neděle 16. září 2018

Nedělní miniglosy č.460

Po vynucené přestávce z minulého víkendu, kdy se nedalo kvůli technickým problémům serverů Blog.cz publikovat nic, tedy ani Nedělní miniglosy, se tento svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" vrací do "blogového éteru" svým 460. číslem. Ani tuto neděli nemají NMg úplné sólo, na které jsou z dlouhých let své existence poněkud rozmazleně zvyklé; ono to ani dost dobře nejde, když zároveň stále probíhá moje fotografická výstava na zámku v Dobřichovicích (blíže např. v článku Moje dobřichovická fotovýstava je připravená na návštěvníky), kde mám v posledních dnech to potěšení osobně přivítat řadu milých hostů. Ostatně i na dnešek jsem připravil jednu komentovanou prohlídku pro volně příchozí neobjednané návštěvníky (od 14:00) a počítám, že kromě toho bude ještě jedna nebo dvě prohlídky pro návštěvníky objednané :-). Tak mohu jen věřit, že tohle malé rozdvojení mysli a pozornosti se neprojeví negativně na kvalitě našeho týdeníku - ani dnes ani další čtyři neděle, které má moje výstava ještě před sebou (končí v neděli 14. října).
Kromě provázení po výstavě a vydávání tradičního blogového týdeníku se snažím i trochu psát. Zatímco úryvky novely, do které jsem se pustil, se pravděpodobně na blogu neobjeví, protože jsem si vědom, že blogové prostředí moc nesvědčí rozsáhlejším textům ani jejich částem, mohli jste si tu nedávno přečíst něco z jiného, "lehkého vzpomínkového soudku", konkrétně článek O jízdenkofobii, ve kterém jsem se pokusil osvětlit, jak jsem si jako teenager přál být opravdovým frajerem a proč se mi to nepovedlo úplně přesně podle mého skvělého plánu :-). V duchu "lehkého pera", ke kterému poslední teplé dny letošního léta vysloveně svádějí, se nesla i malá rýmovačka Caesar a Kleopatra. A z velmi hlubokého tmavého archivu jsem vytáhl na přechodné světlo malou črtu O nezaměstnaném snu, která potvrzuje, že i zkušený seniorní Sen může dostat v práci padáka :-).

V dnešním 460. vydání týdeníku se značkou NMg se podíváme např. na další předvolební slib, který by nám měl náležitě osladit život, zjistíme, jak bývalý český premiér inspiruje nonkonformní lidi po celém světě, a zamyslíme se nad tím, zda slavný český Krteček není náhodou ve skutečnosti jen odsouzeníhodný přivandrovalec.

Všem čtenářům přeji příjemné zářijové dny a hodně sluníčka, ať už to bude sluníčko české nebo poněkud jižnější a provoněné mořem.


Vláda rozhodla, že vzhledem ke skvělým výživovým hodnotám tohoto pečiva a především k blížícímu se termínu voleb si budou moct studenti do 26 let a senioři od 65 let kupovat koblihy se 75% slevou. "Zatím není jasné, jestli naši výrobci dokážou uspokojit očekávaný skokový nárůst poptávky," uvedl v rozhovoru pro NMg ministr dopravy Dan Ťok, "a proto bude zpočátku platit sleva jen na osobní koblihy a teprve až se výrobní kapacity stabilizují a rozběhne se bezproblémový proces zpětného proplácení prodaného pečiva ze státního rozpočtu, dojde i na koblihy rychlíkové."
----------------------
Až třímiliónová pokuta hrozí cestujícímu, kvůli jehož agresivnímu chování musel být přerušen let z Perthu do Londýna. Cestující nepovažuje výši pokuty za znepokojující a po vzoru bývalého českého premiéra Jiřího Paroubka navrhl letecké společnosti, že si i on svůj několikamiliónový dluh odpracuje "nějakým tím poradenstvím".
----------------------
Podle pravomocného rozhodnutí soudu nesmí dcera výtvarníka Zdeňka Milera Kateřina vydávat nové knihy s příběhy populárního Krtečka, protože licenční smlouva uzavřená mezi výtvarnicí a autorem pohádkové postavy není platná; v příbězích tedy nesmí nijak figurovat sám Krteček ani nově vytvořená postava paní Krtečkové. "Je možné, že dotčená strana zváží příležitost vydávat nové Krtečkovy příběhy alespoň bez Krtečka, asi jako když kriminální televizní seriál Taggart pokračoval dál i bez Taggarta," řekl nám dobře informovaný zdroj z výtvarných kruhů. Je ale taky možné, že vleklý rodinný a licenční spor bude pokračovat soubojem soudních znalců z oboru zoologie, protože může hrát důležitou roli, zda původní Milerův Krteček je ve skutečnosti krtek obecný, krtek balkánský, anatolský, sibiřský, římský, iberský, perský nebo dokonce - především v pohádce Krteček a Panda - krtek čínský. Analýze DNA, která by odborný spor jednoznačně rozhodla, se zatím Krteček brání - především vzhledem k rezolutnímu veřejnému prohlášení českého premiéra Babiše, že současná česká vláda odmítá přijmout na své území byť i jediného cizího krtka.
----------------------
V souvislosti se zapojením České republiky mezi 150 zemí světa, kde proběhl tzv. celosvětový úklidový den a lidé odklízeli v přírodě i ve městech nashromážděné odpadky, byla posílena policejní ostraha některých vládních a parlamentních budov.
----------------------
Mediální pozornost vyvolala účast bývalého středočeského hejtmana a ministra zdravotnictví Davida Ratha, který je posledních několik let stíhaný za korupci, na obědě u litoměřického biskupa Jana Baxanta. Zatímco především Rathovi protikandidáti ve volbách do Senátu komentovali tuto událost jako problematickou, Nedělní miniglosy nevidí nic špatného na tom, když soudně stíhaný exministr sedí zrovna na obědě s biskupem, hlavně když už konečně sedí!
----------------------
Ruská média přišla s teorií, že díru v plášti kosmické lodi Sojuz, která byla nedávno objevena poté, co uvnitř stanice začal postupně klesat tlak, vyvrtali záměrně američtí astronauti. I když americká strana považuje toto tvrzení za nehoráznost srovnatelnou s komunistickými kampaněmi proti americkým mandelinkám požírajícím v žoldu světového imperialismu pokrokové sovětské brambory, ruská část posádky pro jistotu zabavila svým americkým sousedům akumulátorovou vrtačku s tím, že když nebudou zlobit, možná ji dostanou zpět na konci školního roku.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.