neděle 5. dubna 2020

Nedělní miniglosy č.535

Touhle dobou jsem sice měl původně v plánu procházet se po Fóru Romanu a fotit Koloseum či fontánu di Trevi, ale prakticky celosvětový nouzový stav stále trvá a nic nenasvědčuje tomu, že by měl v úmyslu končit, takže místo toho fotím drobné blázniviny doma v obýváku a zachce-li se mi fontány, mohu si tak maximálně nepříliš romanticky pustit v koupelně vodu v bidetu. Nepříjemnému viru není možné upřít značnou houževnatost, ale nemenší houževnatost, myslím, svým více než jedenáctiletým trváním prokazují i Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", jehož pětisté třicáté páté číslo, které je opět po týdnu připraveno vás potěšit a snad i občas rozesmát, jste právě rozečetli.

I během tohoto týdne jsem zde na blogu publikoval dva nové články: V prvním jsem názorně předvedl, jak omezené možnosti vycházení dokážou razantně proměnit styl fotografování; výsledkem je první pokus o jednoduché inscenované fotozátiší, postup jehož vytvoření jsem podrobně popsal v článku Japonská plachetnice. No a když už do červených plachet zadul japonský vítr, využil jsem ho i pro archivní vzpomínku na procházky po centru Hirošimy. Chcete-li se podívat, jak jsem Hirošimu viděl kdysi vlastníma očima a objektivem svého (bývalého) fotoaparátu, můžete si přečíst a prohlédnout článek Hirošima - japonský Fénix. Z minulého týdne pak ještě připomenu, jak jsem si po mnoha letech konečně udělal Čas na vytvoření ex libris do svých knížek.

Taky se vám občas na blozích stává, že po vás automat chce, abyste dokázali, že nejste robot? Taková mnohokrát opakovaná výzva kdysi stála za vznikem článku O robotech mezi lidmi, kterou jsem pro dnešek vybral z blogového archivu. Z minulého týdne pak ještě mohu připomenout text pojednávající O našich vzorech a jejich proměnlivosti.

Samozřejmě, i dnešní 535. vydání Nedělních miniglos se bude věnovat - přímo či nepřímo - hlavně koronavirové pandemii, byť ta přináší do společnosti spoustu obav, komplikací v běžném denním životě, zdravotních problémů a ano, dokonce i smrt. I proto se budu opět pokoušet udržet křehkou rovnováhu mezi úctou a pokorou na jedné straně a optimismem a snad i humorem na straně druhé. Dnes se např. podíváme na to, co v současné době nejvíc ohrožuje českou vlajku, která právě oslavila sté narozeniny, nebo se od poradního týmu českého prezidenta poučíme, jak se dá efektivně jíst s nasazenou rouškou.

Přeji všem čtenářům i nadále především pevné zdraví, optimistickou mysl a trpělivost. I když je svět právě v mnoha ohledech vzhůru nohama, v přírodních vědách aspoň mírně vzdělaní návštěvníci jistě vědí, že podobný stav je rovnováhou metastabilní, asi jako když vy v zápalu zevrubného uklízení karanténní domácnosti z nedostatku jiného rozptýlení rozverně balancujete se smetákem na čele. Ti šikovnější to sice vydrží déle, ale nikdo ne napořád. Tak ať se vám všem daří přinejmenším dobře.


Český stát čelí vlně žalob kvůli zmařené investici od dívek, které věnovaly nemalé prostředky na speciální kurzy, během kterých se buď učily nebo naopak odnaučovaly červenat, což je jim teď kvůli povinnému nošení roušek k ničemu, tím spíš, že se vzhledem k omezení pohybu výrazně snížila pravděpodobnost, že budou moci tuto dovednost prakticky využít při náhodném setkání s kolejdoucím milionářem.
----------------------
Thajský král Mahá Vatčirálongkón tráví koronavirovou izolaci v luxusním hotelu v německých Alpách, kde ho má údajně doprovázet početné služebnictvo a dvacetičlenný harém. V souvislosti s touto zprávou se objevily zatím neoficiální informace, že česká vláda zvažuje vyhlásit v rámci nouzového stavu speciálním dekretem na přechodnou dobu monarchii, dokud ještě nejsou všechny alpské hotely obsazeny.
----------------------
Nečekaně jednotnou podporu v jinak dlouhodobě rozhádané učitelské obci vyvolal apel ministerstva školství, aby školáci nebyli přes internet přetěžováni kvanty zbytečného učiva, a v domácí přípravě se tak mohli soustředit na nejdůležitější předměty. Brzy se však ukázalo, že k přechodné shodě došlo především proto, že všichni učitelé považovali za nejdůležitější právě svůj předmět.
----------------------
Přesně sto let od svého vzniku čelí červenomodrobílá česká vlajka největší krizi ve své dosavadní existenci. Přestože vlajka kvůli svému věku patří do velmi rizikové skupiny z pohledu dopadů případné nákazy, další přežití tohoto významného státního symbolu nyní paradoxně více ohrožují pohotoví jedinci s nůžkami, kteří nedokážou odolat pokušení rozdmychávanému vzájemným hecováním na sociálních sítích a každou nedůsledně střeženou vlajku jsou schopni vmžiku rozporcovat na ústní roušky.
----------------------
Rada městské části Praha 6 nechala ze zdravotních důvodů přestěhovat kontroverzní sochu maršála Koněva z jejího původního místa na náměstí Interbrigády v Bubenči do bezpečnějšího soukromého depozitáře, kde by socha měla být prozatím umístěna v časově blíže neupřesněné karanténě. Rusko se proti tomuto kroku ostře ohradilo a dalo najevo své odhodlání zařídit navrácení sochy na její původní místo, jen co bude mít s Českou republikou společnou hranici.
----------------------
K pobřeží filipínského ostrova Palawan, které je za normální situace oblíbenou turistickou destinací a aktuálně jsou kvůli virové epidemii tamější krásné pláže zcela prázdné, se vrátily tisíce růžových medúz, tzv. kořenoústek, a dalších tradičních obyvatel moře. Pobřežní bary se promptně přizpůsobily nové klientele a místo doposud oblíbených alkoholických koktejlů, po kterých se některým mořským živočichům dělá špatně od vychlípitelného žaludku, začaly nabízet velmi oblíbenou zmrzlinu s planktonovou příchutí, takže to vypadá, že by letošní sezóna mohla být ekonomicky zachráněna.
----------------------
Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček nešikovně umístil na svůj twitterový účet fotografii z jednání v Lánech, na které mají účastníci nasazeny ústní roušky a na stole před sebou bohaté pohoštění, a vyvolal tak otázky, jak hosté s rouškami občerstvení jedli. "Samozřejmě, žádné nařízení vlády související s nouzovým stavem jsme při jednání expertní rady neporušili," vysvětlil pan Ovčáček Nedělním miniglosám. "Obyčejné roušky jsme měli nasazené jen na společné focení, abychom v českých občanech nevyvolávali zbytečnou závist, ale hned poté si všichni hosté nasadili nově vyvinuté luxusní respirátory se speciálním jednohubkovým a chlebíčkovým ventilem."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

  1. Ovčáčkova rasistická teorie nacistického stylu se objeví v učebnicích!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.