neděle 5. července 2020

Nedělní miniglosy č.548

Zatím se stále - bohužel jako obyčejně - na blog.cz nikdo nenamáhal minulý týden vyhlášený zákaz vkládání odkazů odvolat ani naznačit, jestli byl vůbec k něčemu dobrý. Neptej se autore, pěkně drž hubu a krok, a když budeš hodnej, třeba ti tvůj blog za odměnu nesmažeme. Zdá se vám to ve 21. století jako divný a ošklivě neklientský postup? Bohužel, na platformě blog.cz se to zjevně bere jako etalon optimální komunikace. Když to takhle půjde dál, brzy se přejmenujeme na DSBM - Dobrovolné sdružení blogových masochistů. Proto se dnes sice vrátím ke standardní formě úvodníku, jen ho v originální verzi uvedu bez odkazů. Na tomto blogspotovém blogu samozřejmě uvádím text i s odkazy. Je sice neefektivní psát dvě verze textů, ale to mám za to, že chci i v těžkých dobách udržet tradiční týdenní rytmus Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Nedělník ze značkou NMg vychází už déle než 11 let a i dnešní 548. číslo se pokusí potěšit a snad občas i rozesmát pravidelné, občasné i náhodné návštěvníky mého blogu, amatérismu a přezíravosti správců platformy blog.cz navzdory.

Tento týden jsem v pondělí zahájil instalací a vernisáží své plzeňské fotografické výstavy, k níž jsem přidal pár fotek a postřehů v článku O mé plzeňské vernisáži a kovářově fotokobyle. A protože jsem se právě kvůli vernisáži zase ocitl na chvíli v prostředí, kde jsem v Plzni vyrůstal, vznikl z toho nakonec i článek se vzpomínkou na skoro 45 let starou tragickou událost, na kterou si možná už dnes moc obyvatel skvrňanského sídliště nepamatuje - O zbytečném zábradlí. A z minulého týdne ještě připomenu malou úvahu o tom, co mě rmoutí na jinak tak zajímavém oboru, jako jsou dokumentární filmy - O emotivních dokumentech. No a když se teď na tomto blogu logicky tolik mluví o focení a o fotkách, přidám jeden archivní článek (z července 2009) o inspirativní metodě práce jednoho velmi slavného českého fotografa, jehož jméno jsem vložil přímo do názvu článku - O sudkování.

V dnešním 548. vydání Nedělních miniglos se mimo jiné dozvíme, proč právě Božena Němcová leží tolik v žaludku protirasistickým aktivistům, proč postupně roste tlak na změnu české hymny a proč hrozí celoplanetární bojkot piva.

Přeji všem čtenářům dobrý rozjezd prázdninového období pokud možno bez setkání s nevycválanými mikroorganismy. A kdybyste se chtěli přijít podívat na některou z mých aktuálních výstav, mrkněte se na můj fotoweb www.petrvapenik.cz, kde na speciální informační stránce udržuji praktické informace pro návštěvníky.

P.S.: Příští neděli vyjde ještě normální číslo NMg, ale za čtrnáct dní můžete čekat tradiční "půlstovkový výběr" toho nejlepšího, co vyšlo v posledních 49 číslech, tedy přibližně za celý poslední rok.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Další útok proti spisovatelce Boženě Němcové podnikli místní protirasističtí aktivisté, když se pokusili v médiích očernit Staré bělidlo.
----------------------
Vzhledem k nepříznivému vývoji koronavirové epidemie na Karvinsku byly uzavřeny zdejší uhelné doly. "Naštěstí přišla tato krize v letním období, kdy výpadky těžby snad nebudou mít tak fatální ekonomické dopady," uvedl pro Nedělní miniglosy hejtman Moravskoslezského kraje. "Aktuální nedostatek paliva především v energetice se budeme snažit vykrývat dodávkami živočišného uhlí, kterého je zatím v lékárnách dostatek."
----------------------
Podle pravomocného rozsudku soudu se ministerstvo financí musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky za vyjádření prezidenta Zemana, že Ferdinand Peroutka byl autorem nikdy nenalezeného článku Hitler je gentleman v časopise Přítomnost. "Protože praktické úřední zprocesování takové omluvy bude nesmírně náročné, ujalo se kauzy naše ministerstvo, které má k dispozici dostatek erudovaných úředníků," řekla Nedělním miniglosám ministryně Schillerová, "byť vzhledem k povaze sporu by bylo nejspíš logičtější, kdyby věc vyřizovala živočišná sekce ministerstva zemědělství."
----------------------
Ze studie výzkumného lékařského týmu z Istanbulu vyplývá, že tajemný bod G, centrum ženského sexuálního potěšení, pravděpodobně neexistuje. "Nechceme brát samozřejmě lidem iluze a specializovaným firmám obživu," řekl nám šéf výzkumného týmu. "Důležité je, že i kdyby bod G doopravdy existoval, v době, kdy už jsme jako civilizace na mnohem pokročilejším stupni vývoje, takže začínáme využívat dokonce technologie 5G, zaměření na podobné archaické téma by bylo pro naši rozvinutou společnost jednoznačným krokem zpět, podobným jako kdyby chtěl krasobruslař ohromit diváky natěšené na čtverné skoky jednoduchým salchowem."
----------------------
Petici za nezbytnou urychlenou změnu české hymny podepsaly již stovky zdejších pokrokových občanů. Autor petice v rozhovoru s redaktorem NMg vysvětlil svou motivaci k požadovanému kroku takto: "Text naší aktuální hymny Kde domov můj, je totiž tak zoufale nenásilný, že se proti takové hymně v rámci módní kampaně za odstranění veškerých známek násilí z veřejného prostoru vůbec nedá bojovat!"
----------------------
Podle některých historiků bude zapotřebí kriticky přehodnotit přesné datum příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, protože je možné, že po přechodu hranic na cestě ze Soluně museli oba na 14 dní do karantény.
----------------------
Originální teorie o skutečném důvodu velkého požáru Alexandrijské knihovny napadla nejmenovaného amerického historika, když se pokoušel z svých knih odstranit nebezpečný koronavirus v mikrovlnné troubě a knihy se během neodborného dezinfekčního procesu vznítily.
----------------------
Světové obchodní řetězce postupně vyřazují ze své nabídky výrobky z kokosu, poté co se provalilo, že ke sběru kokosů jsou v Asii využíváni cvičení makakové. Dalšími výrobky, kterým hrozí bojkot ze strany bojovníků za férový svět, jsou potraviny, pro jejichž výrobu jsou lidmi již po tisíce let ostudně zneužívány nevinné kvasinky.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.