neděle 4. června 2017

Nedělní miniglosy č.405

Nedávno jsme společně oslavili vydání jubilejního 400. čísla tohoto svérázného týdeníku speciálním výběrem 60 nejlepších glos z poslední stovky čísel. Dnes už popáté nakukujeme do páté stovky vydání Nedělních miniglos, ve kterých se každou neděli společně vracíme s notnou dávkou nadhledu k vybraným událostem uplynulého týdne. Které události to budou tentokrát? Mohu napovědět jedině to, že se už v dnešním obsahu nebudeme vracet k výročí atentátu na Reinharda Heydricha, protože tomu jsem věnoval speciální - a pro mne překvapivě čtenáři neobyčejně dobře přijatý článek U Heydrichů v koupelně, který jsem publikoval předevčírem a který je založený na mé osobní dávné zkušenosti.

P.S.: Upozornění pro žáky a studenty: Využití Nedělních miniglos pro referáty z politického a společenského dění v České republice i ve světě je možné výhradně na vlastní riziko, redakce propříště odmítá odpovědnost za všechny obdržené pětky a snížené známky z chování. Ale - mezi námi - stejně mě pořád moc těší, že si mé glosy i po více než osmi letech od jejich prvního vydání chodíte sem na blog číst :-).

Hradní mluvčí potvrdil, že Hradu ani České policii nevznikla žádná větší finanční škoda v souvislosti s havárií speciálního sportovního automobilu BMW i8, v němž se projížděl za dosud nevyjasněných okolností zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš. "Naopak, dá se říct, že tím, že jsme mu netradiční projížďku umožnili, jsme možná ušetřili českému státu nemalé prostředky, protože pan Kruliš si původně přál proletět se ve stíhačce Grippen."
----------------------
Podle výkladu Ministerstva dopravy, vzhledem ke startu účinnosti zákona znemožňujícího kouření na zastávkách městské hromadné dopravy už nebude možné na zastávkách na znamení a v jejich bezprostřední blízkosti dávat znamení kouřovými signály.
----------------------
Při volbě nového šéfa České fotbalové asociace se nepodařilo ani jednomu z kandidátů získat potřebný počet hlasů v základní hrací době. Rozhodovat proto bude prodloužení a v případě nutnosti pokutové kopy.
----------------------
Americký prezident Donald Trump vypověděl pařížskou dohodu o ochraně klimatu, přičemž odmítl vyslyšet své politické partnery, dceru Ivanku i delegaci rozčilených arktických ledních medvědů. Podle dobře informovaných zdrojů z okruhu prezidentových poradců se dá počítat s tím, že paličatý Trump bude ochoten tolerovat jakékoli znečištění životního prostředí, které bude mít pozitivní dopad na zaměstnanost v USA a zachová Bílý dům a jeho bílé voliče aspoň trochu bílé.
----------------------
Ministerstvo vnitra posuzuje žádost Hnutí ANO, aby se v zájmu lepší srozumitelnosti hnutí mezi občany mohlo na Karlovarsku zúčastnit podzimních voleb pod názvem "DA".
----------------------
Odcházející ministryně školství Kateřina Valachová popřela, že připravuje pro mateřské školy povinné přijímačky z matematiky. Podle jejích slov nelze zaměňovat matematiku s obyčejnými počty. "Ano, cílově chceme, aby děti vstupující do mateřských škol už měly základní početní dovednosti, ale opravdu půjde jen o sčítání, odčítání a základní porozumění procentům v průzkumech volebních preferencí," potvrdila Nedělním miniglosám paní ministryně. "Nechceme děti přetěžovat, proto jsme po konzultaci s předními českými ortopedy upustili od původního záměru požadovat i znalost zlomků. Místo nich ale budeme chtít, aby děti zvládly hodiny, dny v týdnu a především měsíce, které jsou ve společnosti založené na neustálém plánování a vyhodnocování naprosto stěžejní dovedností." Následně nám paní ministryně znovu potvrdila, že ze svého ministerského postu odejde podle původního plánu ke konci května, jen co v červnu nebo červenci prosadí ve Sněmovně kariérní řád pro učitele.
----------------------
Do sněmovny míří nový zákon, podle kterého by od příštího roku mělo být v hospodách, restauracích, kavárnách a barech s výjimkou otevřených zahrádek zcela zakázáno nadávání na poměry. Do doby, než bude nový zákon přijat, by mělo být i nadále možné nadávat alespoň ve stavebně oddělených místnostech s náležitou ventilací a rušičkami zvuku, ale Nedělní miniglosy jsou po zkušenostech z minulosti skeptické a počítají s tím, že budou muset svá vydání redigovat na chodníku před vchodem, i když to může značně obtěžovat obyvatele prostor nad provozovnou, zvlášť budou-li jiného politického smýšlení.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.