neděle 7. ledna 2018

Nedělní miniglosy č.431

Po dvou svátečních nedělích, kdy bylo, myslím, rozumné se věnovat úplně něčemu jinému než dění v politice a společnosti, dnes opět, poprvé v novém roce, vycházejí tradiční Nedělní miniglosy, možná vůbec nejstarší blogový "nedělník" (aspoň jsem zatím na svých toulkách českým blogovým světem nepotkal nic, co by vycházelo skoro každou neděli už téměř 9 let :-)), ve kterém se pravidelně vracíme k vybraným událostem uplynulého týdne, v tomto speciálním případě tedy dokonce k událostem uplynulých tří týdnů. 
 
 
Jestli jste tedy již včera během tříkrálových čistek nezlikvidovali vánoční výzdobu, sedněte si pohodlně k vánočnímu stromku (nebo si jako dáreček lehněte pod něj) a dejme si společně malou exkurzi do míst, kde se na absurdity okolního světa aspoň jednou týdně zkoušíme dívat s nadhledem, povytaženými koutky úst a bez zvýšeného krevního tlaku. Doporučuje devět z deseti vyhořelých kardiologů! :-)


Český statistický úřad potvrdil, že ani v uplynulém roce nebyla inflace tak velká, aby bylo podle zákona nezbytné valorizovat počet králů na jejich svátek 6. ledna. "Docela se nám ulevilo," oddechla si v rozhovoru pro Nedělní miniglosy nová ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová, "protože situace na českém pracovním trhu je napjatá a máme často problém sehnat i Melichara a Baltazara, natož někoho dalšího." Pozitivní zprávu českých statistiků přijali s ulehčením i v Českém filmovém archivu, kde opečovávají kopii filmu Sedm statečných, protože o statečné je v České republice už delší dobu obzvláštní nouze. Valorizovat by se ale mělo u hasičů, k jejichž třistatřiatřiceti stříbrným stříkačkám stříkajícím přes třistatřiatřicet stříbrných střech by mělo - přes protesty logopedů - do nového roku nejméně osm stříkaček a osm stříbrných střech přibýt.
----------------------
Nejbohatší čeští oligarchové finančně podpořili natočení reprezentativní vánoční pohádky, ve které by bohatí lidé konečně také jednou představovali dobro. "Opravdu bohatí lidé už se na ty tradiční pohádky nemůžou ani podívať!" potvrdil Nedělním miniglosám mluvčí jednoho z hlavních přispěvatelů, kterého ale nechtěl jmenovat kvůli možnému střetu zájmů, protože je právě předsedou české vlády. "Jako kdyby chudáci měli nějaký patent na dobro a boháči jsou naopak vždy ti špatní a hodní výsměchu." Podle zpráv z kuloárů už se pracuje na scénáři inovované Popelky, ve kterém hlavní představitelka nemá tváře umouněné od popela, ale poškrábané od diamantů, do kterých ve volných chvílích mezi hádkami se zlou chudou macechou investuje.
----------------------
Asociace posledních českých tkalců a tkadlen požaduje, aby byla i v jejich oboru zavedena inkluze, takže budou moci ve specifických případech používat zjednodušené osnovy.
----------------------
V centru Pražská křižovatka uspořádali organizátoři zajímavou debatu, které se v rámci prezidentské předvolební kampaně zúčastnily manželky uchazečů o prezidentský úřad. Na schůzku potenciálních prvních dam nedorazila jen manželka současného prezidenta, Ivana Zemanová, která se podobně jako její manžel odmítá do kampaně veřejně zapojit. Jako tomu bylo již několikrát v případě Miloše Zemana, i tentokrát paní Zemanovou nahradil v diskusi hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který potvrdil, že jako první dáma se zaměří hlavně na charitativní projekty a vznik speciální nadace pro podporu obětí veřejnoprávních médií.
----------------------
Protesty, při nichž se saúdskoarabští princové domáhají zrušení úsporných opatření na úkor nadstandardních výhod členů královské rodiny, se přelily i do České republiky, což dělá vrásky všem, kteří chtějí ututlat své dřívější poklesky. Policisté a pro jistotu i tajné služby zatkly za výtržnictví dosud zcela nemluvného prince Bajaju, který po vzoru svých saúdskoarabských kolegů také požadoval plné proplácení poplatků za vodu a elektrickou energii, jinak promluví.
----------------------
Američtí ochránci zvířat jsou nešťastní z toho, že současný americký prezident nemá žádné domácí zvíře, takže není obsazena ani role Prvního psa (kterého měl prezident Obama) ani pozice První kočky (kterou preferovali Clintonovi). Protože Donald Trump nemá ani rybičky v akváriu, aby mohla být ustanovena aspoň První závojnatka, ochránci zvířat ještě pořád doufají, že Trumpova domácnost není zcela aseptická, takže po náležitém pátrání v prezidentském lůžku bude možné jmenovat alespoň Prvního roztoče.
----------------------
I česká legislativa se chystá reagovat na výsledky kapmaně "MeeToo". Podle pracovního materiálu, který mají Nedělní miniglosy k dispozici, by se měl souhlas se sexem v budoucnu uzavírat výhradně za přítomnosti notáře, aby ani jedna strana nemohla následně obvinit druhého či některého z dalších účastníků notářsky potvrzeného aktu z neoprávněného nátlaku. "Teď máme spíš obavu, že může narůst počet stížností na ty, kteří náhle a bez zjevného důvodu nebudou chtít notářsky ověřený a razítkem již úředně potvrzený zamýšlený akt naplnit," řekl nám ministr spravedlnosti Pelikán. "Vzhledem k omezenému počtu státních notářů se také dá očekávat výrazný nárůst jejich agendy, ale pokud se naplní odhady našeho ministerstva, mělo by tento nárůst kompenzovat postupné logické ubývání počtu dědických řízení."
----------------------
Podle aktuálních výsledků průzkumu vánočních zvyklostí v České republice letos asi třetina domácností při pečení vánočního cukroví před tradičními vosími hnízdy upřednostnila hnízda čapí.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.