neděle 18. listopadu 2018

Nedělní miniglosy č.469

Tento týden jsem se pokusil využít motivaci nashromážděnou během nedávného týdenního Fotofestu a pustil jsem se do svých dlouholetých fotografických restů. Jak už jsem se zmiňoval, dokopal jsem se konečně k založení profilu na instagramu, kam začínám postupně dávat některé z novějších fotek https://www.instagram.com/petr.vapenik/. Mnohem víc času jsem ale věnoval větší změně, kterou chystám pro rok 2019: Už delší dobu mám totiž pocit, že mé webové stránky postavené na starém Webnode mi neumožňují rozvíjet web ani zdaleka tak, jak bych si představoval. No a tak jsem věnoval trochu času orientaci v dalších možnostech a během dvou dnů jsem si připravil základ paralelního webu, který snad bude především z pohledu prezentace fotek o dost modernější, snadněji administrovatelný a přitom v důsledku i úspornější. Jakmile bude nový web připravený, rád bych na něj "přepnul" svou doménu a vás jako návštěvníky svého blogu se v nejbližší době pokusím využít jako připomínkující, abyste měli možnost mi říct, co se vám na nových stránkách líbí a co byste naopak raději změnili či odstranili.
 
Od minulého vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", jsem publikoval malé Ohlédnutí za svou dobřichovickou fotovýstavou, jejíž část je na dobřichovickém zámku stále k vidění, a taky jsem ukázal jednu čerstvou fotku Berounky ve fotočlánku Slunečný listopad na barevné řece. Zmínit se ještě mohu i o článku z minulého víkendu, kterým jsem připomněl sté výročí narození pana Miroslava Horníčka. Ze sklepa s archivními články jsem tentokrát vynesl na listopadové slunce fejeton z roku 2010 jako připomínku výročí 17. listopadu: O chvále prvních sněhových vloček. A abychom nezůstali jen na českém dvorku, připomenu i cestovatelsky letmou reportáž Bytem v lázních Kurokawa, Kjúšú, Japonsko, ve které jsem na několika fotkách představil své krátkodobé lázeňské obydlí v nepříliš známém místě, na kterém jsem se na tři dny zastavil při svém prvním putováním Japonskem.

V dnešním 469. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. podíváme, jestli na Národní třídě letos vyhrály v pouličních incidentech floristky nebo příznivci basketbalu, proč i platino-iridiový kilogram konečně poznal, zač je toho loket, a zjistíme, proč letos nepřijel Martin na bílém koni.

Přeji všem čtenářům krásnou neděli a úspěšný a s radostí prožitý příští týden.


Kilogram jako poslední jednotka soustavy SI přestal být definován fyzickým prototypem, ale jeho definice byla navázána na hodnotu Planckovy konstanty. Po řadě starších a v minulosti běžně používaných jednotek tak i kilogram poznal, zač je toho loket. Prezident Hospodářské komory v souvislosti s touto skutečností projevil přesvědčení, že se mu co nejdříve podaří prolobovat změnu hodnoty Planckovy konstanty pro Českou republiku tak, aby mohly obchodní společnosti používat při stanovení svých cen o něco lehčí kilogram, což by znamenalo nejen patrnou konkurenční výhodu ve srovnání se zahraničními výrobci, ale mohlo by to mít i vedlejší pozitivní dopad i na výkony českých vzpěračů.
----------------------
Pracovníci vodních elektráren byli zaskočeni tím, že se právě v listopadu na česlech jejich společností usazuje největší množství spadaného listí. "To je samozřejmě jen mediální dezinterpretace; nejsme v žádném případě zaskočeni listopadem," řekl Nedělním miniglosám expert na práci s česly, vodník Česílko. "Pouze nás překvapilo, že listopad u nás letos začal už v říjnu, na rozdíl od revolučního Ruska roku 1917, kdy naopak říjen přišel nečekaně až v listopadu."
----------------------
Vzpomínkové akce na pražské Národní třídě, připomínající listopadové události z roku 1989, provázela nervózní a napjatá atmosféra a několik incidentů. Např. kytice, které přinesli na místo Andrej Babiš a Tomio Okamura, stejně jako kytici poslanou prezidentem Milošem Zemanem, hodili přítomní lidé mezi odpadky. Osočení hradního mluvčího Ovčáčka, že jde o čin fašistické lůzy, se snaží vyvrátit jeden z účastníků akce, podle kterého se jim pouhá kytice od tak vysokých představitelů zdála vzhledem k významu státního svátku málo, tak se rozhodli z nich udělat rovnou květinový koš.
----------------------
Český premiér Andrej Babiš položil květiny k památníku 17. listopadu už těsně po půlnoci, aby mohl ráno odcestovat do Švýcarska, kde jako správný otec hodlá na svém osobním příkladu názorně vysvětlit svému synovi, jak se opravdový čestný muž správně chová k novinářům.
----------------------
Nový japonský ministr pro olympijské hry, který má na starosti i kybernetickou bezpečnost země, připustil, že zatím nikdy ve svém životě nepoužil počítač, protože tyhle věci za něj vždy zařizovali jeho podřízení. Ministr ale zároveň zdůraznil, že se i nadále považuje za nejvhodnějšího experta pro otázky digitální bezpečnosti, protože na rozdíl od mnohých jeho vládních kolegů mu ještě nikdy nikdo neukradl žádná počítačová data.
----------------------
Svatý Martin tentokát bohužel nemohl podle tradice přijet na svůj svátek na bílém koni, protože jeho bílý kůň byl právě na utajeném místě v zahraničí zaneprázdněn rozhovorem s vlezlými investigativními novináři. Rozšířila se i alarmující zpráva, že peripetie kolem jeho bílého koně mají jen zamlžit skutečnost, že byl svatý Martin zabit v pouliční potyčce v centru Prahy, jak potvrdila redakci NMg svým očitým svědectvím zkušená i-reportérka, paní Drahomíra Dražská.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.