neděle 1. července 2018

Nedělní miniglosy č.452

První letošní prázdninové číslo Nedělních miniglos není jen prvním číslem dvouměsíčních prázdnin školních, ale i prvním číslem celoročních "tvůrčích prázdnin", které mě v následujících 12 měsících čekají (blíže v článku Dva (půl)roky prázdnin). I po tuto dobu bych chtěl udržet standardní týdenní frekvenci Nedělních miniglos, ale jak se situace skutečně vyvine a jestli to bude proveditelné, to se teprve ukáže. Kdyby čirou náhodou nějaké číslo vypadlo, samozřejmě se můžete (pokud ho ovšem ještě neznáte jako stálí čtenáři skoro zpaměti) vrátit i k rozsáhlejšímu výběru toho nejlepšího za poslední padesátku čísel, který vyšel před dvěma týdny jako jubilejní Nedělní miniglosy č.450.
 
Dnešní 452. vydání Nedělních miniglos, svérázného týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", samozřejmě nemůže opominout jmenování nové české vlády, podíváme se spolu na filmový festival do Karlových Varů a oslavíme společně se saúdskoarabskými ženami výrazný krok k jejich rovnoprávnosti s muži.

Všem čtenářům, kteří právě mají prázdniny nebo dovolenou, přeji příjemný a "zážitkůplný" odpočinek a vlídné a radostné dobití osobních baterií, no a těm, kteří právě podobné štěstí nemají, držím palce, aby čas do dovolené uplynul co nejrychleji, ať už skutečně nebo aspoň ve vašich očích. Přeji všem krásné červencové dny.


Evropská komise zakázala kvůli kozímu moru, který se vyskytl na turecko-bulharských hranicích, dovoz malých přežvýkavců. Podle našich informací tak kvůli novému pravidlu uvízl na služební cestě jeden z nižších manažerů českého zastoupení firmy Wrigley.
----------------------
Konkurs na nového státního tajemníka pro EU, kterému se neoficiálně říká "pan Evropa", se chystá vyhlásit nově jmenovaná česká vláda. Podle důvěrných informací redakce Nedělních miniglos má ve výběrovém řízení paradoxně největší šance žena, konkrétně čerstvě jmenovaná ministryně spravedlnosti Taťána Malá, protože na místo "pana Evropy" se podle českého premiéra nejlépe hodí absolvent prestižní bratislavské Panevropské vysoké školy.
----------------------
Jedním z nejvytíženějších lidí v České republice je aktuálně politik Jan Hamáček. Kromě toho, že jde o místopředsedu Poslanecké sněmovny a předsedu ČSSD, se po jmenování nové vlády Andreje Babiše stal i místopředsedou české vlády, ministrem vnitra a byl dočasně pověřen i řízením Ministerstva zahraničních věcí. Jak zjistilo investigativní oddělení Nedělních miniglos, pan Hamáček bude muset kvůli svému přílišnému pracovnímu vytížení nejspíš opustit vedlejší zaměstnání, ve kterém se spolu s několika dalšími méně známými hamáčky snažil vylepšit mediální obraz výrobků potravinářské firmy Hamé.
----------------------
Podle českých přírodovědců se podnebí v České republice již řadu let nepřetržitě otepluje, což vyvolává mimo jiné migraci živočišných a rostlinných druhů, které byly doposud vázané na podstatně teplejší a často velmi vzdálené kraje, a výzkumníci z Ústavu pro jazyk český už dokonce zaregistrovali několik souvisejících změn v podobě tradičních českých úsloví. "Ano, mohu povrdit, že zmíněný trend je stále dynamičtější," řekl nám jeden z členů výzkumného týmu, který se specializuje na toto téma: "O tom, že se dopady změn souvisejících s globálním oteplováním stále zvětšují a stávající citelnějšími, už si v Čechách cvrlikají kolibříci na střeše! Bohužel, účinnému řešení vznikajících problémů brání mnozí místní varani na prameni."
----------------------
Saúdská Arábie jako poslední země na světě konečně oficiálně umožnila i ženám usednout za volant automobilu. "Tento vstřícný krok je dalším potvrzením, že situace žen v arabském světě se postupně normalizuje," řekl Nedělním miniglosám navrhovatel nedávno schváleného saúdskoarabského zákona. "Od letošního roku mohou tedy ženy za volant bez obav usednout a protože modernizace arabské společnosti pokračuje velmi rychle, dá se počítat s tím, že asi tak v roce 2022 by mohl být přijat nový zákon, že mohou i nastartovat a snad někdy kolem roku 2025 dokonce zařadit jedničku."
----------------------
Další ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech probíhá i přes nedávný odchod průmyslového gigantu ČEZ z pozice hlavního sponzora festivalu zcela bez problémů. "Nebyli jsme si jisti, jak se vůči festivalu odcházející obchodní partner zachová a jestli nám třeba nepřeruší dodávky elektrického proudu," řekl Nedělním miniglosám prezident festivalu Jiří Bartoška, "a proto jsme pro jistotu angažovali několik tisíc křečků, kteří by stálým běháním v otáčejícím se válci generátoru byli schopni zaručit nezávislost na jinak téměř monopolním dodavateli elektřiny." Zároveň se pan Bartoška oficiálně omluvil zástupci ombudsmanky Stanislavu Křečkovi za nepříjemné nedopatření, kvůli kterému byl pan Křeček omylem místo do lóže pro čestné hosty zaveden zmatkující hosteskou mezi ostatní křečky do podzemní strojovny hotelu Thermal.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.