neděle 15. července 2018

Nedělní miniglosy č.454

I třetí prázdninový víkend s sebou přináší další, tentokrát už 454. číslo Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Sotva se rozběhly mé roční "tvůrčí prázdniny" (blíže jsem toto téma popsal v článku Dva (půl)roky prázdnin), už se ukazuje, jak jsou užitečné, protože člověk může pružněji zareagovat na některé nečekané výzvy, které se právě v posledních dnech objevily. Dnes ještě nebudu uvádět podrobnosti, abych nemíchal dvě odlišná témata a neubíral tak pozornost oběma, věnuji tomu ale na začátku příštího týdne speciální článek, protože se - aspoň pevně věřím - moje připravovaná akce může týkat i některých z vás, takže čím dřív se dozvíte podrobnosti, tím lépe. Je ale fakt, že kdybych celý červenec trávil jako obyčejně od rána do večera v práci, mohl bych se rychlým změnám, které v tomto týdnu nastaly, přizpůsobit jen velmi těžko a výsledkem by nejspíš bylo prošvihnutí nebo aspoň výrazné odložení zajímavé příležitosti.
 
Od pondělka budu nějakou dobu pobývat, psát a fotit v krásných Konstantinových Lázních, ale protože příštích pár dní bude kvůli tomu, co chystám, nejspíš maličko hektických, je pravděpodobné, že nebudu mít dost prostoru pro psaní průběžných blogových reportáží a nejspíš ani pro to, aby příští neděli vyšly NMg. Počítám tedy pro jistotu s tím, že 455. číslo NMg vyjde až o posledním červencovém víkendu a příští neděli budou mít zdejší abonenti volno. Kdo by pociťoval výraznější abstinenční příznaky (jako abstinující abonent či dokonce abonující abstinent :-)), může se samozřejmě vrátit i k rozsáhlejšímu výběru toho nejlepšího z poslední padesátky čísel, který vyšel před měsícem jako jubilejní Nedělní miniglosy č.450, a je možné jít ještě mnohem hlouběji do historie v dalších čtyřech odkazech na starší jubilejní výběry na konci tohoto článku.

V dnešním 454. vydání Nedělních miniglos se samozřejmě nemůžeme vyhnout finálové fázi mistrovství světa ve fotbale, podíváme se, jak odstupující ministryně spravedlnosti využila v politice svou dávnou a různými nepřejníky neoprávněně vysmívanou odbornost, a společně zkusíme odhadnout, jestli Okamurova strana Svoboda a přímá demokracie bude po volební konferenci měnit svůj název anebo zatím zůstane vše při starém.

Všem čtenářům, kteří právě mají prázdniny nebo dovolenou, přeji příjemný oddech od pracovních povinností a pěkné počasí a všem ostatním držím palce, ať si můžete užít krásné letní dny plné radosti, ať už právě budete kdekoli. No a pokud byste se někdo v příštích dvou týdnech pohyboval poblíž Konstantinových Lázní, dejte vědět, rád se s vámi - kromě víkendů, kdy plánuji cestovat o něco dál než po blízkém okolí - potkám na kus řeči.


Původně jmenovaná ministryně spravedlnosti Taťána Malá se na základě důrazného doporučení předsedy vlády rozhodla vzhledem ke svým bohatým odborným zkušenostem s králíky hodit na ministerské křeslo Bobek.
----------------------
Ministr dopravy Dan Ťok se českým občanům omluvil za kolony na dálnici D1. Na dotaz Nedělních miniglos, zda se jeho omluva vztahuje i na "pátou kolonu" ruských a čínských zájmů v České republice, která je v posledních letech stále patrnější, odpověděl pan ministr, že se cítí být odpovědný maximálně za čtyři kolony, a to dvě v každém směru: "Pokud jde o odpovědnost za pátou kolonu, myslím, že by měla zbýt na ty politické síly, které svou podporou vznik nové vlády umožnily, ale pro jistotu svůj dotaz směrujte na nějakého specialistu na ústavní kolonoskopii."
----------------------
Když už se čeští sportovci letos nekvalifikovali na fotbalové mistrovství světa, čeští fanoušci je jeli povzbudit aspoň na mistrovství světa ve famfrpálu, které se uskutečnilo ve Florencii. Česká výprava dosáhla nečekaně na pěkné 15. místo z 29 účastníků a zanechala mezi světovými profesionálními hvězdami famfrpálu velmi dobrý dojem. Ještě větší úspěch měli v celosvětové konkurenci čeští fanoušci, kteří naučili své zahraniční kolegy pít pivo a rytmicky skandovat: "Kdo nechytá zlatonku, není Čech!"
----------------------
Tomio Okamura se stal na volební konferenci své strany Svoboda a přímá demokracie jejím předsedou i na další tři roky.
Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda řekl v rozhovoru pro Nedělní miniglosy, že když už jako řádný člen ODS nemohl kandidovat na předsednickou funkci, je samozřejmě poctěn, že jeho jméno zůstalo i nadále v názvu této politické strany. "Jako loajální člen ODS, který jednoznačně ctí stranickou hierarchii, bych byl samozřejmě raději, kdyby se Okamurova strana jmenovala Fiala a přímá demokracie, ale chápu, že změna zavedené zkratky SPD by byla pro některé konzervativnější členy jen obtížně představitelná. Tak jsem aspoň rád, že jsem součástí názvu strany zůstal já, i když by se tam programově asi víc hodil mladý Klaus."
----------------------
Americký prezident Donald Trump čelí kritice britských znalců správného chování na královském dvoře, že se při slavnostní přehlídce královské gardy otočil zády k anglické královně Alžbětě a natlačil se před ni, aby ho musela obejít. "Něco takového je prostě neomluvitelné, to přece pravidla etikety vůbec nepřipouštějí," cvrlikají si podle světových agentur dokonce i v Čechách Špačci na střeše, "navíc prezident Trump absolvoval přehlídku s rozepnutým sakem, což je při podobné slavnostní příležitosti na královském dvoře faux-pas srovnatelné s rozepnutým poklopcem." "Nevím, co pořád všichni mají!" rozčilil se Donald Trump na svém twitterovém profilu. "Jednak mi přece v podmínkách angláni jasně napsali, že budeme spolu s královnou jen na nějakém dvoře, jednak jsem všechny procedury konzultoval se svým přítelem, prezidentem Zemanem, který už jednou u anglické královny byl a všechno tehdy podle jeho mluvčího proběhlo naprosto v pohodě."
----------------------
Čeští fotbaloví fanoušci po postupu Chorvatska do závěrečných kol mistrovství světa zjistili, že většina z nich má vlastně chorvatské kořeny, a tudíž se mohou vlastenecky radovat ze všech chorvatských úspěchů, což je podle historiků jen další potvrzení národní tradice Čechů po každé drtivé porážce se nakonec šikovně prosmýknout na stranu vítězů. Že Chorvatům pro závěrečný finálový zápas s Francouzi fandí fotbalista Pavel Horváth, není kvůli jeho jménu žádný div. Chorvatům však prý kupodivu zatím fandí i hokejový brankář Pavel Francouz, alespoň do té doby, než ve finále šampionátu zvítězí i ostatní Francouzi a i Pavel Horváth si vzpomene, že se vlastně odjakživa správně vyslovuje Orváth.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.