neděle 13. září 2020

Nedělní miniglosy č.557

V uplynulém týdnu u nás průměrné počty nově nakažených "čínským koronavirem" poprvé přesáhly aktuální číslo Nedělních miniglos. A i když jsem se skřípěním zubů jako, myslím, celkem (po)slušný občan opět ve vyjmenovaných situacích a prostředích nasadil na ústa roušku, musím upozornit, že Nedělní miniglosy budou jako vždy bez roušky, takže všem doporučuji řádný odstup :-). 
 
V uplynulém týdnu jsem bohužel musel zareagovat na smutnou zprávu o smrti mého oblíbeného režiséra a vyšel z toho vzpomínkový článek Zamávání režiséru a herci Jiřímu Menzelovi. Ve druhém článku jsem své milé čtenáře zavedl do interiéru vršovického kostela svatého Václava od architekta Josefa Gočára a prakticky jsme si vyzkoušeli, jak různými způsoby nafotit tamější kazatelnu. Protože stále ještě doznívá ozvěna cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, ještě jednou zde připomenu o týden starší text Jak nejspíš kvůli Tchaj-wanu nevyhraju v čínské soutěži. A právě proto, že pořádný vášnivý polibek je aktuálně asi nejhorší noční můrou epidemiologů, takže sny o něm jsou jistě bez předchozí celotělové dezinfekce přísně zakázané, přidávám i svou zatím poslední básničku Polibek rtěnkou z červeného tramínu

V dnešním "archivním okénku" vás pro změnu zavedu do dalekého Japonska, kde jsem právě před devíti lety prozkoumával neobyčejnou krásu oblasti Hakone asi 30 km od posvátné hory Fudžisan a vyšla z toho neplánovaná fotoreportáž Hakone - předpeklí i ráj. Jako bonus z české zahrádky pak přidám pět let starý text z rubriky o češtině Jazykové hrádky, který se jmenuje (a je to výzva i pro mne samotného, protože taky - byť nerad - dělávám podobné chyby) Zvracejte s rozmyslem.

Přeji všem zdejším milým čtenářům v aktuální epidemiologicky pohnuté době hlavně pevné zdraví a dobrou náladu, a jako obyčejně přidávám na závěr pozvánku na dobřichovický zámek, kde se právě koná doposud nejrozsáhlejší výstava mých fotografií s názvem Jedním obrazem, jednou větou. Některé praktické informace o této výstavě najdete na mé průběžně aktualizované informační stránce. Když to bude jen trochu možné, rád bych další veřejnou komentovanou prohlídku uskutečnil v neděli 20. září od 14:00.

 
Detektivka Agathy Christie Deset malých černoušků by měla letos poprvé vyjít podle nových korektnějších pravidel pod mírně upraveným názvem Deset vzrůstem statisticky sice nikoli nadprůměrných, ale jinak silných a nezávislých občanů s alternativní barvou pleti.
----------------------
Nová slovenská vakcína proti Covidu-19 by měla být podle slov svých objevitelů účinná ve většině případů, pokud si ji ovšem nebude aplikovat více lidí stejným brčkem.
----------------------
Vědci z Ostravské univerzity objevili v barmském jantaru nový rod rovnokřídlého hmyzu z dávno vyhynulé čeledi na pomezí kobylek a sarančí. "I když to zprvu z vědeckého pohledu vypadalo jako nesmysl, jsme rádi, že jsme náš výzkumný tým obohatili i o několik myrmekologů," řekl našim redaktorům jeden z autorů průlomového vědeckého článku. "Ukázalo se totiž, že výzkum fosilií v jantaru je doslova mravenčí práce."
----------------------
Tým vládních epidemiologů ohlásil na speciální tiskové konferenci pravděpodobnou sestavu české fotbalové reprezentace a jméno trenéra pro příští utkání prestižní Ligy národů.
----------------------
Aby mohly Nedělní miniglosy bez problémů vycházet i v příštích letech, redakce NMg vyhlašuje výběrové řízení na místo rozvedené spolušéfredaktorky indiánského původu.
----------------------
Podle českých hygieniků se jen minimální počet lidí s potvrzeným novým koronavirem nakazil v divadle. Už několik divadelních ředitelů sdělilo Nedělním miniglosám, že právě kvůli relativní bezpečnosti divadelního prostředí roste počet žádostí o pronájem divadla pro noční alkoholové párty.
----------------------
Ministryně financí Alena Schillerová zatím odmítá potvrdit, že stát poskytne kompletně zdarma ústní roušky pro říjnové krajské a senátní volby 2.-3. října. "Jako ministryně odpovědná za státní pokladnu k tomu musím přistupovat rozumně," řekla paní ministryně Nedělním miniglosám. "U voleb do krajských zastupitelstev ještě musíme propočítat potenciální dopad. Ale už teď mohu říct, že zdarma budou roušky pro následné druhé kolo voleb do Senátu, protože těch pár desítek roušek si, myslím, můžeme dovolit."
----------------------
Protože bylo zjištěno, že Covid-19 se lépe šíří, když lidé zpívají nebo mluví hlasitě, bylo všem českým občanům až do okamžiku proočkování většiny obyvatel zatím neexistující vakcínou důrazně doporučeno mlčet nebo nejvýše šeptat. Švec z pohraniční vísky, který je na zpěvu z nepochopitelných důvodů závislý, takže toto doporučení nedokázal dodržet a vydal se zazpívat si přes hranici do Země krále Miroslava, teď musí strávit nejméně 14 dní v karanténě a spolu s ním i sup, který během ševcovy sobecké exhibice neopatrně posedával na hraničním rozcestníku.
 

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

43 komentářů:

  1. Agatha Christie by jako první zasáhla a knížku nechala vydat podle nových, korektních pravidel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agatha ještě úplně nerozchodila, že byl v lékárnách zakázán prodej strychninu :-).

      Vymazat
  2. Ovšem, nejvíce se bouří chovatele, posuzovatele a autoři knih o koních, nemohla používat tradiční názvy belous. hnědá, sinl, vramik a.l obdobně rasistické názvy naznačujíci barvu koně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na dostizích budou muset být propříště barvy pěkně vyvážené :-).

      Vymazat
  3. Ad #8) v souvislosti s #6) Proto se teď v divadlech hrají především němohry (pantomimy); uvažuje se i obnovení divadelní hry "Němá barikáda".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Němá barikáda je nejlepší v operní verzi :-).

      Vymazat
    2. Jenom aby arie "Pancéřová pěst" neskončila výbuchem!

      Vymazat
  4. I tobě pevné zdraví. Právě jsem slyšela Babiše - máchaje jakousi tabulkou - říkat, že čísla sice rostou, ale o nic nějde, jsme 3. nějlepší v Evropě. Na druhou vlnu jsme připraveni! Myslím, že aplikace slovenské vakcíny brčkem není zas tak vzdálena realitě - na rozdíl od akceschopnosti naší vlády ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na podzim virus zmutuje do španělské chřipky a bude po ftákách!

      Vymazat
    2. Kdyby se vakcína podávala v podobě prášku ke šňupání, měla by větší úspěch mezi mladou generací :-).

      Vymazat
    3. Je třeba zalít virus do jantaru :-).

      Vymazat
    4. quick

      Zalít do jantaru? Jedině s podepsaným informovaným souhlasem. :-)

      Vymazat
  5. Roušky pro druhé kolo do Senátu si skutečně můžeme dovolit. Jinak jsem tak disciplinovaná, že nemluvím, ale píšu. Teď mě tak napadá, abys v neděli nepřekročil nějaké limity vysokou návštěvností :) Člověk se v těch zákazech ztrácí, ale hlavně, že miniglosy mají jasno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že aktuální návštěvnost po přesunu z blog.cz je z epidemiologického pohledu zcela bezpečná. Z původních 500-800 návštěv týdeně je rázem 200-300. Ještěže tak! :-)

      Vymazat
    2. Zkrátka špatné trasování.

      Vymazat
    3. Až příliš chytrá karanténa.

      Vymazat
    4. A velké rozestupy... pro jistotu víc než dva metry...

      Vymazat
  6. :-) Tak ten aktualizovaný název detektivky, to bude marketingový trhák! :-)

    Dnes mi bylo celkem dost mizerně, ale přečtení těchto miniglos mě rozesmálo a zvedlo náladu, dík :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by za optimálních okolností měl být smysl miniglos. Když se to podaří, jsem nadšený, díky :-).

      Vymazat
  7. Hned první miniglosa mě úplně rozsekala...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvůli délce názvu se ovšem bude muset použít o něco větší formát. Něco jako Codex Gigas :-).

      Vymazat
    2. Budeš se divit, ale ono opravdu v některých zemích bude vycházet pod názvem Deset malých vojáčků. Když jsem to slyšela ve zprávách nevěděla jsem jestli se mám smát nebo brečet! To už je vážně hodně na palici co se děje. Začínám mít podezření, že covid nezanechává následky na plicích ale hlavně na mozku.

      Vymazat
    3. Mnoho bojovníků za lepší svět všeho druhu se vždy domnívalo, domnívá a bude domnívat, že když skutečnost jinak pojmenujeme, stane se lepší.

      Vymazat
  8. Agáta vede. Ale Babiš ji se svým prohlášením dohání....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babiš je jiná liga; naše teta Agáta proti němu nemá žádnou šanci :-).

      Vymazat
  9. Miniglosu se spolušéfredaktorkou jsem tentokrát vůbec nepochopila, asi mě úplně minula původní zpráva. Ale co se silných občanů týče, vybavila se mi textově vyloženě půvabná písnička Short people :-) Obzvlášť v geniálním podání King's singers doporučuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že nebude-li většina redakce NMg tvořena zástupci znevýhodněných menšin, bude to pro náš nedělník do budoucna nevýhodné :-). Na písničku jsem se podíval a pobavila mě :-).

      Vymazat
  10. Když jsem tu noticku o přejmenování knihy z Deseti malých černoušků na Deset malých vojáčků nevěděla jsem jestli to je sranda nebo co, nicméně ČR2 mi připadá jako vcelku seriózní rozhlasová stanice, takže mi je z toho místo k smíchu spíš k pláči a říkám si jak hluboko už jsme jako lidi klesli když jsme schopní takhle uvažovat a podléhat pár hysterikům...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že i ve Škvoreckého nspafech čtenáře detektivek se píše, že ona detektivka v době vydání vyvolala velice negativní reakce u některých recenzentů s nedostatkem smyslu pro humor.. Nicméně se kvůli tomu neprepracivavala... Toto take může být hoax, i když po tom, co bylo u nás třeba kolem básničky Jiřího Zacka..

      Vymazat
    2. Pokud bych to četla na fb nebo slyšela z nějaké komerční stanice, tak to také tak beru, nicméně tohle zaznělo v seriózním zpravodajství seriózní rozhlasové stanice.

      Vymazat
    3. Legrace je, že ti, co společnost bez ustání peskují, že má sklony k rasismu (mimochodem, ne, že by to vždycky bylo bez důvodu), se sami často neumějí na skutečnost podívat věcně a bez rasistických brýlí. Ale jak známo, "ježek sám sobě kadeřav! :-).

      Vymazat
    4. Já jsem myslím někde četla, že Deset malých černoušků bude přejmenováno na "Bylo jich deset," což by se asi nelíbilo Karlovi Poláčkovi. On s jeho pěti by z toho mohl mít komplex...

      Vymazat
    5. Že šlo původně o černoušky, bude možné zpětně vydedukovat z faktu, že se název bude oficiálně psát: "Bylo Jich deset" :-)

      Vymazat
  11. Vášnivé polibky navzdory covidu - to si koleduje o nové dramatické zpracování nějakého romantického příběhu. Láska v čase covidu. Nebo tak něco.
    Ovšem přejmenování Deseti malých černoušků, to by chtělo snad už Nobelovu cenu za mír, protože proti novému, tebou navrženému pojmenování, snad nemůže nic namítat ani sebevyhraněnější extrémista. - I když na druhé straně, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
    Do třetice držím palce, aby se nějaká budoucí redaktorka indiánského původu brzy přhlásila. Taková šance se nenabízí denně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby taková Nšo-či uměla i jinak než apačsky. Google translator v tomto ohledu zatím trestuhodně zaostává :-).

      Vymazat
  12. Musím přiznat, že jako fanynku Agathy Christie mě přejmenování knihy nadzvedlo ze židle. Pevně věřím, že francouzští pomatenci si svůj alternativní název ponechají ve Francii a nebudou ho šířit dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Museli na to kývnout dědicové. Jestli má paní Agatha někoho strašit, zůstane to v rodině :-).

      Vymazat
  13. niečo mi tu nefungje - Agata-glosa super, futbalistov ľutujem, ostatme permanentne ľutujem , šach je napr. kráľovská hra!

    King Rucola

    OdpovědětVymazat
  14. V plném sále divadla jsem byl v neděli a čekám, jak to dopadne, protože diváci měli roušky, ale herci ne :).

    S tou rozvedenou spolušéfredaktorkou indiánského původu bys mohl aspirovat na Oscara za scénář :).

    OdpovědětVymazat
  15. Když oni se všichni experti nejsou schopni ani shodnout, jak dlouho by se mělo čekat, aby měl člověk klid. Ale je třeba udržovat obyvatelstvo ve stavu permanentního pocitu viny, to se osvědčilo už v náboženství.

    OdpovědětVymazat
  16. Není expert jako expert, že ano...Každý žvatlá jinak, někdo v roušce a někdo bez ní a někdo dokonce v respirátoru...tak potom Agáto Ch. raď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tohle je, myslím, i slavný Hercule Poirot až příliš logicky uvažující, aby tomu mohl rozumět :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.