neděle 12. července 2020

Nedělní miniglosy č.549

Protože blog.cz už opět prakticky nekomunikuje a servery si dělají dál, co chtějí ony samy, a rozhodně ne to, co chceme my blogeři, rozhodl jsem se publikovat Nedělní miniglosy v kompletní podobě, tedy i s odkazy. Co se stane, netuším, ale začíná mi to být jako zasloužilému členovi DSBM, tedy Dobrovolného sdružení blogových masochistů, skoro jedno. Přinejhorším se dnes na hlavním blogu Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", čtenáři nedočkají, a Nedělní miniglosy zde na blogspotu budou mít zasloužené sólo. Ale svět je plný rizika a nebezpečí, a zdaleka ne vždy všechny jeho komponenty fungují správně, tak proč by tomu právě na blogu mělo být jinak. Pokud se publikace podaří, 549. číslo našeho již déle než 11 let vycházejícího nedělníku se značkou NMg se i na tradičním místě opět pokusí potěšit a snad občas i rozesmát tamější pravidelné, občasné i náhodné návštěvníky.


Tento týden jsem na blogu zveřejnil dva nové články: Článek Tři žánrové fotoextrémy z Prahy ukázal mým milým čtenářům pohromadě tři tak odlišné pražské fotografie, že o moc víc se lišit v rámci jediného víkendu snad ani nemůžou. V článku O padesáti výstavních větách jsem pak popsal, jaké to je, když si před sebe sami postavíte úkol, který by po vás nikoho ani nenapadlo vyžadovat, a vy vůbec nevíte, kam vás dovede. A z minulého týdne ještě jednou připomenu vzpomínku na veledávnou událost, která mě vlastně kdysi jako dítě vůbec poprvé přiměla vážněji přemýšlet o smrti, v textu O zbytečném zábradlí. Samozřejmě ani dnes nebude chybět pohled do hloubi archivu, a protože se přede mnou právě rýsuje jedna pěkně vyvedená životní křižovatka, vybral jsem si článek z počátků zdejšího blogu O životních křižovatkách a typických Vermonťanech.

V dnešním 549. vydání Nedělních miniglos se mimo jiné dozvíme o převratném ale poněkud kontroverzním objevu bílého uhlí, představíme si nepříjemné dilema, kterému je v poslední době vystaven Harry Potter, a podíváme se, jak si americký prezident konečně vzal k srdci některé dobré rady svého českého přítele Andreje.

POZOR, příští 550. číslo NMg bude jako tradičně číslem výběrovým a najdete v něm 30 pečlivě vybraných miniglos z čísel 501 až 549, které považuji za povedenější a prozatím "nevyčichlé".

Přeji všem čtenářům pozitivními a radostnými zážitky naplněný letní týden. A pokud bystě měli cestu do Plzně nebo do Horních Počernic, rozhodně se zastavte na některé ze dvou mých právě probíhajících fotovýstav (nejlépe samozřejmě na obou :-)), myslím neskromně, že se obě docela povedly. Aktuální informace najdete na speciální informační stránce mého fotowebu www.petrvapenik.cz.


Vědci z nejmenované americké univerzity vyvinuli postup, kterým vzniká speciální bílé uhlí. Podle šéfa výzkumného týmu bílé uhlí nebude mít sice kvůli finančně i časově neobyčejně náročné syntéze velké praktické využití v průmyslu ani energetice, ale jeho význam je především v tom, že se proti němu dá za současné zjitřené situace v USA velmi dobře demonstrovat.
----------------------
Podle nové studie Ústavu pro jazyk český se díky červnovým vydatným dešťům podstatně zvýšilo procento českých občanů, kteří chápou význam úsloví "být za vodou".
----------------------
Rektor pražského ČVUT Vojtěch Petráček navrhl, aby se české vysoké školy složily a koupily od skupiny Agrofert Lidové noviny. Mediální experti se sice zpočátku domnívali, že je návrh vedený snahou vytvořit z tradičního deníku se stále se snižujícím nákladem znovu pilíř nezávislé žurnalistiky, ukázalo se ale, že si pan rektor jen nepřesně vysvětlil ranní poznámku své manželky, že kvůli televiznímu programu na příští týden má během dne koupit nějaké noviny.
----------------------
Na dlouho připravovaném citlivém jednání u kulatého stolu se měli sejít v Ženevě vybraní meteorologové s představiteli leteckého průmyslu, aby posoudili, zda není něco pravdy na tom, že prší, protože nelétají letadla. Konference ale zatím nemohla být zahájena kvůli zpoždění příjezdu většiny delegátů, jejichž letadla nevzlétla, protože prší.
----------------------
V Nizozemsku chtějí tamější zákonodárci úplně odstranit z občanských průkazů údaje o pohlaví. Smířlivější politické síly by se nicméně spokojily i s tím, kdyby byla pro začátek odstraněna alespoň informace o velikosti, protože právě ta podle průzkumu dělá zbytečně zlou krev.
----------------------
Harry Potter byl hlasitější částí svých fanoušků vyzván, aby se distancoval od autorky svých příběhů, Joanne Rowlingové, kvůli jejím domněle transfobním výrokům. Harry své další kroky vůči své tvůrkyni zatím zvažuje, ale zřejmě je na dobré cestě, protože se prozatím nezávazně distancoval aspoň od spisovatele Roberta Galbraitha.
----------------------
Zavedení Elektronické evidence zabité zvěře (EEZZ) chystá v novele mysliveckého zákona ministerstvo zemědělství. "Příslušný počítačový systém samozřejmě chystáme tak, aby byl použitelný i při budoucím rozšíření do příbuzných oborů, kde je zatím evidence nedostatečná," řekl Nedělním miniglosám šéf ministerského projektového týmu. "V příští vlně by tak měli např. začít EEZZ využívat i všichni na českém trhu působící nájemní vrazi, jinak se vystaví riziku úředního napomenutí, pokuty nebo dokonce pozastavení výkonu činnosti, i když věříme, že v oboru podnikající subjekty budou rozumné a do takového extrému to nebudeme muset nechat dojít."
----------------------
Světové obchodní řetězce postupně vyřazují ze své nabídky výrobky z kokosu, poté co se provalilo, že ke sběru kokosů jsou v Asii využíváni cvičení makakové. Dalšími výrobky, kterým hrozí bojkot ze strany bojovníků za férový svět, jsou potraviny, pro jejichž výrobu jsou lidmi již po tisíce let ostudně zneužívány nevinné kvasinky.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

1 komentář:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.