oficiálně vyšetřovat její ztrátu, musí platit stále větší licenční poplatky tvůrcům Divadla Járy Cimrmana. "Když to bylo jen kvůli názvu filmu Rozpuštěný a vypuštěný, královský rozpočet poplatky za použití licencovaných názvů ještě jakžtakž vydržel, ale poplatky za užívání názvu Vyšetřování ztráty třídní knihy mohou při stagnujících cenách ropy znamenat, že stát nebude mít dost peněz na nové dodávky zbraní ze Spojených států," řekl Nedělním miniglosám jeden z dobře informovaných úředníků. "Ještěže jsme převážně pouštní stát umístěný na Blízkém východě, takže nám snad nehrozí ani Dobytí severního pólu ani Lijavec."
----------------------
Jiří Zimola rezignoval na svůj post prvního místopředsedy ČSSD. Protože se ve funkci bohužel nedočkal zimy ale pouze podzimu, byl následně předsedou strany Janem Hamáčkem logicky degradován na Podzimolu.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.