neděle 15. května 2022

Nedělní miniglosy č.638

Květen a červen mám moc rád mimo mnoha jiného i proto, že je stále déle vidět. Když jsem včera dostal chuť vyfotit si v Praze pár nočních fotek a zjistil jsem, jak dlouho bych musel na tmu čekat, hned mě podobné chutě přešly. Tak budete muset vzít zavděk místo nočními fotkami z pražských ulic jen dalším vydáním Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", protože u nich - na rozdíl od nočních fotek - nebývá světlo na závadu. I dnes se tedy náš tradiční nedělník, vycházející už déle než 13 let, pokusí probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti, z naší kotlinky i z konkurenčních kotlinek ve zbytku světa.

V uplynulém týdnu jsem publikoval dva nové články. V prvním z nich jsem se už pošesté pokusil nově přeložit vybranou básničku od Christiana Morgensterna, tentokrát to odneslo šestiverší Rýma (Schnupfen). V pátek třináctého jsem pak připojil pár obrázků z výletu za jihomoravským vínem, obrázků pořízených ovšem v Počasí, ve kterém se rozhodně nedá fotit. Z předchozích textů ještě jednou připomenu povídání o knize Jiřího Hájíčka Dešťová hůl, které jsem měl "v blogovém edičním plánu" už skoro rok, a musel jsem si kvůli článku knížku přečíst s odstupem ještě jednou, a vzpomínku na 30 let staré letmé setkání v jižní Francii Na hradě poblíž Avignonu, pro kterou jsem vůbec poprvé využil i dobové deníkové zápisky z útrapami a krásami pětitýdenní cesty poničeného starého sešitu. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším milým návštěvníkům vlídné a láskyplné májové dny a už teď se těším na naše příští setkání, ať už nastane za týden u dalšího vydání Nedělních miniglos nebo už během týdne u tradičního jednoho nebo dvou "neminiglosových" článků. Jejich téma sice ještě není jasné, ale třeba se v nich nějak odrazí i mé včerejší překvapivé ranní setkání se vzácným dudkem chocholatým přímo v mém dobřichovickém obýváku :-). Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Generál Pavel oznámil, že je připraven vzdát se své prezidentské kandidatury, kterou ještě ani neohlásil. V reakci na tento krok oznámilo několik českých občanů, že je připraveno vzdát se i své kandidatury, která je ještě ani nenapadla.
--------------------- 
Po více než dvou letech zcela nulového počtu případů se ve čtvrtek objevilo v Severní Koreji prvních 296 810 lidí nakažených nemocí covid-19.
---------------------- 
Slovensko chce vyškolit skoro 200 tisíc seniorů v informačních a komunikačních technologiích a úspěšným absolventům kurzů je připraveno rozdat tablety zdarma, přičemž náklady se chystá uhradit ze státního rozpočtu. Slovenští distributoři léčiv toto rozhodnutí kritizují jako polovičaté a požadují, aby kromě tablet byly seniorům rozdávány zdarma i injekce a čípky.
----------------------
Nejvyšší velení české armády a vrcholní čeští politici jsou překvapeni, že - jak ukazuje ukrajinský příklad - je možné se okupaci silnějšího souseda aktivně bránit a postavit se jí na odpor. "Vždycky jsme si mysleli, že jedinou možnou reakcí špiček státu na okupaci je sedět s hlavami v dlaních, v duchu si připravovat text ostré rezoluce a trpělivě čekat na zatčení," řekl Nedělním miniglosám jeden z armádních historiků. Zaskočena odlišným průběhem ukrajinské operace ve srovnání s invazí do Československa v roce 1968 je zjevně i kremelská reprezentace, která podle neoficiálních informací NMg již po Dubčekově vzoru měla pro ukrajinského prezidenta Zelenského připravené prestižní místo velvyslance v Turecku.
----------------------
Podle výsledků rozsáhlého průzkumu preferuje drtivá většina občanů Německa přepravu autem; až daleko za ní skončila ve výsledcích přeprava na kole, pěšky, vlakem, autobusem či tramvají. Se zdražujícími se pohonnými hmotami roste ovšem počet respondentů, kteří před vlastním dávají přednost cizímu autu, což ti konzervativnější respondenti prozatím většinou řeší spolujízdou.
----------------------
Sovětský maršál Koněv už podle pražských radních nebude čestným občanem Prahy, jimž byl od června 1945, protože nedodal v příslušném termínu čestné prohlášení, že i téměř půlstoletí po své smrti zůstává i nadále čestný.
----------------------
Premiér Petr Fiala vyznamenal svého mluvčího Václava Smolku medailí Karla Kramáře za to, že odvážně doprovázel premiéra na jeho březnové cestě do ostřelovaného Kyjeva. Zároveň mu předseda vlády udělil ostrou důtku za to, že ho jako mediální expert včas nevaroval, jak negativní reakce může takový hloupý krok vyvolat. Prezidentská kancelář tentokrát zmíněné ocenění nekomentovala, protože se mluvčí Ovčáček, když se o vyznamenání svého profesního kolegy dozvěděl, opět opil.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Ad #5) Off šem někteří respondenti průzkumníky převezli, neboť neuvedli, že se přepravují přívozem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autem na jeden břeh, pak přívozem a z druhého břehu druhým autem.

      Vymazat
  2. Jo, Kim si umí počkat. Bylo jasný, že v předchozích dvou letech nakažencem nikoho neohromí, zato teď covid všichni chtějí a už není nikde k mání. Na dudka v obýváku se těším, spal jako dudek na gauči?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak, lítal sem a tam po místnosti jako splašenec. Místo toho aby se v klidu posadil a byl rád, že mě vidí :-).

      Vymazat
  3. Jizda na koni ovšem ze statistiky kupodivu vypadla, ačkoli koni vvsoukromych chovech rapidne pribylo...

    OdpovědětVymazat
  4. Ad 2) Dnes už je to přes 820 tisíc a Korea se během pár dnů posunula z 229 příčky na krásné 72 místo. Místní televize radí kloktat slanou vodu a pít vrbový čaj, myslím, že skokan covidové pandemie zdaleka nedoskákal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ještěže té slané vody je celkem dostatek...

      Vymazat
  5. Tak to se povedlo :-)
    Jinak nevím, co ti ptáci tento víkend blbnou, syn zrovna před chvílí povídal, jak dnes vletěl do uprchlického centra holub.

    OdpovědětVymazat
  6. Toho dudka se teď všichni nemůžeme dočkat :-)
    A miniglosy opět válí. Severní Korea asi nejvíc ze všech, ovšem výlet do vojenské historie byl také velmi poučný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlím, jestli mám vůbec k dudkovi ještě co dodat :-). No jo, Severní Korea, tam musí být vždycky v něčem nejlepší.

      Vymazat
  7. Od srpna 2021 nekoukám vůbec na televizi a jen sleduji tvé miniglosy a jsem neustále v obraze.A navíc, má to vedlejší, dobré účinky: nezatěžují mne reklamy na bůhvíco.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, mohl bych vám sem občas nějakou reklamu šoupnout, abyste nevyšli ze cviku :-).

      Vymazat
    2. Prosím, ať to není na jídlo, abych nepřibrala. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Díky, i bez novin jsem opět v karikatuře domácího i světového dění. A mohu se od plic zasmát. Jste těžká konkurence profi.informačním zdrojům👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím jsou zprávy ve své podstatě absurdnější, tím méně je musí Nedělní miniglosy upravovat pro publikaci. A úplně nejlepší jsou zprávy, které se nemusí upravovat ani trochu :-).

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Ano, to je přesně příklad zprávy, kterou můžou Nedělní miniglosy jen převzít z agentury :-).

      Vymazat
  10. Já teda nevím, ale generál, co vzdá bitvu, kterou ještě ani nevyhlásil, asi není tak úplně na svém místě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy nevím, ale řekl bych, že nejlepší bitvy jsou právě ty, co se neodehrají :-).

      Vymazat
  11. Fiala asi tím oceněním chtěl připomenout svou vlastní cestu, už to ale ztratilo na působivosti, když výlety s mapou a selfie tam podnikl kdejaký trouba, třeba Vystrčil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, souhlasím, může to být i celkem chytrý způsob, jak připomenout význam vlastní cesty. Já si třeba myslím, že na působivosti to neztratilo, protože - přece jenom - byl to tehdy první podobný pokus a za mnohem problematičtější situace. Já to i zpětně hodnotím kladně.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.