neděle 21. ledna 2018

Nedělní miniglosy č.433

Mlha přede mnou, mlha za mnou, říkávala Popelka, což je v porovnání s námi docela rozdíl, protože my máme za sebou první kolo prezidentské volby a před sebou kolo druhé. Jak se dalo čekat, bystřinu politického dění v tomto intermezzu zaneřádil různý hnus šířící se po informačních cestách moderní doby a já nepřestávám žasnout, kolika lidem stojí za to se na kolportování zjevných nesmyslů a účelové špíny podílet. Inu, jak jsem se kdysi dozvěděl při návštěvě ZOO, hroši nesnášejí, když je jejich voda příliš čistá a aby se v ní cítili dobře a zabydleně, musí si ji napřed náležitě zaneřádit. Kdoví, třeba máme s hrochy v tomto směru společnou část genetické výbavy.
 
Pro redakci Nedělních miniglos je samozřejmě ctí nabídnout svůj obsah jak lidem, tak i případným vážným zájemcům ze strany zvídavých hrochů, nosorožců či gazel. A když to nejsou zájemci vážní, ale veselí, tím lépe! :-) Vítejte u 433. vydání mého tradičního blogového nedělníku.


Předseda české vlády Andrej Babiš nakonec přijal s ulehčením skutečnost, že ho Poslanecká sněmovna vydala ke trestnímu stíhání v kauze neoprávněné dotace pro farmu Čapí hnízdo. Podle toho, co řekl neoficiálně Nedělním miniglosám, si premiér původně špatně vyložil, co takové vydání ve skutečnosti v češtině na rozdíl od slovenštiny znamená, a mylně se domníval, že se z rozhodnutí Sněmovny bude muset vdát, což by mu nejspíš - na rozdíl od jeho neobyčejně tolerantních věrných voličů - jeho manželka neodpustila.
----------------------
Miloš Zeman, který původně avizoval, že se v předvolebním období nezúčastní žádné televizní debaty kandidátů na nového českého prezidenta, po prvním kole volby přijal výzvu Jiřího Drahoše a připustil, že se zúčastní maximálně dvou diskusí, protože větší počet debat by diváky nudil. Když ale zjistil, že jeho protikandidát se dvěma debatami souhlasí, rozhodl se iniciovat rovnou čtyři debaty, aby bylo voličům zřejmé, kdo tady určuje pravidla. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se teď obává, aby Jiří Drahoš výzvu na čtyři debaty nepřijal, protože pak by se nejspíš Miloš Zeman chtěl zúčastnit osmi debat, čímž bychom narazili na nedostatečný počet celoplošných televizních stanic v českém mediálním prostoru a během jediného týdne se nejspíš nepodaří zřídit nové. Některé komerční televize ale nabídly oběma kandidátům časový prostor v nočním vysílání mezi čarodějnicemi, jasnovidci, věštkyněmi a prognosticky orientovanými politology, kam část programu obou kandidátů bezesporu právem patří.
----------------------
Pražský magistrát zavřel kvůli havarijnímu stavu na neurčitou dobu Libeňský most. Konzorcium libeňských advokátů, kteří se teď obtížně dostávají svými luxusními automobily do místa svého bydliště, se proto ujalo obhajoby mostu a pokusí se vyjednat, aby byl doposud stále zavřený most propuštěn na kauci.
----------------------
Většina českých občanů doufá, že si čeští prezidentští kandidáti nevezmou příklad z vystoupení Vladimíra Putina, který se před televizními kamerami v rámci převolební kampaně vykoupal v ledové vodě zamrzlého jezera ve Tverské oblasti. Přes poměrně veký počet prezidentských kandidátů v prvním kole českých voleb mají zdejší lékaři obavu, že procento obětí mezi kandidáty by mohlo být nezanedbatelné, a pokud se u nás z tříkrálové koupele stane podobně jako v Rusku tradice, výrazně to sníží zájem o prezidentský úřad do budoucna, takže bude třeba - stejně jako pro pozici předsedy vlády nebo pražského primátora - hledat dostatečně otužilé kandidáty v zahraničí. Na druhou stranu by to ale mohlo být univerzální vysvětlení pro případ, kdy se po volbách ukáže, že nový prezident myšlenkově zamrzl v minulosti.
----------------------
Po dlouhých a náročných rozhovorech se Severní a Jižní Korea rozhodly, že zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu se zúčastní 22 severokorejských sportovců a 230 severokorejských roztleskávaček. "Někteří lidé si myslí, že je to podivný nepoměr, ale vyplývá to ze skutečnosti, že podle našeho názoru se ve světě v porovnání s naší krásnou zemí docela dost sportuje, ale velmi málo tleská," řekl Nedělním miniglosám šéf severokorejské olympijské mise. "Domníváme se, že právě v roztleskávání máme opravdu co nabídnout, nejspíš mnohem víc než v ženském ledním hokeji, ve kterém vytvoříme spolu s Jihokorejkami společný korejský olympijský tým. Aspoň podle televizních přenosů z oficiálních akcí v různých tzv. rozvinutých zemích soudíme, že nadšenému tleskání se mimo území KLDR nevěnuje dostatečná pozornost a svět za Severní Koreou zaostává v technické hodnotě, uměleckém dojmu i v upřímnosti nadšení." Proti chystaným životu nebezpečným tleskacím orgiím mezitím ostře vystoupili jihokorejští moli, kteří se nejspíš chystají napadnout tradiční lidové oděvy roztleskávaček, což by mohlo vést až k ohrožení olympijské mravnosti a další vlně svateb severokorejských představitelů s roztleskávačkami.
----------------------
Oficiální analýza DNA s konečnou platností potvrdila, že v češtině často používané ustálené rčení není pravdivé, protože přání není biologickým otcem myšlenky. Zklamaní genetici v rozhovoru pro Nedělní miniglosy uvedli, že je to velká škoda, protože přání jako neutrum by bylo jako otec ideální především pro radikálně feministické myšlenky, pro něž se teď skutečný otec bude hledat jen těžko.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.