neděle 4. března 2018

Nedělní miniglosy č.439

Mrazivý sibiřský vzduch se jen neochotně loučí s naší krásnou krajinou a popravdě nedivím se mu ani trochu, protože bych se z tak okulibého světa taky nerad vracel do sibiřské zimní reality. Ale střídání ročních období v přírodě mírného pásu je skoro tak neodvratné jako střídání stráží na Pražském hradě a zdá se, že se čas naplnil a zima si může dát po poctivě odvedené práci konečně zaslouženého šlofíka. Ještě je zatím pochopitelně plná dojmů z toho, co všechno zažila a to se usíná - však to jistě sami znáte - jen pomalu a až po dlouhém převalování ze strany na stranu.

Na mém fotowebu můžete aktuálně shlédnout kolekci fotografií s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry, jejíž webovou výstavku jsem uspořádal jako náhradu za zrušenou skutečnou výstavu na stejné téma. V březnu a dubnu, tedy po dobu původně plánované výstavy, si můžete dokonce zasoutěžit o velkou výstavní fotku podle vlastního výběru, podrobnější informace najdete nejen u výstavní kolekce, ale i v blogovém článku Soutěž o výstavní fotografii.
 
V minulém týdnu se bohužel odehrála v našem středoevropském prostoru i šokující tragédie, kterou jsem se ale - i když podle mne jde o jednoznačně nejvýznamnější událost týdne - ve formátu Nedělních miniglos snažil podle nepsaného redakčního etického kodexu nekomentovat, protože se na něco takového prostě nejde dívat s úsměvným nadhledem, který chci v NMg, pokud to jen trochu půjde, i nadále udržovat. Dost na tom, že se kvůli odlišným názorům občas zbytečně hádáme jako v italském neorealistickém filmu. Ještě abychom se teď mezi sebou začali střílet jako ve spagetti westernu... :-(

Pojďme se teď raději věnovat věcem, z nichž některé jsou sice možná téměř stejně smutné, ale trochu nadhledu a "nedělněminiglosové poetiky" snad ještě unesou. Přeji zdejším čtenářům co nejlepší rozjezd března, nejlépe ještě pěkně za příslovečnými kamny, a přeji vám všestranně dobrý týden.


Od dobře informovaného zdroje z Ministerstva zahraničí jsme se dozvěděli, že proběhly dobře utajené rozhovory mezi českými diplomaty a jejich katalánskými kolegy - dosud ovšem stíhanými právoplatnou španělskou vládou jako vzbouřenci. Katalánští diplomati slíbili české straně, že hned po opětovném oficiálním ustavení katalánské vládní moci budou s českou stranou intenzivně spolupracovat ve všech bodech, které česká diplomacie považuje v evropském prostoru za zásadní, pokud se ovšem česká strana zasadí o přejmenování španělských ptáčků na ptáčky katalánské a kokršpanělů na kokrkatalánce, zatímco španělská chřipka a španělská vesnice prý mohou i nadále zůstat španělské.
----------------------
V Polsku začala konzervativní vláda postupně omezovat nedělní prodej, aby měli lidé více času chodit do kostela. Podle zástupců české vlády se podobné kroky chystají i v České republice, i když se v českých podmínkách lidé nejspíš do kostelů ve větší míře z chrámů konzumu nenavrátí. Podle studie vývoje českých nedělních zvyklostí totiž Češi do kostelů chodit nechtějí, protože by pak nestíhali chodit do hospody a měli by málo času na strach z mešit.
----------------------
Podle poslanců za Pirátskou stranu patří budoucnost digitálním technologiím, a proto by se propuštění ostravští a karvinští havíři měli po uzavření černouhelných dolů postupně rekvalifikovat na těžbu bitcoinů.
----------------------
Kvůli výpadku na straně výrobce a změně držitele registrace přípravku došel ve většině lékáren Endiaron, přičemž dodávky léku by měly být v plné míře obnoveny až v létě. Řada odborníků se nepokrytě obává, že to vzhledem k povaze léku může být na jaře pěkný průser.
----------------------
Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček byl na třetí pokus přece jen zvolen předsedou Komise pro kontrolu GIBS. Ondráček, který se proslavil jako člen zásahové jednotky SNB nasazené proti demonstrantům na Václavském náměstí v lednu roku 1989, byl navíc jako nejschopnější z poslanců pověřen speciálním úkolem končit oficiálně každou schůzi Poslanecké sněmovny, protože díky svým nejlepším praktickým zkušenostem dokáže nejhrozivěji volat "Rozejděte se!!"
----------------------
Na protest proti chystanému zavedení plošného cla na dovoz hliníku do USA se českoamerický selfmademan Hliník odstěhoval z New Yorku zpátky do Humpolce, kam ho i nadále může manželka dovážet beze cla.
----------------------
Odborníci na česká jména odhadují, že po letošních olympijských úspěších Ester Ledecké se nejméně zdvojnásobí počet novorozených holčiček, kterým jejich rodiče dají jméno Ester, a průzkumy napovídají, že především v rodinách s kladným vztahem k organické chemii se tak chystají pojmenovávat i chlapečky.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.