neděle 18. března 2018

Nedělní miniglosy č.441

Když jsem minulou neděli psal Nedělní miniglosy v kavárně, lidé, co šli kolem v tričkách s krátkým rukávem, jen nechápavě kroutili hlavou, že v tak nádherném počasí sedím uvnitř, když venku řádí jaro. Kdoví, kde je o týden později jejich krátkým rukávům konec, možná právě v nějaké pěkně vyhřáté kavárně, kde je možné si dát po ledové promenádě městem něco pro zahřátí. Já každopádně dnes nepíšu v kavárně, ale v prostorách dobřichovické "redakce", a přes okna se na mne nikdo nechápavě nedívá, protože je to jednak daleko a jednak mají kolemjdoucí své krky zasazené hluboko do zimních límců jako želvy a nedívají se ani napravo ani nalevo, aby se jim nedostal na kůži ostrý mrazivý vítr s jehličkami vichrem urychlených sněhových vloček. Jsou ty poslední víkendy jako na houpačce, ještě štěstí, že počasím rozkolísanou realitu stabilizují Nedělní miniglosy, na které je v mraze i vedru celkem spolehnutí :-).
 
Spolehnutí je pochopitelně i na to, že na mém fotowebu si můžete i v mrazu prohlédnout převládající hřejivé teplé barvy v mé fotokolekci Fantaskní příběhy ze světa kůry, jejíž představení na webu jsem uspořádal jako náhradu za zrušenou skutečnou výstavu na stejné téma. V březnu a dubnu, tedy po dobu původně plánované výstavy, si můžete dokonce zasoutěžit o velkou výstavní fotku podle vlastního výběru, podrobnější informace najdete nejen u výstavní kolekce, ale i v blogovém článku Soutěž o výstavní fotografii.

Dnes se v jednotlivých glosách podíváme mezi odborníky na luštění tajných kódů, zjistíme, za co budou pykat nejbližší spolupracovníci českého prezidenta, nakoukneme i do českých soudních síní, kde právě probíhá nejeden zajímavý soudní proces, a hlavně se budeme snažit zachovat si jako obyčejně aspoň trochu humorného nadhledu, když skutečnost sama už je holt někdy neveselá. Každopádně děkuji za vaši přízeň a přeji všem zdejším čtenářům příjemný pobyt za březnovými kamny, co nejméně nevlídných projevů nastuzení a vůbec co nejlepší a nejúspěšnější týden.


I když by podle českých expertů na podnebné právo nejspíš stačilo pouhé napomenutí, byl nakonec použit precedens z atletiky a letošní jaro je oficiálně vyšetřováno kvůli svému předčasnému startu. "Zatím nechceme aktuální nejasnou situaci blíže komentovat," řekl Nedělním miniglosám advokát, který jaro v soudním řízení zastupuje. "Skutečnost je taková, že na mého mandanta byla uvalena vazba, protože měl soud důvodné podezření, že by jaro na svobodě mohlo ovlivňovat svědky." Prozatím tedy trvá i varování Českého hydrometeorologického ústavu, že v České republice budou celodenní mrazy pokračovat tak dlouho, než bude jaro propuštěno na kauci.
----------------------
Výzkumy NASA srovnávající DNA jednovaječných dvojčat, z nichž jedno absolvovalo dlouhou misi na oběžné dráze, potvrzují, že dlouhodobý pobyt ve vesmíru může změnit nezanedbatelnou část lidské genetické informace uložené v DNA. Zveřejnění této informace vyvolalo velký zájem o dlouhodobé vesmírné programy ze strany recidivistů, které právě DNA často usvědčuje z jejich kriminální činnosti. "Celosvětová asociace profesionálních delikventů má velký zájem o oficiální spolupráci svých členů na kosmickém programu," řekl nám předseda této početné a vlivné organizace, "tím spíš, když vědátoři z NASA hnou zadkem a konečně vymyslí i nějaký bezbolestný způsob změny otisků prstů."
----------------------
Blízcí spolupracovníci českého prezidenta - Martin Nejedlý, Vratislav Mynář a Jaroslav Tvrdík odjeli do Číny hIedat zmizelého čínského poradce prezidenta Zemana, podnikatele Jie Ťien-minga. Zatímco názoroví odpůrci Hradu zajásali, když zaslechli neoficiální informace, že budou všichni tři konečně pykat za své mnohé sporné politické i hospodářské činy, nakonec se ukázalo, že původní smysl agenturní zprávy zkomolil nedostatečně jazykově vybavený agenturní zpravodaj. Ve skutečnosti totiž zmínění tři pánové v Číně nepykali, ale pikali, protože hráli se svým čínským kolegou na schovávanou a favorizovaný Číňan v domácím prostředí jasně vyhrál.
----------------------
Městský soud v Praze rozhodoval o udělení humanitárního azylu pro celosvětově hledaného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Nikulin během jednání vyřkl pouze krátké nejasné prohlášení: "Zřejmě jsem přijel do České republiky vypít pivo a možná minerálku." Na podivné vyjádření se hned vrhli kryptologové hlavních světových zpravodajských služeb. Podle americké strany Nikulin v kódované řeči přiznal, že ruští hackeři zasahovali do amerických prezidentských voleb, přičemž Nikulin rád vysvětlí všechny podrobnosti při dlouhodobém relaxačním pobytu v některé z kvalitních amerických věznic. Ruská strana naopak přeložila větu jako přímé vyjádření podpory Vladimíra Putina v nastávajících prezidentských volbách. Čeští soudní znalci se na rozdíl od renomovaných zpravodajců domnívají, že věta nemusí mít skryté významy, protože bylo experimentálně potvrzeno, že po roce a půl pobytu v Čechách je Nikulin schopen rozeznat rozdíl mezi Budvarem a Prazdrojem a možná i mezi Magnezií a Vincentkou. Podle českých pivovarníků, kteří se snaží uklidnit znepokojenou českou veřejnost, je ovšem jen málo pravděpodobné, že by mohl Nikulin vypít veškeré české pivo, protože zásoby výrobců i prodejců jsou před jarním oteplením dostatečné.
----------------------
Potomci tvůrce teoretických základů chemické termodynamiky J. W. Gibbse podali trestní oznámení na českou Generální inspekci bezpečnostních sborů pro podezření z poškození dobrého jména.
----------------------
Česká vláda pokračuje ve své snaze omezit světelné znečištění, takže již letos by se mělo obtěžování světlem začít řešit jako rušení nočního klidu. "Nová pravidla se nepříjemně dotknou mnoha vlivných korporací, takže je pravděpodobné, že zavedení nových předpisů do praxe bude komplikované, a bude třeba ho rozfázovat," řekl Nedělním miniglosám šéf projektového týmu, který se snaží ve své práci inspirovat především v knihách Aloise Jiráska pojednávajících o době temna. "Dokončení právně nenapadnutelné legislativy omezující činnost velkých znečišťovatelů zabere ještě nějaký čas, ale aby bylo vidět, že vláda na tomto kontroverzním tématu již teď tvrdě maká, prozatím jsme připravili alespoň několik podrobně popsaných striktních regulací, které budou od léta platit pro světlušky."

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.