neděle 30. září 2018

Nedělní miniglosy č.462

I když se sluníčko ještě pořád snaží, aby nám zůstaly na léto pěkné vzpomínky a přerod v podzim a zimu nebyl tak drsný, zvlášť po ránu je už docela citelné, že nám léto dává vale a - sice celkem neochotně, ale stále zřetelněji - směřuje na kalendářní vejminek. S prvními podzimními ranními mrazíky přichází zároveň už 462. vydání Nedělních miniglos - svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Zároveň se moje fotografická výstava Obrazy od Berounky (i od jiných vod...), na dobřichovickém zámku (viz např. článek Moje dobřichovická fotovýstava je připravená na návštěvníky) nenápadně přehoupla do svých posledních dvou týdnů. Předposlední komentovaná prohlídka výstavy pro volně příchozí neobjednané návštěvníky se bude konat v neděli 7. října od 14:00 hod., ale pořád platí, že se mi můžete samozřejmě ohlásit předem a domluvit si i individuální prohlídku.
 
V týdnu od posledních Nedělních miniglos jste si mohli přečíst po více než roce zase jednou nový příspěvek do mé rubriky Jazykové hrádky, tentokát o tom, jak různí psi, psíci, pejskové, psiska, pesani, čoklíci i pejsánkové ovlivňují naši řeč - v článku O jazykových zákoutích psího života. A jako obyvkle jsem se byl podívat i v blogovém sklepení, kde jsem z archívu na chvilku povytáhl silným japonským zemětřesením z března 2011 inspirovanou básničku Svět je jen velká osika a dokonce 9 narozeninových svíček můžu chystat pro článek o letmém vlakovém setkání s neuvěřitelnou optimistkou, kterou prostě "pán Bůh nechce": O věcech, které se přiházejí.

V dnešním 462. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se podíváme např. na to, proč kvůli návalu kroužkovců natěšených na peníze ze státního rozpočtu kolabují české úřady, jak dopadl na sítích mocně propagovaný "den bez sítí" nebo co vědí běžní Češi o svých dávných královnách.

Všem čtenářům přeji příjemný vstup do už čistě podzimního měsíce, kterému - nejspíš aby nám nepřipadlo hloupé, že jsme z původního osmého měsíce záludně udělali měsíc desátý, přestali říkat october a začali mu říkat říjen. Asi příště místo článku o psech napíšu o tom, jak se do českého jazyka otiskli jeleni :-).


Dlouhé fronty natěšených žížal obsadily v minulém týdnu české úřady, a prakticky tak paralyzovaly jejich běžný chod. Odborníci se domnívají, že jde ze strany žížal o nedorozumění dané především jejich nedokonalou žebříčkovou nervovou soustavou, která jen těžko chápe skutečnou podstatu užitečných celostátních projektů, takže žížaly zmátl název nového dotačního programu Dešťovka.
----------------------
Organizátoři tzv. Dne offline, propagujícího život bez internetu a digitálních sítí, považují akci za mimořádně úspěšnou. "Jednak se k naší výzvě odpojit se na jeden den zcela od internetu připojilo nečekaně mnoho známých osobností, jednak během soboty, kdy akce vrcholila, dostala naše výzva na facebooku asi desetkrát více lajků než v průběhu předchozích běžných dnů."
----------------------
Dva zahraniční turisté v Krkonoších se vyšplháním na strom zachránili před útokem domnělého medvěda. Při následném vyšetřování ale připustili, že se nemuselo jednat přímo o medvěda, který se v Krkonoších běžně nevyskytuje, ale mohl to být i velký jelen, který uměl řvaní medvěda dobře napodobit, a mohlo dokonce jít i o nadměrně vzrostlého člověka, nejspíš o nějakého politika nebo vysokého manažera, kteří se jezdí do Krkonoš rekreovat, protože na první pohled šlo o opravdu velké zvíře.
----------------------
Pražská hradní kancelář oznámila, že k její velké lítosti po blbounu nejapném nejspíš kvůli své špatné adaptabilitě na nové podmínky náhle vyhynul i dosud celkem hojný a občas i na Madagaskar zalétající český slavík. Zprávu komentoval i zpěvák Karel Gott, který Nedělním miniglosám překvapivě potvrdil, že to opravdu nečekal.
----------------------
Komunistická poslankyně Marta Semelová uvedla, že kdyby se za socialismu nepostavily byty na sídlištích, lidé by dnes neměli kde bydlet. V souvislosti s nadcházejícími volbami rovněž zdůrazila, že v období vlády Komunistické strany Československa prakticky neexistovala dnes tolik rozbujelá kriminalita na internetu.
----------------------
Z velkého průzkumu znalostí o českých královnách vyplynulo, že česká většinová veřejnost má překvapivě královny spojené hlavně s jejich fyzickou silou. Lidé totiž většinou znají z doslechu jen manželku Karla IV. Elišku Pomořanskou, protože lámala meče, a Elišku Rejčku, protože ta prý dokázala lámat dokonce i rejče.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.