neděle 3. dubna 2022

Nedělní miniglosy č.633

Jaro se vrátilo do ilegality. Minulý týden jsem si pochvaloval, že jsem vyrazil na vycházku centrem Prahy v tričku s krátkým rukávem, a při podobné vycházce o týden později jsem na to raději ani nevzpomínal, protože mi byla zima i v huňatém svetru a bundě. A když jsem viděl pražské půlmaratónské běžce, jak startovali do "jarního" mrazivého větru, byl jsem opravdu rád, že moje maratónská "kariéra" se - mimochodem, právě před kulatými deseti lety - dávno uzavřela. Ale ať je horko nebo mráz, je každopádně neděle a ta s sebou už déle než 13 let pravidelně přináší Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Jsem moc rád, že vás můžu přivítat u prvního letošního dubnového čísla (a celkově už šestistého třiatřicátého) tradičního blogového nedělníku, který se snaží i náročná období překlenout s nadhledem a - je-li to vůbec možné - i s nádechem humoru.

Jak jsem předesílal v úvodníku k minulému vydání, tento týden jsem publikoval jen jeden nový blogový článek, který byl ovšem tématem tak "výživný", že jsem nechtěl pozornost ctěných čtenářů rozptylovat ničím dalším: Šlo o reportáž Příběh staré knihy aneb Z knihobudky až na Petřín, která názorně předvedla, jak náhoda dokáže ovlivnit naše kroky a připravit nám zajímavé zážitky, které jsme si dříve nedokázali představit - v mém případě úžasnou návštěvu slavné Strahovské knihovny. Z minulého týdne ještě jednou připomenu hodně barevný fotočlánek Večer u Trojského mostu s obrázky moc povedené moderní architektury, a z předchozího období i mírně kafkovský příběh O průšvihu s vlaječkou, ve kterém jsem se ubránil zatčení "pro ústrojovou nekázeň" (je vidět, že na oblečení jsem si nikdy nepotrpěl :-)). V našem tradičním archivním okénku se tentokrát vrátím 11 let nazpět do jara roku 2011, kdy jsem na blogu - v záchvatu zcela soukromých obav, plynoucích z tehdejšího velkého japonského zemětřesení - publikoval básničku Svět je jen velká osika. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
  
I když to tak nevypadalo, v minulém týdnu jsem měl oficiálně dovolenou, kterou jsem ovšem z určitých důvodů celou musel strávit normálně v práci. Když to dobře dopadne, tento (anebo ten další) týden by to mělo být přesně obráceně, uvidíme. Zatím pevně věřím, že napohled neřešitelná situace na Ukrajině se bude přece jen postupně měnit k lepšímu, i když zdaleka ne všude. Ale co už nám zbývá, než být spokojeni s každým drobným vylepšením, jde-li o lidské zdraví a životy. S vámi se všemi se těším opět na shledanou nejpozději příští neděli u dalšího čísla Nedělních miniglos, posledního vydání před velikonoční přestávkou, ale věřím, že se uvidíme už dřív, protože příští týden by měly vyjít v týdnu opět dva články. Jaké? To bude překvapení. Pro vás a - aspoň zatím - i pro mne :-).
 
 
Evropské země přemýšlejí, jak co nejefektivněji nahradit ohrožené dodávky ruského plynu. "Nemáme zatím úplně dořešené všechny hospodářské dopady, ale postupujeme podle stanovených priorit a na některých základních bodech už jsme se shodli," řekl Nedělním miniglosám zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. "Kupříkladu jsme už dali doporučení na sériovou výrobu jaderných mikroreaktůrků pro použití v zapalovačích. 
--------------------- 
Novou várku protiruských sankcí přijala Evropská Unie ve spolupráci s USA: Kvůli problémům ukrajinské protivzdušné obrany bylo orchestrům zakázáno veřejně uvádět populární Let čmeláka od ruského hudebního skladatele Nikolaje Rimského-Korsakova  a kvůli obecnému nedostatku odborného zdravotnického personálu nesmí ve hrách dalšího prominentního Rusa Antona Pavloviče Čechova vystupovat více než jedna sestra. 
---------------------- 
Celkový počet nakažených covidem podle statistiků již v tichosti překonal počet obyvatel zeměkoule, když pozitivní test na covid nahlásilo i několik mimozemšťanů z oblasti Bermudského trojúhelníku a někteří lidé, kteří prý doposud o covidu nic neslyšeli, takže jsou ve statistikách rovněž oficiálně považováni za mimozemšťany. 
--------------------- 
Ukrajinští čápi se zatím marně domáhají azylu v Čapím hnízdě. Vlastník areálu a hlavní představitel české opozice Andrej Babiš chce jít totiž příkladem naší vládě a chce při poskytování pomoci jednoznačně upřednostňovat české čápy, což zatím bohužel není možné, protože ti se ještě nevrátili z teplých krajin. 
----------------------  
Český prezident Zeman udělil hned po vynesení rozsudku milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, protože je jednak také Miloš a jednak se za něj podle naprosto důvěryhodného hradního kancléře Mynáře jednohlasně postavila Česká obec baláčnická.  
---------------------  
Představitelé afghánského ministerstva pro šíření ctnosti a potírání neřesti překvapivě nezakázali práci žen na ministerstvech a ve vládních agenturách, jen nařídili všem státním zaměstnancům povinné nošení plnovousu. 
---------------------- 
Na lotyšsko-ruských hranicích byla zadržena podezřelá zásilka, která kromě zeleniny a francouzských parfémů obsahovala i víc než 200 falešných diplomů pražské Otevřené evropské akademie ekonomiky a politiky. Mluvčí školy Nedělním miniglosám vysvětlila, že hlavní cílovou skupinou pro prodej falešných diplomů jsou pochopitelně lidé, kterým nevoní práce, což měly francouzské parfémy v kontrabandu aspoň zčásti napravit. 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

33 komentářů:

  1. Všeho s mírou! Zas tak moc otevřená univerzita se bude muset zase zavřít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škola tvrdí, že nešlo o diplomy ale o certifikáty. Takže to ano, to je potom všechno v pořádku :-).

      Vymazat
  2. Hezké shrnutí. Souhlasím, že každé zlepšení a uklidnění je lepší než nic. Přeji si krásné jaro, beze strachu z toho, že nebudu mít na čem uvařit oběd, že zvládneme platby za energie, a že budeme mít peníze na to, abychom se nemuseli bát cestovat veřejnou dopravou a zajít si někde na výletě do restaurace na oběd. Přeji si mír, klid, sluníčko a dny v bezpečí. Měj krásné jarní dny a doufejme, že na to tričko zase brzy dojde a zimní kabáty budeme moci definitivně uložit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj zimní kabát už se do skříně vysloveně těší :-).

      Vymazat
  3. Propagátoři zdravého životního stylu mohou být spokojení, budeme se otužovat a nebudeme se přejídat, v zdravém těle zdravý duch, prostě pohoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, sice snad nakonec přijde léto, ale bojím se, že tu s námi nebude navěky.

      Vymazat
  4. Moc ráda bych byla optimistická, ale - jak je zvykem, když se rozpoutá válka, hoši mají problém tuto válku ukončit, aby nevypadali jako blbci a netuší, že už v očích lidí blci jsou a nadále budou.
    Jo, dej někomu moc. Ale - moc si přeji, aby to skončilo, nejlépe hned. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic není tak nepravděpodobné jako to, že takový hoch připustí, že udělal blbé rozhodnutí, i když to všichni už dávno vědí.

      Vymazat
  5. Balák. Toho jsem tu hledala najisto. :-D

    OdpovědětVymazat
  6. My, fanoušci Života Briana od Monty Pythonů, víme, že nošení plnovousu nemusí být pro ženy vůbec žádný problém ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám rád Monty Pythony, takže vím, že pokud mají ženy dostatečně vznešený cíl, ani povinnost mít plnovous je nezastaví :-).

      Vymazat
  7. Odbočím, teď jsem si přečetl, že Orbán v Maďarsku na celé čáře vyhrál další volby. To je jediný politik v EU, který má nějaký názor, zbytek jen papouškuje názory Bruselu, pokud je zrovna přímo netvoří. A ta naše současná vláda je spolek neskutečných ubožáků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tedy zrovna Orbán ničím neimponuje, podobného "vlasteneckého alfa samce" bych za premiéra nechtěl a to mnohokrát omílané "papouškování názorů Bruselu" beru spíš jako obyčejné zjednodušující mediální kecy. No a to, že považuješ současnou vládu za "spolek neskutečných ubožáků", považuji vzhledem k tvým dlouhodobým názorům za docela přirozené a jako voliče současných vládních sil mě to dokonce těší :-).

      Vymazat
    2. Nechci tuto diskusi mimo téma prodlužovat, ale docela mě tento výsledek potěšil. Kritické myšlení v náporu "multikulturalismu", "cancel culture", "Green dealu", nebinárních pohlaví a dalších převážně bruselských nesmyslů naštěstí ještě nezemřelo. A v Evropě ho mají ho i Srbové, pro mě také velmi sympatický národ.
      Na EU považuji za přínosný Schengen, jinak mě nenapadá vůbec nic.

      Vymazat
    3. Jsem rád, že ti výsledky dělají radost. Ale bojím se, že vydávat je za vítězství kritického myšlení nad stádností je jen iluze.

      Vymazat
    4. "Brusel" má 27 států. Politici šestadvaceti z nich papouškují, jen ten jeden má správný názor. To nemá chybu.

      Vymazat
  8. V Afghanistanu se v poulicnich stancich pred ministerstvem mezi kasmirovymi svetry, satky a heroinem pomalu objevuje i novy modni doplnek: plnovous na gumicce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na rozdíl od heroinu se budou plnovousy jen půjčovat na dobu nezbytně nutnou. Co s tím pak doma? :-)

      Vymazat
  9. Tak těch vtípků na plyn jsem slyšela už dost, ale žádný si bohužel teď nevybavím. A mě rozesmáli mimozemšťané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslel jsem, že mě mé nenapadné přestrojení za mimozemšťana ochrání od institucializovaného šťourání v nose, ale byl jsem právě odhalen :-).

      Vymazat
  10. Tak to jsi mě teda moc nepotěšil. Jestli já půjdu do divadla na Tři sestry a vystoupí jen jedna, budu žádat část vstupného zpátky. :-)

    No prosím! Covid si nenápadně překoná počet obyvatel a například já jsem ještě nebyla ani testovaná. To nejspíš taky budu mimozemšťan. :-)

    Takový festovní plnovous není k zahození. Zvláště, když teploty klesnou pod mínus dvacet. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně obráceně: Na tři a více sester je množstevní sleva :-).

      Vymazat
    2. Jedna řádová sestra vydá za tři.

      Vymazat
    3. Přesně tak, jedna řádová sestra vydá řádově za tři :-).

      Vymazat
  11. Tak jsem se zase jednou od srdce zasmál.

    OdpovědětVymazat
  12. Mikroreaktůrek a mimozemšťani mě opravdu pobavili, díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Nikdy jsem vlastní zapalovač k ničemu nepotřeboval, ale kdyby se vyráběly zapalovače s jadernými mikroreaktůrky, určitě bych si jeden poprvé v životě pořídil :-).

      Vymazat
  13. Všechny glosy vtipné, díky za váš humor!

    OdpovědětVymazat
  14. Ad #4) Není podstatné, zda je to čáp ukrajinský nebo český; důležité je, zda jde o čápa černého nebo bílého. Zděs sabáka zaryta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Čapím hnízdě prý bílí čápi využívali černé fondy.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.