neděle 29. května 2016

Nedělní miniglosy č.361

S Nedělními miniglosami se teď na dvě neděle rozloučíme, protože redakce vyhlašuje dvoutýdenní prázdninovou přestávku. Červen je totiž můj oblíbený čas na vyjížďku po vlastech českých a moravských, takže příští neděli jedu na týden do Jeseníků, tentokrát pro změnu do Loučné nad Desnou. Věřím, že se podaří cestou po kopcích Hrubého Jeseníku udělat i nějakou zajímavou reportáž, abyste z mé cesty taky něco měli, no a hlavně se budu snažit pořádně fotit. Celé jaro jsem poměrně dost času věnoval prezentaci svých fotek, tak teď to pro změnu chce zase chvilku usilovně pracovat na něčem novém, aby bylo co prezentovat příště. Navíc přiznávám, že mám obrovskou a za poslední "krušně absťákovité" období nastřádanou chuť udělat něco hodně pěkného, co by se třeba líbilo jedné krásné a pro mne zcela nenahraditelné múze natolik, že ji potěší být pro něco takového monopolní inspirací. ÚOHS snad promine! :-)
 
Koaliční strany se pohádaly o to, jestli se ve sněmovně v týdnu schvaloval protikuřácký zákon nebo spíš zákon prokuřácký, a tedy jestli si po jeho překvapivém odmítnutí mohou, musí nebo naopak nesmějí zapálit vítězný doutník.
----------------------
Jak uvedl jeho dosavadní předseda Martin Konvička, o víkendu byl na celostátním sněmu vlastními delegáty úspěšně rozpuštěn Blok proti islámu. Známý český chemik Miroslav Kalousek odhaduje, že pro rozpuštění BPI, který sestával hlavně ze zcela ryzích charakterů bojovníků za českou vlast proti cizákům, nebylo možné použít nic slabšího, než lučavku královskou. "Naštěstí český stát nechal vyrobit na počest 700. výročí narození krále Karla IV. dostatečné množství královské lučavky pro náležité oslavy," řekl Nedělním miniglosám ministr kultury Herman. "Doufáme, že během letošních karlovských oslav nevypijí otrlí čeští pijáci u stánků veškerou lučavku, ale stát ještě bude moct použít zbytek žíraviny pro natočení nové optimistické české filmové komedie Rozpuštěný, vypuštěný a znárodněný."
----------------------
Podle specialistů na nemoci trávicího traktu může být přesun velké kolony americké armády napříč územím České republiky považován i za součást preventivního plošného kolonoskopického vyšetření české společnosti.
----------------------
Potravinářská inspekce v poslední době zjistila řadu případů falšování rybího masa; některé kousky prodávaného rybího filé totiž obsahují víc vody než masa. Pokud se tedy budou prodávat v prodejnách potravin, měly by se podle evropských směrnic správně nazývat ledové kostky s rybí vůní, mohou se ale prodávat i ve většině lékáren pod názvem
Homeopatická treska.
----------------------
Prezident České republiky, věhlasný prognostik a příležitostný právník Miloš Zeman veřejně konstatoval, že by bývalý majitel OKD Zdeněk Bakala měl být bezodkladně uvězněn. Nenáviděný podnikatel - místo aby ho zavřeli, až zčerná - zatím nabírá zdravě hnědou barvu na slunečné straně Modravy, jistě s podlým úmyslem vlísat se do přízně postupně hnědnoucí české společnosti.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)


POSLEDNÍ KVĚTNOVÝ (na červen nabídku vyměníme) ARCHEOLOGICKÝ NÁŠUP PRO BLOGOVÉ JEDLÍKY:

Nejnovější vrstvy:
V básničce Denní menu se doznávám k tomu, jakou stravou jsou naplněny mé běžné dny. Je možné, že na téhle pozoruhodné "kuchyni" jsem už víc než šest let (a kdybych byl úplně upřímný, musel bych ještě pár let přidat) a pořád mi ani náznakem nepřestalo chutnat?
Praktické a snad i trochu úsměvné rady, kterak uklidnit své rozdivočelé sny, najdete v článku Jak se díky blogu zbavit nočních můr.

Novověk:
Loni v srpnu jsem odpovídal na vše, co moje čtenáře zajímalo a na co si troufli se zeptat, v pětidílném projektu Hovory.

Středověk:
Ve středu jsem se poprvé v životě dostal do prostor pražské Invalidovny, kde probíhala v místní mrazírně, eufemisticky nazývané "kaple" a ještě v jedné další místnosti s doposud dobře patrnou ryskou velké povodně z roku 2002 na zdech, čtení v rámci letošního ročníku Noci literatury. Samozřejmě jsem si nemohl nevybavit scény z "blázince" z filmu Amadeus, které se v Invalidovně točily. Bohužel, Maestro Salieri tentokrát nebyl doma, asi je někde na turné. No, aspoň mi ten zážitek připomněl můj starší článek o filmu Amadeus, který považuji za jeden z nejlepších filmů celé historie.

Pravěk:
Jako každý rok právě předělávám svou "sbírku básní" - vyřazuju z ní to, co časem nejvíc vyšeptalo a doplňuji to nejlepší z posledního roku. Stejně tak upravuji i "excerpt", který letos opět využiju k obeslání několika nakladatelství. Ve sbírce ani v excerptu nemůže chybět jedna básnička, které je sice už víc než pět let, ale když jsem si ji před chvilkou přečetl, řekl bych, že docela stejně jsem ji mohl napsat dnes ráno. Hodně upřímné a stále plně platné Doznání.
Poslední dobou trochu upozaďuji úvahy a fejetónky, které byly v začátcích tohoto blogu pokud ne jediným, tedy zcela jistě hlavním místním artiklem. Co tedy si některé úplně zapadlé vlastence, které skoro nikdo nečetl a vůbec nikdo nekomentoval, krátce připomenout? Dnes třeba článek O noční bouřce a převratných vynálezech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.