neděle 4. listopadu 2018

Nedělní miniglosy č.467

Po dlouhém a krásném babím létě konečně dorazilo tradiční podzimní "vlhce dušičkové" počasí, takže mi ani nebylo proti mysli po dlouhých deseti týdnech zakončit svou dosud nejrozsáhlejší fotografickou výstavu, která se od srpna konala na zámku v Dobřichovicích. Nečekaně jsem ale těsně před likvidací expozice dostal nabídku i nadále pro své fotky využít zámeckou chodbu, kde byla část mé výstavy nainstalována. Tak jsem - poučen vojenskými stratégy - lehce přeskupil síly, víc než půlku fotek na chodbě jsem obměnil vybranými přestěhovanými fotkami z výstavního sálu, kde začne příští týden nová výstava, a vypadá to, že v takto omezeném režimu (22 fotek z původních 52) poběží moje výstava neoficiálně dál, takže kdo pojede nebo půjde kolem dobřichovického zámku, může se mými fotkami ve formátu 50x70 cm pokochat naživo nejméně do konce roku, ale nejspíš ještě o něco déle :-). Nadále tedy bude fungovat moje pohotovostní informační stránka fotovýstavy a samozřejmě kdo se bude chtít podívat na úplně všechny fotky z ukončené výstavy (dokonce je jich tam pár navíc), najde je nejen u mě doma za skříní v originále, ale o dost pohodlněji v kompletním E-katalogu této výstavy.
 
Od minulého vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", jsme společně nakoukli do přítmí kapsy dávného ruského legionáře, který nám po sobě (možná) zanechal pozdrav ze své nelehké doby před celým stoletím v podobě několika mincí (článek Z kapsy legionáře?), a přidal jsem jeden malý příběh vzniku nové fotografie s názvem Americká noc na Berounce, která by, kdoví, třeba mohla být zárodkem budoucí nové výstavní kolekce. No a z archívu jsem kromě minule již uvedené krátké básničky Svítání tentokrát nově povytáhl článek Zatraceně dlouhá cesta, protože kdy jindy než o dušičkách bychom si měli připomínat lidi, které jsme měli rádi, díky kterým tady jsme a kteří si své dušičkové světélko naší vzpomínky zaslouží jako nikdo jiný.

V dnešním 467. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se podíváme, jak si mezi sebou familiérně říkají přední čeští politici, seznámíme se s převratnou novinkou, která by u nás mohla získat prostor po zrušení pravidelného střídání zimního a letního času, a ověříme si jestli náhodou nemohla být důvodem pro nevydání poslance Ondráčka k trestnímu stíhání obava z napomáhání k mnohem horšímu trestnému činu, než je šíření pomluvy.

Přeji všem čtenářům krásnou neděli a úspěšný a s radostí prožitý příští týden.


Jak zjistily Nedělní miniglosy, čeští politici si sice ve světlech reflektorů před svými voliči jdou po krku, ale ve skutečnosti spolu po těžkých politických soubojích všedního dne rádi večer zajdou na přátelskou skleničku. Podobně jako čeští sportovci a jiné celebrity, tradičně užívající jednoduché přezdívky jako Pleky, Pasta, Kovy nebo Klepy, říkají si při tom i přední politici velmi kamarádskými jmény jako třeba Baby, Schwarzy, Okamy, Kaly nebo Zemy. Jedna z těchto přezdívek už dokonce téměř zlidověla, protože jméno Hamy už si lidé nespojují jen se šéfem českých sociálních demokratů, ale vztahují ho obecně na většinu politiků. Přezdívky mají někdy i nečekané dopady zcela mimo svět politiky: Když se např. díky odhalení Nedělních miniglos zveřejnila dlouho utajovaná přezdívka hradního kancléře - Myny, ovlivnilo to - podle některých vilných komentátorů negativně - dokonce oblast módy, protože mnoho mladých návštěvnic pražských kaváren teď odmítá i v letních vedrech nosit velmi krátké sukně.
----------------------
Poté, co si Evropa zatleskala, že konečně aspoň jednou došli její obyvatelé ke společnému většinovému závěru - konkrétně že je třeba zrušit střídání zimního a letního času, ukazuje se, že názorový soulad opět bohužel není úplný, protože asi polovina obyvatel si přeje zachovat zimní čas, zatímco druhá polovina preferuje čas letní. Protože ani mezi českými občany nepanuje v této věci shoda, je možné, že náš stát jako první na světě využije tzv. institut individuálního času, kdy se každý občan bude moct přihlásit k času podle svých individuálních preferencí a tento čas pak v praxi používat. Jediným omezením by mělo být, že změna jednou zvoleného času nebude libovolná, ale lidé budou moci svůj čas měnit pouze jednou ročně 1. ledna nebo 1. července stejně jako zdravotní pojišťovnu. Zdravotní pojišťovny ostatně už projevily zájem znát podrobnosti o zájemcích o podobné individuální nakládání s časem, aby mohly lépe odhadovat budoucí náklady na provoz center duševního zdraví.
----------------------
Podle speciálního průzkumu pro Nedělní miniglosy asi 80% Čechů závidí Finům jejich Národní den závisti.
----------------------
Poslanecká sněmovna nevydala za sporné výroky o prezidentském kandidátu Michalu Horáčkovi k trestnímu stíhání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. Premiér Babiš vysvětlil hlavní důvod, proč jeho Hnutí ANO hlasovalo proti vydání poslaneckého kolegy, Nedělním miniglosám takto: "Nechci dávať jako rodilý Slovák jazykové lekce Čechům, ale nemohli zme pana poslance vydať, protože vydať je možné len poslankyně, poslancov je možné len oženiť a to by v konkrétném prípadě pana Ondráčka mohla byt bigámia."
----------------------
S velkou úctou vyprávěla o oslavách 100 let od založení Československa většina evropských politiků, kteří se vrátili domů z krátké zdvořilostní návštěvy Prahy při této slavnostní příležitosti. "Pravda, někteří kolegové považovali slavnostní vojenskou přehlídku za poněkud operetní, ale třeba Italům se docela líbila," řekl Nedělním miniglosám jeden ze zahraničních hostů, který si přál zůstat v anonymitě. "Oslavy byly nicméně opravdu povedené a někdy nám bylo až úzko při pomyšlení, čeho všeho by asi byl český národ schopen, kdyby slavil jubileum opravdu existujícího státu."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.