neděle 27. září 2020

Nedělní miniglosy č.559

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula nás všechny vyzval, abychom o prodlouženém víkendu pokud možno nikde netrajdali a místo toho si přečetli nějakou hodnotnou knihu. Kdyby ovšem věděl o Nedělních miniglosách, blogovém týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" (že o nich pan ministr neví, je ovšem jen jeho chyba!), možná by je doporučil místo knížky, ve které - co si budeme povídat - může na prsty bibliofilů na každé důkladně nevydezinfikované a ochranným plastovým návlekem neopatřené stránce číhat zákeřný virus. Mohu vás ubezpečit, že jsem ve společnosti svých Nedělních miniglos už strávil nejedno nedělní odpoledne a moje poctivě nainstalovaná aplikace E-rouška proti tomu zatím nikdy nic nenamítala. A když už se v současné celosvětově pohnuté době něčím nakazit, tak nejraději humorem, což má náš blogový "nedělník bez roušky" už déle než 11 a půl roku bez ohledu na dobové pandemické tance jako svou hlavní neskromnou ambici.
 
V uplynulém týdnu jsem na blogu opět zveřejnil dva nové články: V textu O cobydupu a mé první cestě do kina jsem zavzpomínal na svou první samostatnou návštěvu biografu, kde zrovna premiérově uváděli dnes už dávno klasickou filmovou komedii Jáchyme, hoď ho do stroje. Ve druhém článku jsem zdejším milým návštěvníkům ukázal pro mě dost netradiční fotky z vystoupení dvou energií nabitých kapel na srpnových Dobřichovických vinařských slavnostech. A z předchozích článků mohu snad ještě připomenout představení knížky z roku 1892 Všeobecný gratulant český s báječnými archaickými blahopřáními pro každou příležitost a vzpomínkový článek Zamávání režiséru a herci Jiřímu Menzelovi
 

V dnešním "archivním okénku" se vrátím k lehce prorockému článku ze září 2009 O chřipkové Noemově arše, na kterém je vidět, že mediální postupy v dobách nejrůznějších skutečných či přifouknutých krizí se prakticky nemění. A kulaté 10. narozeniny právě slaví článek Za kudlankou nábožnou, jehož hlavní fotka udělala docela kariéru, protože několik let k mému překvapení (nikdo se mě nenamáhal zeptat, ale v tomhle případě mi to zas tolik nevadilo, protože odkaz na můj blog u fotky přiložený byl) zdobila hlavní stránku webu českých kudlankářů :-).

Jako obyčejně přeji všem zdejším milým čtenářům především pevné zdraví a dobrou náladu, a navrch přidávám další pozvánku na dobřichovický zámek, kde si stále ještě můžete prohlédnout doposud nejrozsáhlejší výstavu mých fotografií s názvem Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020). Praktické informace o této výstavě najdete na mé průběžně aktualizované informační stránce. 

 
Ministerstvo vnitra uklidnilo ve svém oficiálním vyjádření české občany, že chystaná koronavirová omezení pánské a dámské volenky na plesech a v tanečních bude mít jen minimální dopad na průběh nadcházejících voleb. "Na plesech chceme mít v těchto těžkých dobách logicky jen stálé páry, které se nebudou měnit a usnadňovat tak šíření viru," řekl Nedělním miniglosám ministr vnitra Jan Hamáček. "Analogicky proto chceme z bezpečnostních důvodů k volbám pustit jen názorově stálé voliče, kteří co chvíli nemění své volební preference."
----------------------
Vsetínští kriminalisté po důrazné konzultaci s pracovníky Policejního prezídia jednoznačně vyvrátili, že by se jedovatý kyanid, který způsobil masivní úhyn ryb v řece Bečvě, dostal do řeky z chemičky DEZA, patřící do koncernu Agrofert, která se pouhou nepříznivou shodou okolností nachází poblíž místa ekologické katastrofy a s kyanidy běžně ve svých výrobních procesech pracuje. Kriminalisté místo toho začali prošetřovat pravděpodobnější verzi, že požitím kyanidu chtěla vypočítavá Bečva nejspíš spáchat demonstrativní sebevraždu.
----------------------
Ministři zdravotnictví a školství se chystají jednat o dočasném zrušení hodin hudební výchovy, které jsou nebezpečné z pohledu možného šíření onemocnění Covid-19. Zároveň uvažují o oficiálním zrušení jednoho z již dávno překonaných a z neznámých důvodů i ve 21. století zcela nelogicky a jen ze setrvačnosti dále opakovaných přísloví a o jeho nahrazení modernějším a za současné situace pro distanční kontakty všestranně příhodnějším Co Čech, to youtuber.
----------------------
Demonstrace několika tisíc lidí, kteří na londýnském Trafalgarském náměstí protestovali proti zpřísňování bezpečnostních kroků omezujících šíření koronaviru, byla kvůli nedodržování náležitých rozestupů hygienicky rozehnána čerstvě vydezinfikovanými pendreky.
----------------------
Státní zástupce zastavil stíhání bývalých vrcholných komunistických představitelů za střelbu na československých hranicích. Důvodem je skutečnost, že Miloš Jakeš nedávno ve svých 97 letech zemřel a jen o něco mladší Lubomír Štrougal a Vratislav Vajnar podle oficiálního zdůvodnění "trpí duševní chorobou, která jim znemožňuje chápat smysl takového trestního stíhání", stejně jako tomu ostatně nejspíš bylo po celý jejich život.
----------------------
Některé animované seriály se mohou dostat do problémů precedenčním rozhodnutím, že černošské role musí vždy dabovat černošský herec. "S černošskými rolemi takový problém podle našeho názoru nebude," řekl Nedělním miniglosám jeden z režisérů, "ale trochu se obávám, že po této změně poklesne zájem herců o dabování četných rolí arogantních hlupáků."
----------------------
Divadlo Járy Cimrmana rezolutně popřelo fámu, že nabídlo bývalému a současnému ministru zdravotnictví hostování ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký v rolích princů Jasoně a Drsoně. Potvrdilo však z epidemiologického pohledu alarmující informaci, že počet zájemců z řad politiků a politických komentátorů o roli děda Vševěda v posledních týdnech exponenciálně roste.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

37 komentářů:

  1. AD #6) Nejjednodušší to bude s rolemi toaletního papíru - ty jsou vždycky bílé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodatek: Znám dva bílé herce, kteří prohlásili, že budou dabovat "načerno".

      Vymazat
    2. To taky časem vyvážíme :-).

      Vymazat
    3. Niekedy sú len dočasne biele. Podliehajúc nesprávnej ideológii zhnednú a stanú sa hlavne zeleným neúnosné, lebo spôsobujú pri vstupe do vôd ich znečisteie...

      Vymazat
  2. Stíhání představitelů za odpovědnost za střelbu na hranicích nemá asi samo o sobě smysl... proc proboha zrovna za střelbu na hranicich.. Něco jineho by bylo, kdyby určitá (být asi nepřímá) odpovědnost za střelbu na hranicích byla součástí široce pojaté obžaloby za činnost ve vedoucích funkcích za bývalého režimu... Takhle to působí jako zástupy problém..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase se někdo pokusil udělat to cestou nejmenšího odporu, i když tušil, že v našich podmínkách jde většinou zároveň i o cestu nejdelšího odporu.

      Vymazat
  3. Agrofert patří Čapímu hnízdu!

    OdpovědětVymazat
  4. Jo mlit do salámu všechno možné člověku projde, ale "hrát" si s cyankali..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ryby jsou na rozdíl od člověka citlivé na kvalitu životního prostředí.

      Vymazat
  5. Také proč zpívat ve škole, když si můžeme zazpívat doma, bude-li však vůbec důvod ke zpěvu.
    Myslím, že ty nápady, jak zalichotit č/Černochům, mohou vést jen k vzestupu rasismu. A k dalšímu vítězství Trumpa, protože nikdo rozumný nemůže schvalovat rabování zdivočelých černochů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím, že je úplně rozumné sázet na rozum ;-).

      Vymazat
  6. Je fakt, že když člověk poslouchá většinu našich politiků a to jejich koktání a mletí nesmyslů, pro roli dementního Děda Vševěda by měli větší předpoklady než páni z divadla. Ty blbce jen hrají, zatímco u politiků je to pravda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, mně by se líbilo, kdyby třeba naši novináři hovořili s politiky ve verších jako na divadle s dědem Vševědem. Tiskové konference by rázem dostaly ten správný šmrnc :-).

      Vymazat
    2. Leda tak, to by se asi řádně zapotily obě strany. O kvalitách novinářů se dá úspěšně pochybovat stejně jako o kvalitách politiků.

      Vymazat
    3. Myslím, že - jako v každé skupině - i mezi politiky i mezi novináři jsou velmi inteligentní a schopní lidé. Často jsou tyto vlastnosti doplněné dalšími, které jsou víceméně nezbytným předpokladem pro prosazení v dané profesi. Některé z nich se mi nemusí líbit, ale protože jsou právě novináři a politici nejvíc na očích, může se do nich opřít kdokoli prakticky za jakýkoli krok, takže - i když jsem k nim kritický - jsou okamžiky, kdy je bráním :-).

      Vymazat
  7. Trafalgar se tedy opravdu povedl :-D A myslím, že ze strany řeky Bečvy šlo, ostatně jako vždycky, o jasnou kampaň. Hodně by mě překvapilo, kdyby za tím nebyl Kalousek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě za tím Kalousek je - vždyť je to přece chemik! :-)

      Vymazat
  8. Jo, jo... taková role děda Vševěda je zkrátka všeobecně oblíbená, jen co je pravda. :D Opět vydařené, jako vždy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvažuju, že se taky přihlásím do castingu :-).

      Vymazat
  9. On ten Covid v sezóně plesové a taneční může být i užitečný. Tak třeba prvorozený chodí do tanečních a nikdo mu (ani jeho spolužákům) nebyl schopný říct, jestli jsou ve skupině A nebo B. Tenhle týden za mnou přišel s tím, že už to ví, protože lektor rozeslal dopisy, že vzhledem k tomu, že polovina skupiny A je v karanténě... :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že "béčka" mají zdravější kořínek :-).

      Vymazat
  10. Mě se líbí, že ti nechybí sebevědomí. Jak píšeš, miniglosy v této době jsou nejbezpečnější. Pokud člověk ovšem neumře smíchy .-) :-) Na volby se těším, když jsem viděla, jak bude probíhat identifikace voliče a desinfekce propisek, bude to asi sranda, hlavně pro komisi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, zatím ještě nikdo nezemřel na Nedělní miniglosy, ale občas se najde nějaký ten těžší případ, kdy je třeba postiženého rozdýchat :-).

      Vymazat
  11. Humorem se o tvých miniglos vždy nakazím ráda :) Černoši a hlupáci se ještě vyřeší, ale co takový dabing Futuramy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím prostudovat jednotlivé postavy. To by bylo, abych se pro některou z nich nehodil! :-)

      Vymazat
  12. Sme opatrni a bez rozdielu farby pokozky dabujeme zasadne len neme filmy!

    S uctou Vasi King a Kinga Rokola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na dabování němých filmů bude mít monopol František Němec :-).

      Vymazat
  13. Tieto miniglosy sú nejaké moc... vírus sem... vírus tam... zdravie ohrozujúce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš-li kvalitní roušku, nemělo by se ti při čtení nic stát. Nejspíš ale k miniglosám ještě v budoucnu vyrobím desetistránkový a drobným písmem psaný "příbalový leták" s podrobným popisem všech možných zdravotních a jiných komplikací, které čtení NMg může způsobit, abych měl tutové alibi :-).

      Vymazat
  14. "Tady seděl, co sedíš ty, ty a ty. Tady všude seděl." Dokážu si v roli Děda Vševěda představit kohokoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto nikdo z politiků nechce hrát obra, aby nešel takhle sedět :-).

      Vymazat
  15. Nad Bečvou spíš pláču.
    Jinak stíhání dementních nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako zvířetníková Ryba reaguji na každé rybí příkoří velmi citlivě. Naštěstí ještě s teorií, že ryby si za to vlastně mohly samy, nikdo nepřišel.

      Vymazat
  16. Ve státě, kde jsou president i premier bývalí soudruzi a vláda vládne s podporou komunistů, by bylo divné, kdyby byli souzeni...jak trpké😞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, stíhání stařičkých papalášů by nebyla dobrá reklama pro ty (o něco málo) mladší.

      Vymazat
  17. Ano, zpívat se nesmí, ale do kina na muzikál můžeme. Zajímavá doba! Děti nemůžou cvičit, ale můžou jít místo tělocviku na procházku... Byla jsem včera v knihovně a nevím, zda jsou knihy vydezinfikovány, dezinfekce z nich nevoní :D :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.