neděle 19. dubna 2020

Nedělní miniglosy č.537

Podobně jako celosvětová virová epidemie, i Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", pokračuje dál bez přestávek. Zatímco ale všichni věříme, že epidemie v naší zemi v posledních dnech slábne, doufám, že něco podobného Nedělní miniglosy nepostihne a i dnešní 537. číslo bude umět všechny své stálé, občasné i náhodné čtenáře potěšit a snad občas i rozesmát, jako to dělá už více než 11 let.

V povelikonočním týdnu jsem zde zveřejnil - přestože blog se tomu svými permanentními výpadky celý týden urputně bránil, seč mohl - dva nové články. Prvním bylo představení knížky Miroslava Horníčka Saze na hrušce, ve které autor vzpomíná na své dětství prožité v Plzni a na své četné příbuzné. Druhý článek obsahoval proklik do speciální a běžně nepřístupné klavírní sekce mého fotowebu, kam jsem přidal další čtyři kousky Goldbergových klavírních variací J. S. Bacha v mém vlastním neumělém podání. Ve stejném článku jsem také oznámil posun své původně květnové fotografické výstavy Třicet tváří světla, která by se mohla podle přepracovaného plánu odehrát v termínu 17. června až 8. srpna v divadle v Horních Počernicích. No a z minulého týdne si dovolím ještě připomenout text Pod rouškou, ve kterém se vyznávám z ne zrovna vřelého vztahu k aktuálnímu symbolu českého plošného boje s virovou epidemií.

Dnes jsem se při svém průletu blogovým archivem nechal inspirovat stále platným virovým omezením pohybu a vybral jsem článek, který naopak před devíti lety vznikl díky pohybu zcela neomezenému, v době, kdy jsem ještě trénovával na své pomaličké maratóny na cvičné trati podél Berounky a přemýšlel jsem přitom o všem, co se mi v tu dobu dařilo průběžně kazit a potřebovalo by možnost opravy, takže z toho vznikl článek O nadějných reparátech. Dnes bych nejpozději v desetině tehdejší trati zkolaboval, což by se v aktuální vypjaté době, která nepřeje jiným nemocem než mediálně provařenému koronaviru, mohlo ukázat jako fatální.

V dnešním 537. vydání Nedělních miniglos mimo jiné odhalíme, proč se jako jedny z prvních podniků otevřou právě psí salóny, zjistíme, kdo jako první otestuje, zda jsou funkčnosti tzv. chytré karantény opravdu "blbuvzdorné", a představíme si firmu, jejíž servery jsou nejlépe zabezpečené proti napadení ze strany hackerů i proti běžným uživatelům.

Přeji všem čtenářům další pěkný aprílový týden a i nadále především pevné zdraví, optimistickou mysl a trpělivost. Příští týden mě čeká po skoro měsíci a půl první návštěva Prahy (vlastně ani neumím spočítat, kdy jsem si naposled své oblíbené město odpíral tak dlouho, ale nejspíš bych se dostal až někam do dob, kdy jsem byl na vojně), tak jsem zvědavý, jestli Prahu ještě poznám a jestli se ona ke mně bude po takové době ještě hlásit.


Nečekaně brzké otevření psích salónů se jeví v poněkud jiném světle poté, co se několik poslanců z hutí ANO pod podmínkou zachování anonymity svěřilo Nedělním miniglosám, že jejich šéf je pod tlakem virové krize na své podřízené čím dál větší pes.
----------------------
Ministr kultury Lubomír Zaorálek ubezpečil všechny věřící spoluobčany, že dělá vše pro to, aby bylo možné už na přelomu dubna a května zprovoznit aspoň ve velmi omezeném režimu některé kostely. Komu by se to zdálo být málo, ten může zatím navštívit alespoň některý z volně přístupných chrámů konzumu, kde by již měly být ke koupi čerstvě dovezené čínské hostie.
----------------------
Hradní kancléř Mynář uspořádal ve své osvětimanské restauraci zabijačku. Na námitku místní hygienické stanice, že akce nebyla povolena a zúčastnil se jí větší počet osob, než povolují aktuální shromažďovací pravidla v rámci nouzového stavu, pan kancléř uvedl, že všichni účastníci zabijačky měli předpisovou roušku zakrývající buď ústa a nos nebo tlamičku a rypáček.
----------------------
Nejlepší světoví hackeři, kteří v týdnu napadli servery pražského letiště i několika českých nemocnic, si vylámali zuby na systému blog.cz, protože neblahou shodou okolností zrovna během jejich soustředěného útoku jedna z komponent nepracovala správně, takže to hackeři spolu se všemi místními blogery musí podle instrukcí zkusit znovu později.
----------------------
Agentura pro podporu českých pohádek oznámila, že na poslední chvíli byl na základě výsledků průzkumu nálad v české společnosti změněn původní koncept dlouho připravovaného projektu Chytrá karanténa, takže prvním zapojeným českým občanem nakonec nebyla příliš elitářská Chytrá horákyně, ale stal se jím obecně mnohem přijatelnější Hloupý Honza.
----------------------
Statistici se přou, zda loterie Účtenkovka, jejíž poslední slosování před ukončením celého programu se v týdnu odehrálo, má být v koronavirové statistice zařazena mezi oběti nebo naopak spíš mezi úspěšně vyléčené.
----------------------
Doma šité roušky jsou podle amerických aktivistů rasově necitlivé, protože zatímco běloši vypadají v rouškách šik, černoši se zakrytou tváří mohou být v očích šik bělochů omylem považováni za maskované zločince. Vysvětlení, proč mohou být za rasově necitlivé považovány i rukavice používané při nakupování potravin, se na ústředí aktivistických organizací teprve připravuje, protože není tak jednoduché ho vymyslet, ale vzhledem k horečné práci najatých marketingových a právnických týmů se dá očekávat každým dnem.
----------------------
Ministerstvo zdravotnictví ve své tiskové zprávě vydané k příležitosti zprovoznění nové aplikace e-Rouška důrazně upozorňuje všechny české domácí kutily, že e-Rouška by měla fungovat i bez k mobilu našitých gumiček.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.