pátek 14. září 2018

Vševědoucí oko

Jak dlouhodobější návštěvníci tohoto blogu dobře vědí, pokaždé, když se dostanu na zahradu svých rodičů ve Staňkově u Domažlic (což pohříchu bývá jen párkrát do roka), hrozí, že nějak rozšířím svou dlouhodobou kolekci fotografií s názvem Kouzelná zahrada. Několik fotek z předešlé návštěvy na přelomu června a července teď právě dokonce visí na mé aktuální výstavě na zámku v Dobřichovicích. I když půlka mé krátké návštěvy z minulého týdne propršela, ve chvílích, které jsou pro tento typ fotek klíčové - tedy těsně před západem slunce - byly podmínky velmi dobré, a proto pár nových fotek vzniklo. Do výběrové kolekce se z asi padesátky nově pořízených obrázků kvalifikovaly tři a jeden z nich vám tu dnes představím.

Vybral jsem obrázek, který jsem pracovně nazval Vševědoucí oko a jde o průhled hustými větvemi veliké vrby, která dominuje svému koutu zahrady. Tenhle majestátní strom jsem zatím při focení trochu zanedbával hlavně proto, že v pozdním jaře a časném létě, kdy takhle nejvíc fotím, zapadá slunce přece jen trochu někde jinde, což světelně zvýhodňuje jiná místa zahrady. Naopak v podzimních měsících se mi jen málokdy podaří trefit dobré světelné podmínky, už je přece jen častěji zataženo. Tentokrát ale všechno vyšlo tak, jak jsem si představoval, a vrba už tedy nemusí žárlit na mnohem častěji využívanou "modelku" - třešeň z druhého konce zahrady. Ještě to tak, aby se mi stromy "na place" mezi sebou hádaly! :-)



Informace pro ty, kteří uvažují o návštěvě mé fotografické výstavy Obrazy od Berounky (i od jiných vod...): V neděli 16. září budu mít na zámku v Dobřichovicích od 14:00 další komentovanou prohlídku. Podle prozatímních zkušeností trvá taková prohlídka 52 vystavených fotek v hlavním sále a v přilehlé chodbě asi 70 - 90 min. a je při ní dostatek prostoru na povídání o všem, co v souvislosti s vystavenými obrazy návštěvníky zajímá - o použitých způsobech snímání, o technice i o případných zajímavých okolnostech vzniku fotek. Dostane se samozřejmě i na všechny - často velmi překvapivé - otázky návštěvníků :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.