neděle 24. dubna 2022

Nedělní miniglosy č.635

Nejsem zrovna moc společenský člověk a jen opravdu málokdy se mi stane, že se v období mezi dvěma vydáními Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", odehraje tolik událostí, jako tomu bylo tentokrát. Vím, nahrávala tomu skutečnost, že Nedělní miniglosy měly velikonoční přestávku. Ale zatímco Velikonoce u mě proběhly tradičně nespolečensky a (jak uvidíte i v následujícím "odstavci s odkazy") využil jsem je spíš k osamoceným fotoprocházkám, tento víkend byl (na mne) společenský opravdu netypicky, protože v pátek se odehrálo covidem několikrát odložené "silvestrovské setkání" s několika mými dlouholetými přáteli (není nad to slavit silvestra místo týden po Vánocích týden po Velikonocích :-)) a včera v Plzni navazovalo velké setkání absolventů Gymnázia Františka Křižíka, kde jsem kdysi dávno čtyři roky učil a - snad se moje další zaměstnání včetně toho současného neurazí - dodnes to považuji za své pracovně nejšťastnější a nejpřínosnější období. Gymnázium si letos připomíná 30 let své existence, takže jsem měl možnost se potkat a popovídat si s desítkami svých dávných studentek a studentů, s nimiž jsem se často skoro čtvrtstoletí neviděl, a obdivovat, jaké se z nich staly osobnosti. Ale teď už je zase běžná neděle, již jako obyčejně využijeme k vydání (celkově už šestistého pětatřicátého) tradičního blogového nedělníku, který se už 13 let snaží i náročná období překlenout s nadhledem a - je-li to  v dané situaci vůbec možné - i s nádechem humoru.

V době od zatím posledního vydání NMg jsem publikoval čtyři nové články: V prvním jsem popsal, čím mě zaujal výborný jihokorejský film Parazit (z roku 2019). Pak jsem učinil pokus přimět se v ulicích Prahy i k focení lidí, což je téma, kterému se většinou vyhýbám, jak příslovečný čert kříži; jak jsem byl úspěšný, můžete posoudit v článku Jak se skamarádit s tarantulí aneb Velikonoční fotografický protiúkol. Ve třetím článku s názvem Odprosíme jednou globální oteplování? jsem se zamyslel nad tím, jaké perspektivní zdroje energie máme vlastně aktuálně k dispozici. A čtvrtý článek ukázal tři záběry Prahy, která je našim očím běžně neviditelná: Třikrát neviditelná Praha. Z předešlého období se mohu ještě jednou zmínit třeba o fotočlánku Deset minut v kouzelné zahradě nebo o reportáži, ve které mě náhoda zavedla až do veřejnosti běžně nepřístupných míst úžasné Strahovské knihovny: Příběh staré knihy aneb Z knihobudky až na Petřín. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším milým návštěvníkům další krásné aprílové dny a těším se, že dříve než při dalších (pozor, už květnových, čas letí doslova tryskem) Nedělních miniglosách se potkáme už v týdnu u jednoho nebo dvou "neminiglosových" článků, jejichž téma si zatím ještě vůbec netroufám odhadnout, takže to bude překvapení i pro mne :-). Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Po úspěšném zatčení provokatéra s modrožlutými teniskami ruské bezpečnostní síly rozehnaly v Moskvě aprílovou duhu, která si rovněž dovolila obsahovat žlutou i modrou barvu.
---------------------- 
Poté, co se kvůli výsledkům loňských voleb dostali komunisté mimo Sněmovnu, vyzvala KSČM své odstupující poslance, aby polovinu svého odchodného věnovali dobrovolně do rozpočtu strany. Nová předsedkyně strany Kateřina Konečná, která byla iniciátorskou původního apelu, nyní musela překvapeně konstatovat, že žádný z patnácti komunistických exposlanců výzvu nevyslyšel a všichni si vyplacené peníze ponechali pro sebe. Bývalý předseda strany Vojtěch Filip k tomu Nedělním miniglosám pobouřeně řekl, že k dobrým komunistickým mravům vždy patřilo obírat především skutečné nebo domnělé nepřátele strany, takže výzvu považuje za politováníhodný projev nepřípustného stranického kanibalismu.
--------------------- 
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek informoval prezidentův poradní sbor mimo jiné o výsledcích první vlny projektu Milostivé léto. Podle Blažkova hutného manažerského shrnutí Milostivé léto pomohlo části dlužníků zbavit se exekucí, ale nepomohlo České republice zbavit se narůstajícího státního dluhu, protože bohužel nikdo z našich hlavních věřitelů se do projektu nepřihlásil. 
----------------------
Rusko protestovalo proti tomu, aby Česká republika exportovala na Ukrajinu starší sovětské zbraně bez výslovného ruského souhlasu. Právníci českého ministerstva zahraničí namítají, že žádná taková povinnost nechat si posvětit vývoz ruskou stranou nikdy neexistovala, kdyby existovala, nemohla by se týkat exportu sovětských zbraní do bývalých sovětských zemí, kdyby to přesto Rusko chtělo rozporovat, Česká republika si zajistí výslovný souhlas Ukrajiny jako jedné z regulérních postsovětských zemí, a kdyby ani to Rusku nestačilo, česká strana bude zásilku považovat za vrácenou Ukrajině kvůli oprávněné reklamaci.
----------------------
Ve školách by měla být podle plánu ministerstva školství zrušena výuka druhého cizího jazyka. Jak Nedělním miniglosám řekl ministr školství Petr Gazdík, hodinová dotace na jazyky krácena nebude, ale v ušetřeném čase se budou školáci učit efektivně pracovat s google překladačem.
----------------------
Podle rozhodnutí čínské vlády vyroste z bezpečnostních důvodů pro jistotu i kolem všech českých restaurací Shanghai plot, který tak odřízne Shanghai kompletně od zbytku světa, aby se odsud nemohla šířit koronavirová nákaza. "Praha nám poskytla v některých ohledech vynikající inspiraci, jak pokračovat v politice nulové tolerance vůči covidu a jak dál postupovat v ochraně před dalším komunitním přenosem," řekl nám zástupce čínské ambasády. Obzvlášť jasně se tato pražská inspirace projevila v našem novém mezinárodním antivirovém programu s názvem "My Šanghaj nedáme, radši ji zbouráme!"
----------------------  
Nedělní miniglosy zaznamenaly v internetovém prostředí převratnou a ještě nedávno zcela nepředstavitelnou událost: Poprvé v historii českého internetu vyhodnotily v aktuální nepříznivé mezinárodně-politické situaci (zejména ve východní Evropě) hlídací algoritmy slovo TRUS kvůli jeho stavbě jako potenciálně společensky nebezpečnější než všechny jeho vulgárnější ekvivalenty.

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

15 komentářů:

  1. Ad #7) Teď abych se bál napsat si do Polska o jahody. Neboť i TRUSkawka zajisté uvízne v osidlech hlídacích algoritmů.
    A jak mají ostravští oceláři nazývat sTRUSku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jednoduché, tavby se teď budou muset do odvolání obejít bez strusky :-).

      Vymazat
    2. V angličtině slovo truss (s dvěma "s") označuje příhradové konstrukce (trojúhelníkové sítě využívaná u jednoho typu mostů a jeřábů), pokud ale hlídací algoritmy reagují jen na skupinu 4 znaků, mají také smůlu.
      Ovšem takový algoritmus je úplné nic proti akci "nahlašování není práskačství".
      Jak někdo vtipně poznamenal, možná se dožijeme udělování cen Karla Čurdy.

      Vymazat
    3. Myslím, že hlídací algoritmy reagují jen na tři písmena.

      Vymazat
    4. Petře, pokud reagují jen na tři písmena, může "trust" dál pokojně dýchat. :-)

      Vymazat
  2. No...on i vnitrostranicky kanibalismus ma svou dlouhou tradici, takovy Rudolf Slansky ny mohl vypravet, kdyby ovsem ony kanibalske hody prezil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ten byl podáván doslova ve vlastní šťávě. Ale to šlo o život, ne o peníze :-).

      Vymazat
  3. Ze svého krátkého působení ve fakultní disciplinární komisi jsem si odnesla víc tipů na práci s Google překladačem, než kolik jsem jí kdy dostala mezi studenty. Vřele doporučuju všem, kdo by se chtěli naučit efektivně plagovat - tipy spolukomisařů jsou k nedocenění a jistě by mohly značně obohatit i budoucí výuku na základních školách :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tomhle dosud neoraném poli se jistě uplatní řada odborníků, díky za tip :-).

      Vymazat
  4. Doufejme, ze starou sovetskou techniku nebudeme dodavat pres Ceskou postu - nerada bych si jako obvykle vyzvedla v balicku pro souseda se stejnym jmenem nevybuchlou munici...

    OdpovědětVymazat
  5. Učit se efektivně pracovat s Google překladačem je jistě chvályhodné. Ovšem ministr školství by si měl uvědomit, že Google překladač (ač je na tom o poznání lépe než FB překladač) překládá nedbale, vynechává nebo přidává slovíčka a komolí smysl vět. To já obvykle pouze přehazuju pořadí slov ve větě, zaměňuju výslovnost "v" a "w" a snažím se nevynechat při vyslovování žádné napsané písmenko. ;-)

    I na google images už jsem viděla duhu bez modré a žluté. Tomu se říká diskriminace.

    Miniglosy nemůžou čekat od Milostivého léta nějaké zázraky, když je pořád ještě jaro. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V soutěži o nedbalejší překlad už jsem Google překladač mnohokrát porazil na hlavu (on head) :-).

      Vymazat
  6. Tak už fakt nevím, Googlem mi sem psát nejde... Naďa

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.