neděle 23. září 2018

Nedělní miniglosy č.461

Léto se nám přesně podle astronomického kalendáře zlomilo do podzimu, a první letošní podzimní Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", tak mají pořadové číslo 461. I tuto neděli jsem z redakce NMg průběžně odbíhal na dobřichovický zámek, kde můžete až do 14. října navštívit moji fotografickou výstavu Obrazy od Berounky (i od jiných vod...), o které už jsem psal např. v článku Moje dobřichovická fotovýstava je připravená na návštěvníky). Příští komentovaná prohlídka výstavy pro volně příchozí neobjednané návštěvníky se bude konat v sobotu 29. záží od 10:30 hod., ale můžete se mi ohlásit předem a domluvit si individuální komentovanou prohlídku. Příští týden nebudu pořád v Dobřichovicích, takže kdo se mi ozve kvůli momentu překvapení až ze zámeckého sálu, riskuje, že zrovna tou dobou budu v Praze domlouvat výrobu autorských fotek pro ty, co si je už na výstavě stihli objednat, nebo budu zrovna někde ve vlaku mezi Plzní a Prahou. S dostatečným předstihem (alespoň 1 den) ale jde domluvit leccos :-).

V mezidobí od posledních Nedělních miniglos jste si mohli přečíst o tom, jak jsem si coby malý školák platil svou soukromou ochranku, v článku O osobním prétoriánovi, pár nových reportážních fotek pozoruhodného Libeňského mostu a jeho okolí najdete v článku Fotografický výlet k Libeňskému mostu. No a při svých návštěvách blogového archivu jsem pro vás odfoukl starý prach z malé črty O nezaměstnaném snu, která potvrzuje, že i zkušený seniorní Sen může dostat v práci padáka, a přesně sedm narozeninových svíček dnes svítí fotoreportáži z návštěvy nádherného japonského Kjóta, která má název Černý pátek na chrámové burze.

V dnešním 461. vydání týdeníku se značkou NMg se podíváme např. na to, proč aktuální hlavní kandidát ČSSD na post ministra zahraničí nemá rád klasické filmy Jean-Luca Godarda, proč katolická církev stále více podporuje českého premiéra a zkusíme si tipnout, který z českých umělců má největší šanci podívat se s japonským miliardářem do vesmíru.

Všem čtenářům přeji příjemný konec září, co nejméně vichru a přízemních mrazíků, a pokud se ještě chystáte někam za sluncem, ať má pro vás jen ty nejvlídnější a nejvybranější paprsky.


Nový kandidát na ministra zahraničí, Tomáš Petříček, považuje za spiknutí politické opozice skutečnost, že některá česká kina chystají obnovenou premiéru legendárního francouzského filmu Jean-Luca Godarda s Jean-Paulem Belmondem a Annou Karinovou v hlavních rolích s názvem Bláznivý Petříček. Podle svých oponentů je prý ale nový kandidát na šéfa diplomacie tak vztahovačný, že by nejspíš našel spiknutí i v případě Godardova filmu Vdaná žena, proti jehož uvedení jinak oficiálně za všechny vdané ženy světa protestovala jen tenistka Serena Williamsová.
----------------------
Probační a mediační služba spustila v tichosti ostrý provoz hlídacích elektronických náramků pro české vězně. Podle očekávání se mezi potenciálními budoucími uživateli proti této novince zvedla velká vlna nevole. Proslýchá se však, že odpor proti elektronickým náramkům nespočívá ani tak v obavách ze ztráty svobody, jako spíš v nespokojenosti se skutečností, že v nabídce není žádná varianta z masivního zlata.
----------------------
Speciálnímu protiteroristickému policejnímu útvaru se podařilo odhalit buňku sebevražedných holubic, které se z prozatím neznámých a krajně podezřelých důvodů plánovaly zúčastnit příštího sokolského sletu.
----------------------
K mezinárodnímu Dni bez aut se v České republice připojilo 11 měst. "Bereme naši účast v akci velmi vážně, a proto jsme dohlédli na to, aby u nás auta opravdu nevyjížděla," potvrdil Nedělním miniglosám nejmenovaný člen zastupitelstva jednoho ze zapojených měst. "S naším rozhodnutím sice měli trochu problém místní hasiči, ale jednak dnes očekáváme občasné přeháňky, které by měly případné požáry přirozenou formou eliminovat, jednak jsme pohotovostní hasičský oddíl pro dnešek vybavili alespoň několika skateboardy."
----------------------
Slavnostním naražením prvního sudu piva začal v Mnichově 185. ročník slavného dvoutýdenního Oktoberfestu. Organizátoři uvažovali o přejmenování alespoň první poloviny festivalu na Septemberfest, ale po konzultaci s historiky, zabývajícími se průběhem ruské Velké říjnové revoluce, nakonec usoudili, že na konkrétním termínu konání opravdu důležité akce záleží mnohem méně než na obchodní síle značky.
----------------------
Prvním vesmírným turistou, který se vydá na oběžnou dráhu kolem Měsíce, má být japonský miliardář Jusaku Maezawa. Japonský podnikatel a milovník umění s sebou chce vzít na palubu až osm významných umělců, kteří by své zážitky z vesmírného letu měli využít - každý ve svém uměleckém oboru - jako inspiraci k vytvoření nového hodnotného díla. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos se o místo na palubě kosmické lodi uchází František Ringo Čech, který se japonskému mecenáši nabídl zároveň jako hudebník, spisovatel, divadelník, malíř, bavič, tanečník, fotograf i architekt, takže by na palubě kosmické lodi společnosti SpaceX mohlo být víc místa na pořádný vesmírný mejdan.
----------------------
Katolická církev v kauze sporného přijetí padesáti syrských sirotků do České republiky podpořila prozatímní negativní stanovisko premiéra Andreje Babiše, protože prý má sama z dob husitských válek se sirotky veskrze špatné zkušenosti.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.