sobota 22. září 2018

Fotografický výlet k Libeňskému mostu

Ještě celé čtyři víkendy (a samozřejmě i během týdnů mezi nimi) bude otevřená výstava mých fotek na dobřichovickém zámku. Pokud tedy chcete vidět moje fotografie v o dost lepším provedení než na obrazovce počítače a v pořádném formátu (50x70 cm), máte pořád ještě dost času a na výstavu Obrazy od Berounky (i od jiných vod...), kde jsou ale k vidění i fotky, které s vodami nemají nic společného, jste všichni srdečně zváni. Pár pohledů na výstavní instalaci najdete v článku Moje dobřichovická fotovýstava je připravená na návštěvníky.

V posledním týdnu jsem měl několik komentovaných prohlídek pro zájemce z řad svých známých i úplně náhodných kolemjdoucích a musím říct, že je to pro mne jako pro autora vždycky moc zajímavá zkušenost, pokaždé úplně jiná, skoro nic se neopakuje. Věřím, že návštěvníků ještě přijde dost; mám ještě hodně těch, kterým bych rád své obrazy "naživo" ukázal a přiznávám, že v případě toho nejvysněnějšího návštěvníka by se moje radost nejspíš do jakkoli vekého prostoru výstavního sálu nejspíš ani nevešla :-).
 
V pátek jsem si dal ale od výstavy malou pauzu a rozhodl jsem se, že poslední letošní opravdu letní den podniknu malou fotovýpravu na nějaké místo v Praze, kde bych si rád zkusil pár nových fotek udělat. Nakonec jsem si vybral Libeňský most, protože člověk nikdy neví; některé mosty padají, jiné jsou nahrazovány novějšími modely a speciálně ten v Libni nemá, myslím, budoucnost nijak zářivou. Horko a ostré slunce sice neudělaly fotkám dobrou službu, takže žádné nové výstavní kusy nevznikly, ale přesto jsem si řekl, že vám pár obrázků mostu a jeho okolí pro zajímavost zde na blogu ukážu.

Na některých místech most opravdu nevypadá být v nejlepší kondici, občas vám mává na pozdrav svými železnými pruty, které odmítly nadále pobývat ve tmě betonu a vystávkovaly si rozhled do okolí.



Železobeton je na mnoha místech popukaný a drolí se, takže více architekturně nápaditých schodišť je pro chodce uzavřených než přístupnných. Tohle bylo zrovna přístupné a uneslo i mne.







Příroda se dokáže dobře prosadit i proti nejpevnějšímu stavebnímu materiálu, stačí jen dostatečně dlouho čekat a nedělat nic. Tyhle rostliny k jejich růstu možná motivovala i jásavá zeleň místního graffiti.



Detail materiálu zábradlí.



Nepříliš utěšeně vypadá i část okolí mostu, o láhve od nejrůznějšího alkoholu ani o použité injekční stříkačky tu není nouze, což ostře kontrastuje s luxusní uhlazeností sousedního golfového rezortu i s moderní zástavbou na druhé straně. Na tomhle antukovém kurtu už poslední roky hrají svou hru jen náletové keře, i když nalajnováno je pořád podle pravidel.



Most má spoustu zajímavých kamenných prvků, i když kondenzované vyjádření "kubistický most", které je běžně k vidění v médiích, je, myslím, především nadějnou marketingovou zbraní těch, kteří se snaží most zachránit i pro další generace. Ale nejsem kunsthistorikem, abych mohl soudit.



Naštěstí i u "kubistického mostu" je mostní oblouk nad Vltavou pořád ještě obloukem.



Jedno z oficiálně nepřístupných zákoutí mostu. Překonat improvizovanou zábranu však zjevně není nijak složité.



Ukázka dvojího osvětlení mostu. Co myslíte, které je původní? (tohle je jen trochu rozdováděný detail, dvojité stožáry se světly jsou vidět z odstupu i na poslední dnešní fotce).



V noci bych do různých mostních průchodů nejspíš fotit nešel, ale konstrukce (místy podepřená speciálními výztužemi) vypadá na některých místech majestátně.



Další zajímavé schodiště, po kterém by se zjevně moc chodit nemělo.



Návštěva pod jedním z mostních oblouků.



Za skutečnými krápníky se Pražané nemusí štrádovat až kdovíkam do Koněprus.



No a ke všem těm polocelkům a detailům přidám na závěr aspoň jednu fotku z určitého odstupu.



Myslím, že Libeňský most je velmi zajímavým "modelem" pro focení. Bude to ale chtít - i vzhledem k četným okolním stromům - využít nějaký den, kdy bude pod mrakem. Zvládnout kontrasty mezi světly a stíny ve slunečném dni, jako byl ten dnešní, je hodně náročné, ale pokud se to někomu podaří, můžou vzniknout výtvarně pozoruhodné fotky. Mně se to bohužel dnes moc nedařilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.