pondělí 23. července 2018

Malá česká korida

Poslední dva články byly o výletech v okolí Konstantinových Lázní, vypravili jsme se společně ke Studánce lásky a na Bezdružický židovský hřbitov u Řešína. Přemýšlel jsem tedy, jestli mám zařadit do třetice tip na další výlet s fotkami, ale nakonec jsem se rozhodl pro drobné odlehčení, takže než se podíváme na Ovčí vrch, kde před více než třemi staletími dopadli místní sedláci mnohem hůř než jejich věhlasní kolegové u Chlumce, ale stejně to nestačilo, aby se prosadili do lidového rčení, pohlédneme pěkně zblízka do očí příšeře. No, tedy, příšeře - ona vlastně ta příšera žádnou velkou hrůzu nepouští, vlastně nepouští vůbec žádnou hrůzu, ale je to taková malá, česká a ve skutečnosti moc sympatická příšerka. A tak je to tu v našich českých poměrech, přátelé, skoro se vším :-).
 
Když jdu na nějaký výlet, vždycky dobře zvažuji, jaké objektivy si mám s sebou zabalit, abych nenesl zbytečně velký náklad. Možnost výběru mě vede naprosto neomylně k tomu, že si s sebou beru zásadně jen ty objektivy, které nejsou třeba, a naopak ty, které by byly užitečné, nechávám odpočívat doma. Tak to bylo i tentokrát: Proč bych si s sebou bral těžký makroobjektiv, když to bude jen malý okruh po vydatném dešti (sláva!!) kolem Konstantinových Lázní, završený dobrým obědem. Vezmu si jen lehkou malou padesátku, na ty okolní scenérie, které pak stejně doma vymažu, to bude ažaž.
 
Samozřejmě, jen v takovém případě přinatrefíte na něco, pro co by byl makroobjektiv dobrý, ne-li dokonce nezbytný. A tak jsem na téhle "malé české koridě" chytal bojovného býka v aréně (ve skutečnosti bojácnou konstantinolázeňskou kobylku na kmeni břízy) objektivem, který se pro podobné záběry rozhodně nedá doporučit (to kdybych vám chtěl vyfotit místní lázeňské budovy nebo portrét nějakého lázeňského šviháka, to by byla jiná). Proč věci dělat jednoduše, když složitě to jde o moc zajímavěji že?

Tak tedy - OLÉ!! :-)


POZOR - aktuální informace pro všechny blogové čtenáře, kteří si rádi prohlížejí nejen fotky na obrazovce počítače či na displeji mobilu, ale i velké papírové zvětšeniny zavěšené na stěnách výstavních sálů: 21. srpna 2018 v 18:00 začne na zámku v Dobřichovicích vernisáží výstava mých fotografií (většinou půjde o zvětšeniny formátu 50x70 cm) s názvem Obrazy od Berounky (i od jiných vod). V hlavním zámeckém výstavním sále bude k vidění cca 30 fotografií na téma Berounka a jiné vodní toky (bude tu např. Mumlava nebo mé oblíbené horské potoky Šumavy a Jeseníků), asi dvacítka fotek z dalších tradičních cyklů, které znáte i z těchto blogových stránek, bude instalovaná v přilehlé zámecké chodbě. Vstup na výstavu bude zdarma a fotky budou k vidění minimálně do konce září. Podrobnosti o poněkud hektickém rozjezdu příprav této výstavy najdete v článku Urychlená fotografická výstava.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.