neděle 2. září 2018

Nedělní miniglosy č.459

Tento víkend si k Nedělním miniglosám vlastně "odskakuji" z víkendového bohatého programu na zámku v Dobřichovicích, kde se poblíž své fotografické výstavy (blíže např. v článku Moje dobřichovická fotovýstava je připravená na návštěvníky) vyskytuji s malými technologickými přestávkami prakticky od pátečního večera. No a vzhledem k tomu, že vlastně celý páteční večer a celou sobotu vyplnilo ochutnávání nejrůznějších vzorků vína, jsem velmi rád, že pro psaní Nedělních miniglos nestanovuje nějaký zákon nebo vyhláška povinnost nebýt "pod vlivem", protože se obávám, že správně nakalibrovaný alkohol tester bych svým naoko nealko úsměvem neošálil a mohlo by se snadno stát, že bych - byv přistižen - dostal třeba zákaz vydávání Nedělních miniglos na dva roky, což opravdu nevím, jak by zdejší blogoví abonenti vydrželi :-). Takže - psssssst, nebudeme to nikde ventilovat, a třeba mi to ještě protentokrát nějak projde.
 
Podobně jako loni se přesně na přelomu srpna a září zlomilo letní počasí do podzimního, nejspíš proto, aby žáci a studenti nemuseli příliš litovat, že se po neděli vrátí do školních škamen ke svým vyschlým kalamářům. No a protože tentýž "návrat ke kalamářům" se dá očekávat i od českých politiků, částečně doufám a částečně se obávám, že bude zase o čem v dalších Nedělním miniglosách psát. Na mém blogu však nevycházejí jen miniglosy, ale nedávno jste si mohli přečíst třeba vzpomínku na to, jak jsem kdysi vyhrál nejvyšší výhru v Sazce a malou letní ozvěnu je snad možné najít třeba v jednom z mých "kousků v řeči vázané" s názvem Slunečnice.

V dnešním 459. vydání svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" se podíváme např. na to, jestli sehraný hradní prezidentský tým rozšíří zcela nová profese, co hrozí nepokojným obyvatelům Saské Kamenice a zpěvák Bono dostane od českého premiéra praktickou lekci efektivity.

Všem čtenářům přeji příjemné zářijové dny a těm, kterým se ještě "ke kalamářům" nechce a jedou si protáhnout své privátní léto někam na jih, přeji krásnou dovolenou.


Irská rocková kapela U2 musela krátce po začátku zrušit svůj sobotní koncert v Berlíně, protože po odehrání tří písní přišel její zpěvák Bono o hlas. Český premiér Andrej Babiš zpěvákovo počínání odsoudil jako pozérské a především zoufale neefektivní: "Na rozdíl od podobných lidí, kterým jde většinou jen o velká gesta, po kterých zbyde v lepším případě prázdno, já se celý život držím praktické zásady, že je třeba za všech okolností maximalizovat prospěch z toho, co člověk dělá. Pan Bono v Berlíně svůj hlas jen tak proniczanic ztratil a teď nemá nic. Přitom kdyby dal svůj hlas mně, mohl mít teď aspoň koblihu."
----------------------
Podle čerstvé kandidátky na guvernérku, herečky Cynthie Nixonové, známé především z role Mirandy ze seriálu Sex ve městě jsou termostaty v hromadných kancelářích nastavovány sexisticky - tak, aby teplota v místnosti vyhovovala větrem ošlehaným mužům a ne ženám preferujícím spíše teplo domova. "Mirandini" mužští protikandidáti připustili, že kompromisní teplotu během společných předvolebních debat budou předjednávat týmy vyjednavačů za každou zúčastněnou stranu, aby nebyla ničí práva opomenuta. Už teď se ale někteří zkušení politici obávají, čeho se ještě mohou dočkat, pokud by v budoucnu do politiky kromě Mirandy vstoupila i Samantha.
----------------------
Německá vláda pohrozila obyvatelům města Chemnitz, že jestli okamžitě neskončí stále sílící pouliční protiimigrační nepokoje, bude jejich městu oficiálně navrácen název Karl-Marx-Stadt.
----------------------
Radovanu Krejčířovi byly poté, co díky propašovanému mobilu poskytl přímo ze své jihoafrické vězeňské cely rozhovor místní rozhlasové stanici, zostřeny podmínky vězení. Známý vězeň proto zintenzivnil svou snahu, aby byl z Jižní Afriky vydán zpět do České republiky, odkud by rád ve svém rozhlasovém rozhovoru nerušeně pokračoval. Krejčířovi obhájci rovněž uvedli, že by jejich mandant po návratu domů také chtěl kandidovat do Senátu, jak je to teď u opravdu významných českých zločinců běžné, což mu Jihoafrická republika nechce umožnit pod průhlednou záminkou, že v JAR žádný Senát neexistuje.
----------------------
Český prezident Miloš Zeman podle očekávání rozhodně popřel, že by se ve svém přirovnání českých novinářů k vyhynulým blbounům nejapným jakkoli spletl, když tvrdil, že zmínění ptáci žili na Madagaskaru. "Podle mých informací - a potvrdili mi to i všichni mí dobří známí ze Strany práv občanů - několik exemplářů ptáka oficiálně nazývaného dronte mauricijský kdysi ilegálně migrovalo z Mauricia na Madagaskar, jen se to ještě nepotvrdilo žádným konkrétním nálezem. Pověřil jsem proto svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, aby při hledání Peroutkova článku o tom, že Hitler je gentleman, ještě paralelně pátral po kosterních pozůstatcích blbounů na Madagaskaru, což by nemělo dlouho trvat, protože i na Madagaskaru měli jistě v historii nějaké své novináře." Proslýchá se, že - protože námětů k hledání důkazů na podporu sporných tvrzení pana prezidenta stále přibývá - Hrad se chystá oficiálně ustanovit funkci prezidentského hledače, přičemž jedním z vyhlédnutých kandidátů je i legendární celoživotní hledač štěchovického pokladu Josef Mužík.
----------------------
Myšlenku zřídit v Praze databanku vzpomínek tisíců pamětníků v podobě tzv. Institutu Paměti národa začali kreativně rozpracovávat někteří politici, kteří zastávají názor, že v tak citlivé věci, jako jsou vzpomínky, musí být zajištěna až veřejnoprávní vyváženost. Původně bylo hlavním záměrem zakladatelů Institutu připomínat lidem ty části historie, na které by mohli snadno zapomenout, ale podle názoru vládních stran by měla taková instituce řešit univerzálně všechny stránky kolektivní paměti, takže musí umožňovat nejen vzpomenout si těm, kteří by mohli omylem zapomenout, ale i efektivně zapomenout těm, kteří by si snad mohli nechtěně vzpomenout.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.