neděle 28. července 2024

Nedělní miniglosy č.740

 

Upozornění: příští neděli, 4. srpna Nedělní miniglosy nevyjdou. V sobotu budu až hluboko do noci v Chotěšově, protože v tamním klášteře bude probíhat tradiční Večer pro klášter, a protože i neděle bude do značné míry vykolejená, tak náš nedělník tentokrát připravit nestihnu.
 
Minulý týden byl pro mě už běžně pracovní s výjimkou pátku, který jsem strávil na své fotovýstavě POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře (aktuální informace se snažím stále udržovat na speciální informační stránce výstavy), kde jsem měl v průběhu dne tři komentované prohlídky pro ty, kteří nestihli vernisáž o týden dřív. Na rozdíl od příští neděle ovšem tentokrát Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, napsat stíhám, (aspoň při psaní úvodu úvodníku v to doufám :-)). Srdečně vás tedy vítám už u 740. čísla týdeníku se značkou NMg.
 
Od minulého vydání NMg jsem stihl zveřejnit dva články: Prvním byla reportáž Fotostřípky z chotěšovské vernisáže, ve které tentokrát nenajdete ani jednu mou vlastní fotku, protože na vernisáž dorazila víc než stovka návštěvníků, a byl tedy docela frmol (za pořízení fotek a svolení k publikaci děkuji fotografům Tomu Zástěrovi, Zuzaně Terešové a Pavlovi Vidlařovi). Druhým článkem byla ukázka nových příspěvků vzniklých mou originální fotografickou metodou Malování zapadajícím sluncem, které jsem dal vzhledem k podobě výsledku název Okno vesmíru dokořán. Z "předvýstavního" období mohu ještě jednou připomenout vzpomínkový článek O třech babiččiných spartakiádních knihách a vzhledem k tomu, že příští týden končí mezinárodní výstava Abstraction in Photography v čínském Čchung-čchingu, jíž jsem se měl to potěšení zúčastnit spolu s dalšími 23 vybranými fotografy z celého světa, připomenu i článek Jak se píše Vápeník čínsky 
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu 15 let starý text O kouzelné babičce a ovčí písni, ve kterém jsem zavzpomínal na svůj první (a jak se ukázalo, nikoli poslední) výstup na nejvyšší horu řeckého ostrova Lefkada. A nově k tomu pro lepší náladu přidám trochu bláznivou rýmovanou miniaturku z léta 2015 - s názvem Plží serenáda.

Chcete si mou chotěšovskou výstavu prohlédnout v mé přítomnosti nebo si dokonce chcete vyslechnout moje vyprávění o tom, jak jednotlivé vystavené fotky vznikaly? Nejbližší příležitost budete mít v sobotu 3. srpna, kdy bych měl být na výstavě přítomen od 14 do 18 hodin. Já tam tedy budu o dost déle, ale to už se nejspíš interiéry kláštera včetně výstavních sálů pro účastníky kulturní akce Večer pro klášter uzavřou a program dále poběží ve venkovních prostorách. No a v příštím týdnu rovněž zkusím dát zase po nějaké době dohromady aspoň jeden nefotografický článek. Ono je to docela těžké, protože aktuálních fotografických podnětů ze všech stran je tolik, nehledě k tomu, že další - nečekané - přibývají... Aspoň občas mi to pomáhá zaplašit nepěkné stíny od mraků, jejichž tvar i barvu si můžu navíc jen domýšlet, protože tak vysoko bohužel nedohlédnu.
 
Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší vstup do druhé půlky prázdnin a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
V Indii se místní hudební skladatelé rozhodli vytvořit šestidílný cyklus symfonických básní po vzoru Mé vlasti Bedřicha Smetany. Jednotlivé části by se podle předběžného rozvrhu měly jmenovat Tádž Mahal, Ganga, Indíra, Z indických mangrovů a hájů, Ágra a Kailás.
--------------------
Cyklisty na elektrokolech napadl v podhůří Malé Fatry medvěd. Vyšetřování potvrdilo, že medvěd neměl v úmyslu turistům ublížit, jen si nutně potřeboval dobít mobilní telefon.  
 ----------------------
Předseda organizačního výboru pařížské olympiády rozhodně odmítl nařčení ze strany některých diváků slavnostního zahájení her, že cílem části předvedeného programu bylo co nejvíc urazit, znechutit a rozlítit konzervativnější skupiny diváků v centru Paříže i doma u televizních obrazovek: "Mohu všechny diváky i návštěvníky olympiády uklidnit, že v nejdiskutovanější části slavnostního zahájení určitě nešlo o Poslední večeři, ale všechny jídelny a restaurace v olympijské vesnici budou podávat večeře bez komplikací i dál. Za určitý příplatek a po předchozí dohodě jsme schopni zajistit na danou večeři i postavu samotného Ježíše Krista, i když skutečný světec má kalendář vyblokovaný jinými akcemi a zastoupit by ho měl jako obyčejně český zpěvák Kamil Strzi-avka."
 ----------------------
V reakci na informaci o zavedení odborů ve firmě Apple výrazně posílily akcie technologické firmy Samsung.
----------------------
Obézní starosta severoitalského Valdobbiadene se rozhodl setkávat se s občany svého města výhradně při dlouhých rychlých procházkách, při kterých by rád při řešení běžných úředních problémů postupně zhubl několik desítek kilogramů nabraných dlouholetou prací s minimem pohybu. K jeho výzvě se přidali i někteří čeští politici, kteří ovšem předpokládají, že se procházek raději zúčastní ve svých služebních automobilech, aby si při cestě mohli lépe psát poznámky, co české občany skutečně trápí. Zúčastnit by se podle svých slov měl i ministr školství Bek, pokud mu ovšem bude i při takových procházkách umožněno používat služební majáček.
----------------------
Protože nechtějí nadále podporovat nezdravý životní styl, odmítají někteří čeští dopravní policisté rozdávat řidičům tučné pokuty.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

10 komentářů:

  1. Ad #5) Myslím, že starosta Valdobbiadene jen kopíroval císaře Františka Josefa I.
    Blíže viz https://www.stoplusjednicka.cz/starej-prochazka-na-moste

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo kopíroval toho skutečného starého pana Procházku, který dostal od doktora za úkol dělat každý den malé procházky, takže se pak logicky cítil nesmírně unaveně.

      Vymazat
  2. Lezarts
    Představení Večeře Páně , na zahajovacím ceremoniálu OH, asi mělo sloužit k zastrašení sportovců, aby si nestěžovali na malé porce a velké fronty v Olympijské jídelně:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden už jim - nejspíš nedostatkem kyslíku - dočista zmodral :-).

      Vymazat
  3. Na provedení indického cyklu symfonických básní bude ale nutné v orchestru posílit žešťovou sekci, aby vynikly hlasy slonů a pištění fakírů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O vztazích v podobném orchestru byl kdysi natočený film Kamarád do žestě.

      Vymazat
  4. Ježíš má rozhodně potenciál přinést na olympiádu plno nových sportů - třeba rychlochůzi po vodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec není špatný nápad! Už si představuji ten závod na Seině .-).

      Vymazat
  5. Dovedu si představit, že miniglosu s odbory stačilo jen zkopírovat :-) A k tomu majáčku, to je moudré. Na co by případně jinak šplouchalo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, to je hezké, na to si vždycky vzpomenu, až bude nějaká další majáčková aféra :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.