neděle 25. března 2018

Nedělní miniglosy č.442

Tentokrát jsem zase po dlouhé době dostal od našeho občasného NMg-korespondenta zásilku tzv. "hostujících miniglos", z nichž jsem jednu vybral i do dnešního vydání. Schválně jestli poznáte, která glosa pro první letošní "kalendářně jarní" miniglosy vznikla mimo naši miniglosovou "redakci" :-).

Tento týden jsem zase po nějaké době publikoval na blogu jednu povídku, dotýkající se povolání, které je v blogovém prostředí často skloňováno, povolání spisovatelského: Píše se - nerušit!!! Na mém fotowebu pak můžete i nadále nahlédnout do občas malebného a občas i trochu strašidelného světa kůry stromů v mé fotokolekci Fantaskní příběhy ze světa kůry, jejíž představení na webu jsem uspořádal jako náhradu za zrušenou skutečnou výstavu na stejné téma. V březnu a dubnu, tedy po dobu původně plánované výstavy, si můžete dokonce zasoutěžit o velkou výstavní fotku podle vlastního výběru, podrobnější informace najdete nejen u výstavní kolekce, ale i v blogovém článku Soutěž o výstavní fotografii.
 
Dnes se budeme věnovat mimo jiné i třaskavé situaci na mezinárodním diplomatickém poli, sobotnímu předávání divadelních Cen Thálie i hlavnímu aktuálnímu výzkumnému úkolu Ústavu pro jazyk český, který pracuje na jednom mimořádně zajímavém hradním projektu. A pozor - předem upozorňuji, že příští neděli Nedělní miniglosy nevyjdou, protože budou mít velikonoční (a především narozeninovou) přestávku. 442. vydání již více než 9 let vycházejícího blogového týdeníku tak vyjde až v neděli 8. dubna.


Premiér Babiš musel na tiskové konferenci hasit drobný diplomatický incident způsobený zřejmě příliš horlivými úředníky Ministerstva zahraničních věcí. Jak předseda vlády uvedl, je pravda, že se i Česká republika pravděpodobně přidá k diplomatickým sankcím zemí Evropské Unie vůči ruským diplomatům kvůli podezření Ruska z útoku nervovým jedem na území Velké Británie. Rozhodně však není pravda, že se česká vláda chystá ruské diplomaty vykostit, protože to by bylo výrazně za hranicí standardních diplomatických zvyklostí, alespoň tedy pokud jde o země našeho civilizačního okruhu. Ministr zahraničí Martin Stropnický dále vysvětlil, že diplomatickou roztržku způsobil nejspíš jen obyčejný překlep v oficiální tiskové zprávě, přičemž svou roli mohla hrát i skutečnost, že byli ministerští úředníci při školeních několikrát upozorňováni, že ruština nepoužívá písmeno "h", takže se autoři oficiálního prohlášení jen snažili použitou formulací vyjít ruské straně co nejvíce vstříc.
----------------------
Poté, co v podezřele časově navazujících krocích napřed rezignoval slovenský premiér Robert Fico a hned nato se stal šéfem italského parlamentu Roberto Fico, někteří opoziční politici na Slovensku i v Itálii stále častěji mluví o stále podezřelejším propojení obou zemí. Robert ani Roberto Ficovi v této skutečnosti ovšem nevidí jako obyčejně nic podezřelého a jsou rádi, že teď alespoň žádný z nich nemůže být novináři podezříván z politické bigamie.
----------------------
Učitel ve výslužbě Alexej Novičok z Vorkutské oblasti prohlásil v otevřeném dopise redakci Nedělních miniglos, že důrazně protestuje proti podezření formulovanému ruskými úřady, že ho snad jeho rodiče vyrobili v Československu.
-----------------------
K nepříjemnému faux-pas došlo na slavnostním večeru v Národním divadle při předávání tradičních Cen Thálie. Potomci Stanislava Kostky Neumanna si z indiskrétní poznámky jednoho z organizátorů vyvodili mylný závěr, že cenu za celoživotní divadelní mistrovství dostane právě jejich předek, přestože oceněným byl ve skutečnosti herec Petr Kostka. Dotčení potomci slavného umělce nyní žádají odškodnění, stejně jako maďarský vynálezce Ernö Rubik, který na slavnostní vyhlášení z dosud nevysvětlených důvodů také dorazil.
-----------------------
Česká vláda v demisi definitivně odvolala z funkce smogovou situaci na Ostravsku. Řízením lokálního počasí byl dočasně hlasy ANO, SPD a KSČM pověřen poslanec Ondráček, aby i na Ostravsku byl déšť a vítr pod kontrolou, kterou předchozí zkorumpované vlády trestuhodně zanedbávaly.
----------------------
Prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi, který v Česku zastupuje Vatikán. "Samozřejmě jsem nesmírně šťasten, že jsem obdržel druhé nejvyšší státní vyznamenání České republiky," uvedl vatikánský hodnostář v rozhovoru pro Nedělní miniglosy, "ale snad ještě víc mě potěšilo, když mi pan prezident slavnostně slíbil, že přestane - alespoň tedy ve světských souvislostech - používat své oblíbené rčení "papežštější než papež". Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vyslovený slib potvrdil a zároveň uvedl, že pan prezident hledá za zmíněné rčení plnohodnotnou náhradu. "Bude to asi docela problém, protože vzhledem k nadstandardním vztahům s Ruskem samozřejmě nechceme do věci zatahovat patriarchu pravoslavné církve a Číňanům jsme zase přísahali, že už nikdy nevyslovíme slovo dálajláma. Z vysokých církevních hodnostářů je tedy snad k dispozici alespoň velký muftí, ale analogie původního úsloví s velkým muftím místo papeže je zapeklitý jazykový oříšek, který se nyní pro pana prezidenta snaží rozlousknout celý tým expertů z Ústavu pro jazyk český."
---------------------
Mezinárodní den štěstí oslavilo několik tisíc českých much a mušek tradičně v ulicích zlaté Prahy provokativním slavnostním průvodem Gold Fly Parade.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.