středa 18. července 2018

Urychlená fotografická výstava

Už jsem v poslední době tady na blogu občas mezi řádky naznačoval, že se pomalu schyluje k další veřejné prezentaci mých fotek, o které vám samozřejmě dám - až nastane ten správný čas - vědět. Už na jaře jsme se totiž domluvili s paní, která má na starosti kulturní akce na dobřichovickém zámku, že přece jen už od mé první výstavy na tomto pěkném místě uplynulo neuvěřitelných 5 let, takže bych mohl předvést, co mám od té doby nového, přičemž první termín, kdy by se mohla výstava konat, je nejspíš od půlky října do půlky listopadu. Rozešli jsme se s tím, že si mám v klidu rozmyslet, čeho by se měla výstava týkat a jaké fotky by tam mohly být, a pak si zavoláme někdy v srpnu a pomalu, polehoučku, začneme připravovat všechny náležitosti, aby pak nebyl těsně před akcí zbytečný kalup (stejně bude!).
 
Začal jsem tedy nezávazně přemítat o různých variantách zaměření výstavy, o tom, jaké má která varianta klady a zápory a říkal jsem si, že do půlky srpna to snad dám dohromady tak, aby návrh expozice měl nějaký smysl a kvalitu. Vše plynulo pokojně až do minulého čtvrtka. Tehdy jsem se dozvěděl, že všechno je jinak, na podzimní termín se přesouvá důležitá výstava, která měla být původně v létě a nabrala trochu skluz, a já bych tedy mohl mít k dispozici období před Vánoci (hmmm, nic proti prosinci a hektickým předvánočním dnům, ale přece jen...). Ledaže... Ledaže bych stihnul ještě září. Jenže září, to znamená mít nainstalováno už na konci srpna, protože 1. září budou na zámku velké a hojně navštěvované Dobřichovické vinařské slavnosti, a to bych byl blázen, kdybych s fotkami přišel až po slavnostech, nejspíš v obavě, aby proboha moje fotky nevidělo moc lidí :-).

Chvilku jsme odpočítávali: tenhle den to nejde, tady je v zámeckém sále nějaká hostina, atd. a pak nám vyšlo, že nejpozdější termín, kdy by přicházela v úvahu vernisáž, je úterý 21. srpna večer. Moje ideální představy pokojné přípravy expozice a páteční vernisáže byly jediným telefonátem rozmetány do všech světových stran. Ano, výzva, výzva to tedy je! Tím spíš, že protože ještě nemám ani zdaleka vybrané fotky, které na výstavě budou viset, nemám většinou logicky ani připravené jejich výstavní zvětšeniny. Vlastně jsem teď neměl ani žádnou fotografickou firmu, se kterou bych měl nějakou vlastní zkušenost, protože fotolaboratoř, se kterou jsem spolupracoval víc než 15 posledních let, přestala - k mé velké lítosti - na konci loňského roku existovat. Dohromady opravdu optimální podmínky pro to, abych na takový šibeniční termín výstavy kývl. A kývl jsem.

Takže, moji milí blogoví čtenáři, prohlížeči, motivátoři a podporovatelé, teď už vám můžu říct, že výstava prostě bude. Ještě netuším, co jejím návštěvníkům ukážu, ani kde to vezmu (testovací část zakázky jsem nicméně už jedné firmě, která na mě zatím dělá velmi dobrý dojem, zadal), ale 21. srpna, ano, na to kulaté výročí jednoho z nejčernějších dnů české a československé historie, musí prostě do šesti večer fotky viset, protože toho dne přesně v 18:00 začne vernisáž. Na její program či dokonce scénář se mě ale ještě nějakou dobu neptejte, to zatím nemá dostatečnou prioritu :-).

Nebudu ale zas tak přehánět, i když k tomu situace trochu svádí: Téma výstavy už mám (ale jen proto, že jsem ho musel dát netrpělivým lokálním médiím, která měla v pátek uzávěrku), takže vám můžu říct, že se výstava bude jmenovat "Obrazy od Berounky (a od jiných vod)" a rovnou přikládám i narychlo a po zajímavých peripetiích zvolenou profilovou fotku, která se objeví na plakátech (ty mají ještě pár dní čas, takže na jejich podobu se vrhnu až zítra).
 

Na co se tedy snad můžete jako případní návštěvníci těšit? V hlavním výstavním sále bude cca 30 fotek s tématikou Berounky (když už je na ni vidět z oken) a dalších řek a potoků. Tentokrát bych ovšem měl mít na rozdíl od první výstavy k dispozici i přilehlou chodbu, kam chci dát dalších cca 20 fotek, které naopak nemají s vodou nic společného, aby bylo vidět, že rád fotím i jiné věci; budou tam k vidění novější kousky z cyklu Kouzelná zahrada i ukázky z nedávno zde na blogu uváděných Fantaskních příběhů ze světa kůry, nejspíš se v nabídce objeví i nějaký japonský či řecký motiv a možná i něco úplně jiného. Některé ze zatím zamýšlených fotek už "výstavní zkušenosti" mají, ale většina z nich budou na veřejnosti úplní "nováčci". A jako obyčejně bych rád vytáhl i nějakou fotku z velké hloubky úplného zapomenutí kdesi na dně již dávno nenavštěvovaného archivu.

Zatím si můžete rozmyslet, kdo z vás by měl čas a chuť dorazit na vernisáž v úterý 21. srpna 2018 od 18:00 na zámku v Dobřichovicích (přesnější informace o možnostech či záludnostech dopravy a o programu vernisáže ještě časem zveřejním), prosím, v tom případě mi dejte vědět do komentářů nebo na můj e-mail pvapenik@centrum.cz. Jinak by výstava měla být otevřená až do konce září, takže bude-li to jen trochu možné, moc rád vás po předchozí domluvě na dobřichovickém zámku přivítám a po výstavě osobně provedu; počítám s tím, že budu mít i nějaké mírně hromadnější komentované prohlídky, tak si budete moct vybrat, ale to se vše bude ještě postupně utřásat. Rovněž počítám s tím, že "spíchnu" nějakou jednoduchou webovou stránku, kde budu průběžně doplňovat a udržovat aktuální známé důležité informace.

Není nad to, když je člověk okolnostmi přinucen být aktivnější, než původně zamýšlel. I když naoko trochu remcám, ve skutečnosti docela rád takovým nečekaným příležitostem otevírám náruč, i když zatím netuším, co přinesou a jak to vše dopadne. Ono to snad nějaký smysl mít bude, když se takové věci dějou, co myslíte? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.