neděle 1. května 2022

Nedělní miniglosy č.636

Duben u mne tentokrát z různých důvodů proletěl jako neřízená střela, tak se přiznám, že jsem docela rád za ten dnešní první máj. To je výhoda všech prvních dnů měsíce, že přinášejí novou naději, tím spíš, když jde o tak výsostný měsíc, jakým je květen. Ale i v počínajících záchvatech alergie mezi rozkvetlými stromy a loukami je dobré mít na paměti, že je neděle, a to - máj - nemáj, kulásec - nekulásec - vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Mimochodem, vydání z minulého týdne přimělo po delší době opět jednou facebook, aby zakročil a doručil mi varování, že porušuji "zásady komunity" a nikdo kromě mne samotného můj příspěvek vidět nesmí, takže je pravděpodobné, že kdosi v Bangladéši nerozuměl správně robotickému překladu Nedělních miniglos do angličtiny, což by bylo mrzuté, nebo mu naopak rozuměl velmi dobře, což by bylo báječné. Pro jistotu tedy přidávám jako úplatek i pozdrav v bengálštině: আপনার দিনটি শুভ হোক  a budu doufat, že mi překladač nepodsunul verzi v jihobangladéšském dialektu, která má ve všech severnějších oblastech vulgární nádech, protože to bych si už na facebooku ani neškrtnul. Ale zpátky do češtiny: Vítejte u celkově už šestistého šestatřicátého vydání tradičního blogového nedělníku, který se už 13 let snaží i náročná období překlenout s nadhledem a - je-li to  v dané situaci vůbec možné - i s nádechem humoru.

V uplynulém týdnu jsem publikoval dva nové články, tentokrát oba "povídací": V prvním, který se jmenuje O třicetileté škole, jsem popsal, jak to vypadá, když se pachatel/učitel vrací po čtvrstoletí na místo svých dřívějších činů, v tomto případě do gymnázia, kde kdysi učil. V druhém naopak místo do hluboké minulosti směřuji do blízké budoucnosti, protože jsem ohlásil, že v nejbližší době už nebudu pouhým fotografem a blogerem, což je v poslední době kdekdo, ale bude ze mne Fotograf, bloger a příležitostný intermezzista. Z minulého období mohu ještě jednou zviditelnit "recenzi" slavného (protože mimo jiné oscarového) jihokorejského filmu Parazit. Dále, když je dnes ten první máj, stojí za to zavzpomínat, jak jsem kdysi jako pionýr málem hrdinně padl v průvodu nadšených pracujících, ozbrojených mávátky: O uškrceném pionýrovi z prvomájového průvodu. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším milým návštěvníkům krásný a láskyplný máj a těším se, že dříve než při dalších Nedělních miniglosách se potkáme už v týdnu u tradičního jednoho nebo dvou "neminiglosových" článků, jejichž téma si zatím ještě vůbec netroufám odhadnout, ale dá se čekat, že si zase po nějaké době ukážeme pár zcela nových (nebo naopak velmi, velmi starých) fotek :-). Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Někteří dynamičtí inovativní výrobci prostředků dentální hygieny zastávají názor, že populární sonické zubní kartáčky budou brzy nahrazeny kartáčky hypersonickými. "Tento další technologický krok je v našem oboru nezbytností," řekl Nedělním miniglosám představitel jedné z firem, které se pokouší žhavou novinku ve svých laboratořích vyvinout. "Velký boom v této oblasti očekáváme hned poté, co se konečně podaří eliminovat prozatím stále přetrvávající devastující dopady sonického třesku na ústní dutinu."
--------------------- 
Velení ruské armády přiznalo po filipojakubské noci ztrátu několika elitních čarodějnic v ukrajinském vzdušném prostoru. Pokud se potvrdí, že ukrajinská protivzdušná obrana není vybavena zastaralými americkými zbraněmi, jak se doposud domnívali ruští zpravodajci, ale podařilo se jí získat nejmodernější protičarodějnické střely z výzbroje španělské inkvizice, komentátoři odhadují, že v nebezpečí nebudou jen běžné ruské čarodějnice, ale možná dokonce i Kostěj, jinak podle ruské propagandy Nesmrtelný.
---------------------- 
Cukrářům celého světa se ulevilo po oznámení, že mandát si ve francouzských prezidentských volbách i pro další období podržel Emanuel Macron, takže se makronky nebudou muset přejmenovávat na lepenky.
----------------------
Vrtulníček Ingenuity pořídil fotografie trosek přistávacího modulu, který loni dopravil na povrch Marsu speciální vozítko Perseverance. "Trosky na povrchu jinak prakticky panenské planety samozřejmě nevypadají na pohled moc hezky," připustil v rozhovoru pro Nedělní miniglosy šéf projektu. "Na druhou stranu v déledobějším výhledu počítáme s tím, že jakmile se život na Marsu dostane na takovou úroveň, aby si tamní civilizace dokázala zavést železné neděle, trosky se při první příležitosti uklidí a odvezou do sběru."
----------------------
České odborové organizace se chtějí v příštích čtyřech letech soustředit na dosažení sedmi a půl hodinové pracovní doby bez krácení výdělku a také na dřívější odchod do penze v případě náročných profesí. Politici napříč politickými stranami vesměs vyjadřují souhlas s uvedenými požadavky, budou-li ovšem politici rovněž zařazeni mezi náročné profese.
----------------------
V americkém státě Washington se nově nesmí marihuaně říkat marihuana, protože toto slovo je příliš svázáno s rasismem a pouze odstraněním tohoto nepřijatelného slova bude možné napravit křivdy napáchané historicky na afroamerické a hispánské komunitě. Marihuaně by se mělo říkat obyčejně konopí, proti čemuž ale naopak protestuje řada uživatelů, protože toto slovo je podle nich příliš svázáno s obyčejnými provazy a pytli a bylo by nesprávné jednu nespravedlnost nahrazovat jinou nespravedlností.
----------------------  
Elon Musk na speciální tiskové konferenci ohlásil svůj záměr v příštích letech investovat několik miliard dolarů do vývoje zcela autonomních prvomájových mávátek. "Fungování autonomních automobilů je prakticky vyřešeno, protože jde o celkem jednoduchý algoritmus, jak má automobil v silničním provozu reagovat na různé situace." uvedl slavný vizionář. "Naproti tomu vývoj algoritmů pro autonomní mávátka je mnohem větší výzvou, protože zásadní otázky - komu mávat, s jakou frekvencí a jak nadšeně a hlavně kdy přestat a začít mávat někomu jinému - to jsou zásadní otázky, se kterými si teď budou lámat hlavu nejlepší programátoři světa.

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Opět velice zajímavé čtení. Pobavily mě ty "makronky" a také marihuana....tedy konopí. Představila jsem si, jak dnešní mládež v parku "hulí" provazy z konopného pytle...Přeji krásné májové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a přání opětuji. Možná i pohádka Obušku z pytle ven by pak měla trochu jiný kontext :-).

      Vymazat
  2. Ad #6) K tažení proti marihuaně se přidala se i církev, neboť český slangový výraz marjánka hanobí panenku Marii. Zatímco BIS k používání názvu CANNA BIS zatím významně mlčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás na jihu si vystačíme se slůvkem "weed", čiliže "plevel" a všichni jsou spokojení. Hlavně teda uživatelé. :-)

      Vymazat
    2. Slyšel jsem, že se ohradila i nejmenovaná matka pluku.

      Vymazat
    3. Je otázkou, jestli je slůvko "weed" rasově korektní, když se do češtiny může překládat jako býlí :-).

      Vymazat
  3. "Dejte mi do ruky mavatko, reknete jak volat "Slava" ja uz si najdu ten spravny smer, a budu mavatva mavat a mavat"...Zda se že algoritmus znsmeho písničkáře by nemel byt oro moderni umelou intekigenci až takovy problém..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Já už si najdu ten správný směr" vypadá sice na poslech jednoduše, ale ve skutečnosti se jedná o dost složitý algoritmus :-).

      Vymazat
  4. Ať se na to koukám z té, či oné strany - ony ty makronky jsou v podstatě lepenky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, to mě nenapadlo, že je tam navzdory proklamacím obou stran určitá blízkost :-).

      Vymazat
  5. Ten Kostěj nesmrtelný se ti povedl, kdes ho prosím tě vyhrabal....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On tam původně vůbec nebyl, ale najednou nějak sám od sebe vyplynul jako případ "superčarodějnice" :-).

      Vymazat
  6. Elon Musk je velký odpůrce cenzury, a tak by jeho mávátka měla mávat všem, jen tu míru nadšení ještě musí zalgoritmizovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jakože i Kostějovi? A skandovat "Ať žije Kostěj!" ? No to snad nééé. To by měl pan Musk ještě zvážit. :-)

      Vymazat
    2. Ano, nikdo nesmí mít pocit, že je diskriminován. All lives (and people) matter :).

      Vymazat
    3. Jsem zvědavý na to, jak budou probíhat testy. Otázkou ovšem je, zda je možné to správné prvomájové nadšení simulovat i jindy než na skutečného prvního máje :-).

      Vymazat
    4. Sloganem "Ať žije Kostěj!" se snad - je-li opravdu nesmrtelný - nedá nic zkazit :-).

      Vymazat
  7. Petře, já si počkám, co napíšeš v příspěvku s č.666 - vzhledem k tomu, jaké má toto číslo pověst, bude to asi něco dábelského? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude, tuším, někdy kolem Vánoc, tak věřím, že pozitivní energie konce roku ďábelské tendence eliminuje :-).

      Vymazat
  8. Dobre by byly take infrasonicke kartacky ovsem pozor na snrtici tin 7Hz...

    OdpovědětVymazat
  9. A jéje, jakmile se řekne zásady komunity, tak mi naskakuje pořádná vyrážka. Snad tě facebook pustí ze svých spárů a už si tě nikdy ani nevšimne!
    Lepenky jsou každopádně výborné :-) (Vida, dvojsmysl. Ale upřímně mě na chuť nikdy zase tolik neuchvátily.) A Kostěj a mávátka taky válí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím mi to tentokrát na facebooku prošlo. Že by bengálské přání krásného dne zabralo :-).

      Vymazat
  10. Lepenky jsou krasny! Marne si lamu hlavu, jak by vypadaly nase Zemanky. Predstavuju si je ale spis jako neco z vajglu a bechera, nez krehke vonave susenky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, malá česká dobrůtka. A návštěvy budeme vítat zemankou a solí :-).

      Vymazat
  11. Lezarts
    Nelze jinak, Makaronky u mě bodují. Mám slabost, pro ty pravé od cukráře! Ovšem volba byla pro menší zlo, jako před 5 lety🙂

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.