neděle 14. ledna 2018

Nedělní miniglosy č.432

Po hektických volebních dvou dnech, do nichž aktivně a přímo vstoupilo skoro 62% občanů našeho státu, je, myslím, těžké se podobné dominantní události vyhnout v Nedělních miniglosách, i kdyby se naše "redakce" sebevíc snažila, tak se prosím nedivte, že si dnes prezidentské volby a dění kolem nich ještě dostatečně připomeneme. Jak tak sleduji situaci ve společnosti, pokud se nám podaří dožít se zvolení nového prezidenta bez vypuknutí občanské války, bude to docela dobrý výsledek, dokonce důležitější, než kdo opravdu vyhraje. 
 
 
Jak říkával můj oblíbený pan Horníček: "Považujeme-li někoho za blbce, většinou i on považuje za blbce nás. Jde jen o to se nevyvraždit." Tak si tedy na chvíli společně od trvalé mediální smršti odpočiňme a dopřejme si luxus podívat se na všechno to dění s nadhledem, povytaženými koutky úst a bez zvýšeného krevního tlaku, jak jsme v Nedělních miniglosách zvyklí. No a kdyby bylo k tomu povytažení třeba ještě něco přidat, můžete se podívat i na můj předchozí článek, kde popisuji, co všechno bych udělal, kdybych byl prezidentem. Myslím, že pánům Zemanovi a Drahošovi se dost ulevilo, když zjistili, že letos nekandiduji :-).


Na českého prezidenta vyskočila přímo ve volební místnosti polonahá ukrajinská aktivistka. Napadený Miloš Zeman si Nedělním miniglosám posteskl, že zatímco on pracuje na spojování rozdělené české společnosti celé volební období se stoprocentním nasazením, aktivistky podobného typu bohužel často dělají svou práci polovičatě.
----------------------
Karel Gott připustil, že je celkem rád, že volba Českého (a dříve Zlatého) slavíka neprobíhala nikdy dvoukolově.
----------------------
Na Slovensku chtějí některé politické síly omezit platnost slovenského jazykového zákona tak, aby příhody Spejbla a Hurvínka nemusely být povinně dabované do slovenštiny. "Máme několik variant postupu," řekl nám předkladatel zákona, kterému se (tedy - jen onomu zákonu) v kuloárech říká Lex Hurvínek: "Jedna možnost je prohlásit Hurvínkovy příhody za přístupné až od 12 let, protože na takové programy se povinnost předabování podle zákona nevztahuje, druhá možnost je přesvědčit většinu poslanců, aby příliš rigidní zákon pozměnili, což však nebude jednoduché, protože především poslanci s antiamerickým smýšlením se mylně domnívají, že Spejbl není originální českou ale importovanou americkou postavou, která se ve skutečnosti píše SPABEL.
----------------------
Občasný senátor a občasný poslanec Jiří Hlavatý neuspěl na Trutnovsku v doplňujících senátních volbách, které sám vyvolal tím, že nechtěně získal křeslo v Poslanecké sněmovně a automaticky tak přestal být senátorem. "To jsou pořád nějaké volby a pravidla, hrome, kdo se v tom má ve všem vyznat; úplná totalita!" komentoval svůj politický neúspěch jinak velmi úspěšný podnikatel. "Z té šílené a děsivě nepřehledné politiky raději odcházím, protože situaci, kdy mne napřed voliči zvolí tam, kam nechci, protože to vypadá, že tam chci, a poté mne naopak nezvolí tam, kam opravdu chci, protože se mohlo zdát, že kvůli tomu, co vypadalo, že chci, tam vlastně nechci, nemůže člověk jako já, který má rád úplně jednoduché a obyčejné věci, považovat za nic jiného než za schválnost."
----------------------
Milým překvapením prezidentských voleb bylo téměř 9% hlasů pro nejmladšího kandidáta Marka Hilšera. Navíc tento kandidát překvapivě vyhrál volby v Peru, kde bylo možné hlasovat na českém velvyslanectví v Limě. Marek Hilšer Nedělním miniglosám řekl, že neví, proč zrovna v Peru byl právě on nejúspěšnější - buď jsou Češi mezi potomky Inků natolik mladí duchem, nebo to souvisí s jeho vyjádřením ve volební kampani, že kromě moderní hudby má rád i oPeru. Připustil ale, že jeho peruánské vítězství je dáno jen tím, že ve volbách nekandidoval předseda Svobodných Petr Mach, který je v Peru z neznámých důvodů mimořádně oblíbený, především v oblasti Machu Picchu.
----------------------
Předseda české vlády Andrej Babiš doporučil Miloši Zemanovi, aby se před druhým kolem prezidentské volby zbavil svých spolupracovníků - kancléře Mynáře a poradce Nejedlého. Pražští politologové se zatím dohadují, jakým způsobem by to mělo proběhnout, přičemž zajímavé je, že se názory různí podle toho, jakému pražskému týmu kdo z nich fandí ve fotbale: Zatímco příznivci pražské Dukly navrhují celkem neinvenční zastřelení, sparťané - věrni dávným tradicím - doporučují spíše svržení ze skály, slávisti preferují typicky slovanské přátelské bodnutí otráveným deštníkem a fanoušci Bohemians chtějí uspořádat lidovou show v aréně, kde budou oba pracovníci Hradu předhozeni hladovým klokanům. Kancléř Mynář se ovšem podobným návrhům brání a upozorňuje na to, že tyto snahy jsou nadbytečné, protože již teď je po období hektické volební kampaně celý rozlámaný a v jednom kole, což by snad mohlo jako maximální středověký trest pro úředníky bez bezpečnostní prověrky sadistickým politologům stačit.
----------------------
Prezidentský kandidát Jiří Hynek nebyl se svým výsledkem v první kole prezidentských voleb vůbec spokojený. "Bohužel, 1,23% hlasů opravdu není moc dobrý výsledek," řekl neúspěšný kandidát v rozhovoru Nedělním miniglosám, "ale vyplynulo to tak trochu i z nešikovného lednového termínu prvního kola hlasování. Jsem přesvědčený, že kdyby se volby konaly prvního máje, měl bych mnohem větší šance na úspěch, stejně jako Vilém a Jarmila."

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.