neděle 22. května 2016

Nedělní miniglosy č.360

Nevím, nevím jestli dnes budou NMg k přílišnému zasmání, protože "ptakopysčí chřipka" od čtvrtka zcela vyřadila z provozu celou mou jednomužnou redakci. Tak uvidíme, snad vás svými dnešními zavirovanými glosami nenakazím; jestli náhodou ano, pak své stížnosti a žádosti o kompenzace můžete napsat přímo na mou osvědčenou adresu pvapenik@centrum.cz, která kupodivu zároveň platí i za adresu na "tiskového mluvku NMg" :-). Tak tedy - všem přeji hodně (nejen) nedělního zdraví a krásný konec víkendu.

Podle nejnovějších amerických výzkumů může hlavičkování u dětí způsobovat demenci. Prezident Miloš Zeman ovšem jako obyčejně prohlásil, že když někdo začne - jako on - s hlavičkováním až ve 27 letech, kdy je mozek už dostatečně vyvinutý, vůbec nic mu nehrozí. Proslýchá se navíc, že český prezident nikdy nehlavičkoval tak jako běžní lidé s fotbalovým míčem, ale jeho hlavičkování se vždy omezovalo výhradně na práci s hlavičkovými papíry.
----------------------
Americký prezident Obama se rozhodl, že před uplynutím svého mandátu stihne být zadobře s celým světem: Po urovnání diplomatických vztahů s dřívějšími úhlavními nepřáteli - Kubou a Íránem - jako první americký prezident dokonce zavítá na oficiální návštěvu Vietnamu a Hirošimy. "Předpokládáme, že tento scénář bude završený přátelskou návštěvou Prahy," řekl nám český ministr zahraničí Zaorálek, "kde se Barack Obama omluví českému národu i za vyřazení našich hokejistů ve čtvrtfinále letošního mistrovství světa."
----------------------
Bohatí čínští návštěvníci výstavy o Karlu IV., která probíhá na Pražském hradě, požadují s plnou vážností přes čínské diplomatické zastoupení, aby byl na výstavě Karel IV. přítomen osobně, aby si s ním mohli udělat selfíčko. Pořadatelům výstavy se po usilovném hledání, srovnatelném s hledáním převtělení dalajlámy, prozatím podařilo zajistit občasnou účast údržbáře Karla Čtvrtého ze Rtyně v Podkrkonoší, kterou by měl doplnit kojenec Antonín Třetí z Pardubic, který - jako syn Karla Třetího - má podle genealogů na účast na výstavě v jistém smyslu také právo.
----------------------
Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová jednoznačně odmítla mediální dezinterpretaci, že by podle jejích neomarxistických záměrů měli mít všichni čeští občané stejný plat. "To je pochopitelně naprostý nesmysl, který by byl zcela proti našim záměrům," řekla paní ministryně Nedělním miniglosám. "Jediné, co chceme, je cílově dosáhnout toho, aby se u nás minimální mzda vyrovnala mzdě průměrné."
----------------------
Státní veterinární správa nařídila stažení několik desítek tisíc konzerv sardinek z Thajska, které obsahovaly vysoce nadlimitní množství kadmia. Sardinky byly z potravinářských skladů převezeny ke zpracování do českých kovohutí.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)


POSLEDNÍ KVĚTNOVÝ ARCHEOLOGICKÝ NÁŠUP PRO BLOGOVÉ JEDLÍKY:

Nejnovější vrstvy:
V básničce Denní menu se doznávám k tomu, jakou stravou jsou naplněny mé běžné dny. Je možné, že na téhle pozoruhodné "kuchyni" jsem už víc než šest let (a kdybych byl úplně upřímný, musel bych ještě pár let přidat) a pořád mi ani náznakem nepřestalo chutnat?
Praktické a snad i trochu úsměvné rady, kterak uklidnit své rozdivočelé sny, najdete v článku Jak se díky blogu zbavit nočních můr.

Novověk:
Loni v srpnu jsem odpovídal na vše, co moje čtenáře zajímalo a na co si troufli se zeptat, v pětidílném projektu Hovory.

Středověk:
Ve středu jsem se poprvé v životě dostal do prostor pražské Invalidovny, kde probíhala v místní mrazírně, eufemisticky nazývané "kaple" a ještě v jedné další místnosti s doposud dobře patrnou ryskou velké povodně z roku 2002 na zdech, čtení v rámci letošního ročníku Noci literatury. Samozřejmě jsem si nemohl nevybavit scény z "blázince" z filmu Amadeus, které se v Invalidovně točily. Bohužel, Maestro Salieri tentokrát nebyl doma, asi je někde na turné. No, aspoň mi ten zážitek připomněl můj starší článek o filmu Amadeus, který považuji za jeden z nejlepších filmů celé historie.

Pravěk:
Jako každý rok právě předělávám svou "sbírku básní" - vyřazuju z ní to, co časem nejvíc vyšeptalo a doplňuji to nejlepší z posledního roku. Stejně tak upravuji i "excerpt", který letos opět využiju k obeslání několika nakladatelství. Ve sbírce ani v excerptu nemůže chybět jedna básnička, které je sice už víc než pět let, ale když jsem si ji před chvilkou přečetl, řekl bych, že docela stejně jsem ji mohl napsat dnes ráno. Hodně upřímné a stále plně platné Doznání.
Poslední dobou trochu upozaďuji úvahy a fejetónky, které byly v začátcích tohoto blogu pokud ne jediným, tedy zcela jistě hlavním místním artiklem. Co tedy si některé úplně zapadlé vlastence, které skoro nikdo nečetl a vůbec nikdo nekomentoval, krátce připomenout? Dnes třeba článek O noční bouřce a převratných vynálezech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.