středa 28. března 2018

Lodě u Karlova mostu

Nevím jak u vás, ale nad Dobřichovicemi se v neděli usadila nízká oblačnost, a přestože všechny dostupné informační zdroje hlásaly, že je právě skoro jasno, inzerované slunce a modrá obloha byly za neproniknutelnou clonou. Byl jsem proto v pokušení svůj první letošní naplánovaný fotovýlet do Prahy, na který jsem si s sebou vzal i stativ, odložit až na čas velikonoční. Nakonec jsem to ale risknul, mimo jiné i proto, že jsem chtěl konečně poprvé v běžných podmínkách vyzkoušet nový, extrémně silný neutrální filtr, který před Vánoci po určitých peripetiích (blíže v článku O zatoulaném předvánočním balíčku) rozšířil mou fotovýbavu a mám s ním pro letošní sezónu velké plány :-).

Vsadil jsem tedy na to, že se nevýrazná a ve viditelné části spektra celkem nefotogenická oblačnost aspoň nad Prahou odpoledne a vpodvečer roztáhne a já si budu moct udělat s novým filtrem pár testů na oblíbených místech u Vltavy. Napřed jsem tedy v klidu poobědval, pak napsal v kavárně Nedělní miniglosy a na slunce jsem se snažil příliš netlačit, protože to sám nemám rád :-). No a sluníčko nakonec nezklamalo a opravdu se nakonec vypravilo do Prahy aspoň na odpolední směnu.
 
Nový filtr notně prodlužuje expozici nutnou ke snímání, takže i za celkem jasných podmínek se sluncem v zádech a se střední clonou byla odpovídající expozice kolem čtyř minut. Proto jsem se snažil využít skutečnosti, že kolem Karlova mostu stále pendlují výletní lodě nejrůznějšího typu a pokusil jsem se z nich udělat nekonkrétní "lodní mlhu", aby proudění bylo znatelné, ale nic kromě stabilních pražských památek nebylo konkrétní. Jeden vybraný příklad je na následující fotce.



Možná se ještě sluší dodat, že kromě nového neutrálního filtru jsem na fotce využil i filtr polarizační, který už venku - natožpak u vody - používám zcela standardně. Na fotce se to projeví omezením odlesků od vodní hladiny a taky částečným ztmavnutím modré oblohy a zvýrazněním oblaků. Ty měly z pohledu mých představ ještě značné rezervy, jak pokud jde o jejich tvary, tak i rychlost pohybu po obloze, ale na tom společně, doufám, ještě na jaře zapracujeme :-).

---------------------------------------

Především občasné a náhodné návštěvníky blogu bych také rád upozornil, že na mém fotowebu si můžete aktuálně prohlédnout kolekci fotografií s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry, jejíž webovou výstavku jsem uspořádal jako náhradu za zrušenou skutečnou fotovýstavu na stejné téma.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.