neděle 11. března 2018

Nedělní miniglosy č.440

Ještě minulý týden jsem nemohl nosit svou oblíbenou větrovku kvůli silnému mrazu a včera jsem ji musel na procházce po starých pražských domech odložit kvůli tomu, jaké v ní bylo odpoledne pod dohledem jarního sluníčka horko. Dalo by se říct, že do nového jara jdeme oficiálně i s novým prezidentem, i když z toho, co jsem od něj po prezidentském slibu slyšel, mi přijde úplně stejný jako byl ten předchozí: Malicherný tím víc, čím lepší má příležitost prokázat svůj nadhled, vždy se zbytečně velkým mečem v pohotových ústech, okázale vyrážející i otevřené dveře, prostě nepěkná - i když bohužel předvídatelná - ukázka, jak to vypadá, když nízká povaha touží zapsat se do dějin jako velký státník. Za redakci Nedělních miniglos mohu být rozhodně spokojenější než jako občan, protože důvodů k pozastavení se nad prezidentovými činy a k jejich zviditelnění v NMg bude, zdá se, i v příštím období dostatek. Ještěže aspoň to jaro si nebere různé invektivy osobně a - jako po staletí - potěší náš kraj bez ohledu na to, kdo mu právě vládne.
 
Na mém fotowebu si můžete stále ještě prohlédnout kolekci fotografií s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry, jejíž představení na webu jsem uspořádal jako náhradu za zrušenou skutečnou výstavu na stejné téma. V březnu a dubnu, tedy po dobu původně plánované výstavy, si můžete dokonce zasoutěžit o velkou výstavní fotku podle vlastního výběru, podrobnější informace najdete nejen u výstavní kolekce, ale i v blogovém článku Soutěž o výstavní fotografii.

Dost úvodních řečí; pojďme se spolu podívat do několika pozoruhodných zákrut politického a společenského dění, které si snad zaslouží pohlédnout na ně "miniglosovýma očima", tedy s úsměvem ne vždy opravdu radostným, ale snad aspoň trochu úlevným :-). Přeji všem zdejším čtenářům - ať už jste právě schovaní za příslovečnými březnovými kamny nebo už jste zpoza nich povykoukli do probouzející se přírody - krásný a úspěšný týden.


V Polsku byl schválen zákon, podle něhož je možné degradovat generály a admirály, kteří sloužili do roku 1989 komunistickému režimu, na prosté vojíny a námořníky. Kromě již zesnulých významných hodnostářů armády i polského státu - například bývalého prezidenta Jaruzelského nebo expremiéra Kiszczaka - se má zákon podle našeho varšavského dopisovatele týkat i vlčáka Šarika z legendárního válečného polského seriálu Čtyři z tanku a pes, který by měl být oficiálně degradován na čivavu.
----------------------
Důkladná kontrola ve sbírce drahých kamenů Národního muzea zjistila, že místo řady vzácných drahokamů jsou mezi exponáty v muzejních sbírkách jen bezcenné napodobeniny. Připravuje se proto velká inventura veškerého majetku muzea, která by např. měla definitivně potvrdit, jestli dovedným padělkem není i jeden ze symbolů Národního muzea - slavná kostra plejtváka myšoka.
----------------------
I když podle českých médií byla prvním hostem, který na protest proti obsahu inauguračního projevu prezidenta Zemana odešel z Vladislavského sálu, poslankyně ODS Miroslava Němcová, ke které se posléze připojili další hosté slavnostního aktu, Nedělní miniglosy zjistily, že ještě dříve odešel ze sálu prezidentův čínský poradce Jie Ťien-ming. Podle záznamů z bezpečnostních kamer je pravděpodobné, že tento již nějakou dobu nezvěstný a dříve i vlivný čínský podnikatel odešel ještě před svým příchodem, což na druhé místo odsunutá poslankyně Němcová - jako obyčejně ve vztahu k bezskrupulózním čínským obchodním praktikám - považuje logicky za nekalou soutěž.
----------------------
Americký prezident Donald Trump uvedl, že pozvání na schůzku se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem přijme jen pod podmínkou, že si taky bude moci z USA přivézt své vlastní roztleskávačky. Zároveň uznal, že totalitní praktiky mají při sestavování týmu roztleskávaček něco do sebe, protože do konkurzů na místa ve výpravě se na tradičně silně levicových a k feminismu se přiklánějícím amerických univerzitách přihlásilo jen několik depresivních mladých mužů různé barvy pleti.
----------------------
Rodiče, kteří u svých školou povinných ratolestí upřednostňují lépe vypovídající ústní hodnocení před tradičním známkováním, přijali s nelibostí informaci, že nejvzácnější československá známka z roku 1919 se vydražila za 7,8 miliónu korun, zatímco o sebevzácnější slovní hodnocení doposud aukční síně neprojevily zájem.
----------------------
Pro ocenění svého filmu Bába z ledu jedním z Českých lvů pro nejlepší filmy roku 2017 si přišel režisér Bohdan Sláma na pódium bos, aby se vyhnul škodolibým poznámkám závistivých kolegů z filmové branže, že mu čouhá Sláma z bot.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.