neděle 18. června 2017

Nedělní miniglosy č.407

Čím víc se blížíme astronomickému létu, tím víc jsem myšlenkami úplně jinde než u české a světové politiky. Ale protože nemám jak efektivně ovlivnit běh věcí, na kterých mi nejvíc záleží, beru z nouze zavděk aspoň možností přidat další, dnes už čtyřstý sedmý korálek do bohatého náhrdelníku Nedělních miniglos.

Nedávno jsme společně oslavili vydání jubilejního 400. čísla tohoto svérázného týdeníku speciálním výběrem 60 nejlepších glos z poslední stovky čísel. I dnes - jako každou neděli - se společně vrátíme s notnou dávkou nadhledu k vybraným událostem uplynulého týdne. Žáky a studenty však upozorňuji, že využití Nedělních miniglos pro předprázdninové referáty z politického a společenského dění v České republice i ve světě je možné výhradně na vlastní nebezpečí a redakce odmítá odpovědnost za všechny těsně před koncem školního roku obdržené pětky a snížené známky z chování. Ale - mezi námi - stejně mě pořád moc těší, že si mé glosy i po více než osmi letech od jejich prvního vydání chodíte sem na blog číst :-).

Hradní mluvčí Ovčáček popřel, že by všechny dárky, které vezl český prezident na audienci k anglické královně, byly nakoupené na e-shopech slevových portálů. "I když ho od toho někteří poradci zrazovali, kromě hodnotných výrobků dovedných českých rukou s sebou vezl pan prezident do Londýna i vlastnoručně podepsanou sbírku svých nejlepších bonmotů o Windsorech v originálním českém argotu," potvrdil mluvčí Nedělním miniglosám. Toto oficiální stanovisko Hradu dobře souzní s neoficiální informací NMg, že Alžběta II. nakonec tento navýsost osobní dárek vůbec nedostala, protože ho prezident s sebou sice přivezl, ale při čekání na audienci se do své sbírky začetl a už se od ní nedokázal odloučit.
----------------------
Předseda Senátu Milan Štěch byl podle odhadu redakce Nedělních miniglos v sociální demokracii pověřen zcela speciálním úkolem - aby získal v podzimních volbách co nejlepší volební výsledek ve vlivném segmentu masochistických živnostníků.
----------------------
Podle nové koncepce revitalizovaného pantheonu Národního muzea by se v něm již neměli objevit např. Julius Fučík nebo Fráňa Šrámek a naopak vrátit by se měl např. císař František Josef I. s manželkou Sisi. Proti změnám osvědčené koncepce Zdeňka Nejedlého protestují především čeští komunisté spolu s potomky Jena Ratkina. Podle opakovaně doručovaných anonymních výhrůžek by si management Národního muzea měl dávat dobrý pozor, když půjde kolem Holešovického výstaviště nebo bude míjet nějaký vltavský Splav.
----------------------
Auditorská společnost David Copperfield Ltd., pracující mimo jiné pro společnost Agrofert, potvrdila úžasnou informaci, která již delší dobu koluje v esoterických kruzích: "Ano, ověřili jsme, že na rozdíl od běžných kuřat, které mají maximálně 4 čtvrtky, se dá z každého pravého Vodňanského kuřete udělat podle potřeby o 2-3 čtvrtky víc," potvrdil nám majitel spoečnosti během přestávky svého vystoupení na Velké čínské zdi. "A to, mezi námi," dodal ještě mimo zápis, než zmizel, "ani nemluvím o pondělcích!"
----------------------
Do ČSSD by se podle vlastních slov chtěl vrátit její dřívější předseda a český premiér Jiří Paroubek, když se ukázalo, že jeho strana LEV21 je neživotaschopný projekt, který neobživl dokonce ani pod jeho geniálním manažerským vedením. Představitelé sociální demokracie z jeho úmyslu moc nadšeni nejsou a nevylučují, že proti jeho vstupu zasáhnou podle stranických stanov, protože Jiří Paroubek zjevně několikrát kandidoval ve volbách s cílem odejmout ČSSD co nejvíc hlasů. Sám Jiří Paroubek se vyjádřil v tom smyslu, že pokud ani tentokrát v ČSSD neuspěje, osobně vbrzku odstartuje nový politický projekt, který by mohl na rozdíl od přece jen v posledních staletích od středoevropské oblasti dost odtrženého LVA mnohem lépe oslovit i české vlastence prosazující hodnoty vycházející z typicky českého prostředí. Kvalitnímu přizpůsobení českým podmínkám ostatně napovídá i název připravovaného nového politického subjektu - BRAV21.
----------------------
Bohuslav Sobotka definitivně odstoupil z funkce předsedy České strany sociálně demokratické, a zůstává tak již pouze českým premiérem. V roli stranického šéfa ho nahradil úřadující první místopředseda Milan Chovanec a aby byla situace ještě přehlednější, volebním lídrem ČSSD se stal pro změnu Lubomír Zaorálek. I když uvedené trojjediné uspořádání by se podle názoru NMg lépe hodilo pro nějakou křesťanskou stranu, obrozená sociální demokracie ho díky novému přívalu energie využila k dosud nejneuvěřitelnějšímu politickému slibu - totiž že se zasadí o dosažení průměrného platu 40 000 Kč. Zatímco ostatní politické subjekty považují zmíněnou informaci za ryzí populismus, Nedělní miniglosy ji neberou vůbec na lehkou váhu, protože mají k dispozici důvěrný e-mail, ve kterém dává vedení strany svým finančním expertům za úkol spočítat, kolik je třeba přidat politikům a státním úředníkům, aby to vyšlo.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.